Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών αρχών της ΕΕ

Η ΕΚΤ και οι εθνικές αρχές που εποπτεύουν κατά πόσον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον νέο μηχανισμό συνεργασίας.

Συμφωνία αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών αρχών της ΕΕ

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει συνέχεια σε μία από τις δράσεις της πρότασης που περιέλαβε στην ομιλία του ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης, με σκοπό να ενισχυθεί η εποπτεία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές αρχές που εποπτεύουν κατά πόσον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον νέο μηχανισμό συνεργασίας. Η συμφωνία αποσαφηνίζει τις ενέργειες που πρέπει να αναλαμβάνονται όταν ανακαλύπτεται ένας αδύναμος κρίκος στο σύστημα, καθώς και τον ακριβή τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών, έτσι ώστε η συνεργασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να πραγματοποιείται αποτελεσματικά και εγκαίρως.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη όσον αφορά στην εφαρμογή του θεματολογίου μας για να ισχυροποιηθεί η εποπτεία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές και οι εποπτικές αρχές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρέπει να συνεργαστούν στενά, ώστε να μη δοθεί καμία ευκαιρία για νομιμοποίηση των εν λόγω εσόδων στην Ευρώπη».

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα των φύλων και τους Καταναλωτές, πρόσθεσε: «Η ΕΕ διαθέτει ισχυρούς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τους οποίους εφαρμόζουν με τη σειρά τους οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Τα χρήματα και οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα, οπότε χρειαζόμαστε τόσο οι εθνικές όσο και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αντιδρούν συντονισμένα. Τούτη η συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη αυτής της βελτιωμένης συνεργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v