Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Κρατική παρέμβαση για στήριξη της Banca Carige

Το ιταλικό κράτος θα προσφέρει εγγυήσεις σε ομόλογα της Banca Carige, με έκτακτο διάταγμα που εξέδωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Ιταλία: Κρατική παρέμβαση για στήριξη της Banca Carige

Η Banca Carige αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια χρησιμοποιώντας ένα εγγυητικό σχήμα το οποίο ενέκρινε τη Δευτέρα η Ιταλία μέσω ενός έκτακτου διατάγματος.

Η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει την ιταλική τράπεζα μετά την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων τον Δεκέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Carige ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα χρησιμοποιήσει το κρατικό εγγυητικό σχήμα, αλλά δεν πρόκειται να στραφεί στην κυβέρνηση για κεφάλαια.

Με βάση το διάταγμα που ψηφίστηκε, το υπουργείο Οικονομικών θα εγγυάται ομόλογα τα οποία εκδίδει η Carige, καθώς και πόρους τους οποίους μπορεί να δανειστεί από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Η Ιταλία έχει δώσει επίσης στην Carige την επιλογή να συμμετάσχει στο σχήμα «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη σωτηρία της Monte dei Paschi.

H απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να προσφέρει εγγυήσεις σε ομόλογα της Carige συνιστά μια σημαντική μεταστροφή από τις εξαγγελίες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο είχε επικρίνει στο παρελθόν την στήριξη τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, υπερασπίστηκε την απόφαση, προκαλώντας κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υποκρισία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v