Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράετ: Η ΕΚΤ θα συζητήσει πολύ σύντομα για νέα δάνεια σε τράπεζες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι «η συζήτηση θα έρθει πολύ σύντομα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε αποφάσεις… εκείνη τη στιγμή».

Πράετ: Η ΕΚΤ θα συζητήσει πολύ σύντομα για νέα δάνεια σε τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει «πολύ σύντομα» αν θα παρέχει νέο γύρο πολυετών δανείων σε τράπεζες, αλλά ίσως να μην αποφασίσει αμέσως για τους όρους, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πίτερ Πράετ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι «η συζήτηση θα έρθει πολύ σύντομα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε αποφάσεις… εκείνη τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο TLTRO της ΕΚΤ, που λήγει την επόμενη χρονιά, ήταν «εξαιρετικά γενναιόδωρο».

Οι τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία, αντιμετωπίζουν ένα κενό χρηματοδότησης, καθώς τα δάνεια (TLTRO), ύψους 739 δισ. ευρώ, που είχε χορηγήσει η ΕΚΤ λήγουν το 2020-21.

Τα τελευταία δάνεια TLTRO χορηγήθηκαν με μηδενικό επιτόκιο. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να κερδίσουν 0,4% από αυτά, αν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να δανείσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο Πράετ είπε ότι η συζήτηση των παραμέτρων για τα όποια νέα δάνεια είναι «ένα πολύπλοκο πράγμα, επειδή εξαρτάται από το μέγεθος της στήριξης που θέλεις να δώσεις».

Υποστήριξε επίσης ότι οι τράπεζες, που υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία, είναι πιθανόν να μείωναν τις πιστώσεις τους στην πραγματική οικονομία εν μέσω της πρόσφατης επιβράδυνσης, προσφέροντας το βασικό επιχείρημα για τη χορήγηση των TLTRO.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη χορήγηση των TLTRO με μεταβλητό παρά με σταθερό επιτόκιο και, επίσης, εξετάζει μία μικρότερη διάρκειά τους σε σχέση με τα τέσσερα χρόνια των προηγούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v