Συγχαρητήρια και... συλλυπητήρια των παγκόσμιων ηγετών στη Βρετανία

Άλλοι «σέβονται» τη βρετανική απόφαση και άλλοι «λυπούνται». Προσοχή στις αγορές αλλά και προτεραιότητα στη σταθερότητα, δίνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες. Τα συγχαρητήριά τους εκφράζουν οι ακροδεξιοί Ευρωπαίοι και περιμένουν τη... σειρά τους.

Συγχαρητήρια και... συλλυπητήρια των παγκόσμιων ηγετών στη Βρετανία

Δε βρίσκονται μόνο οι αγορές σε απόλυτη αναταραχή με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια συγκλονισμένη αντίδραση στο Brexit, αλλά και στην απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, προέρχεται από όλο τον πλανήτη, μεταδίδει το CNBC.

Συνοψίζοντας:

«Λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση του βρετανικού λαού», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι αρχές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν για μια ομαλή μετάβαση.

Ανακοίνωση της G7 δηλώνει το «σεβασμό» των ηγετών «στην πρόθεση που εκφράστηκε σήμερα». Οι οικονομίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις αγορές.

Ο Paul Ryan, εκπρόσωπος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης εξέφρασε το «σεβασμό» του στην απόφαση, τονίζοντας πως η Βρετανία είναι απαραίτητος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η «ξεχωριστή σχέση» δε θα επηρεαστεί από την έξοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «λυπάται βαθύτατα» για τη βρετανική απόφαση. Η ηγέτιδα σημείωσε ότι η χώρα της έχει «ειδικό συμφέρον και ειδική ευθύνη» για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «λυπηρή επιλογή» την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, η οποία θα βάλει την ΕΕ «σε δύσκολη θέση». Πρόσθεσε πως θα αναζητήσει «βαθιά αλλαγή».

Κοινή ανακοίνωση των Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτζ, Μαρκ Ρούτε και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κάνει λόγο για «κατάσταση άνευ προηγουμένου, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αντίδρασή μας».

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε «πολύ λυπημένος» μιλώντας στο Sky News, τόσο για τη χώρα του όσο και για τον κόσμο. Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βρετανία, είναι τώρα προτεραιότητα, συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα και τόνισε ότι η Σκοτία «πήρε πίσω τη χώρα της, όπως θα κι εμείς θα πάρουμε πίσω την Αμερική».

Το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ζητά δημοψήφισμα με στόχο την ιρλανδική επανένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Arun Jaitley, υπογράμμισε ότι «σε αυτό τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα είναι οι νέες νόρμες». Το αποτέλεσμα θα συνδράμει αυτή την αβεβαιότητα, ενώ όλες οι χώρες του κόσμου θα πρέπει να προετοιμαστούν.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στη χώρα του θα είναι πολύ περιορισμένος γιατί η Βρετανία θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να φύγει εντελώς από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο θα υπάρξει κάποια αβεβαιότητα για ένα διάστημα.

Στο μεταξύ, ακροδεξιοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες στέλνουν τα συγχαρητήριά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Συγχαρητήρια Βρετανία! Συγχαρητήρια Νάιτζελ Φάρατζ», αλλά και «Ζήτω για τη Βρετανία», ανέφερε στο Twitter ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος Ανεξαρτησίας, Γκέερτ Βίλντερς. «Νίκη για την ελευθερία!» τόνισε η Μαρίν Λεπέν. «Ευχαριστούμε, τώρα είναι η σειρά μας», είπε ο Ματέο Σαλβίνι, του ακροδεξιού ηγέτη της ιταλικής Λίγκας του Βορρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v