Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμη η διάσωση της ιταλικής Tercas bank λέει το ευρωδικαστήριο

Η απόφαση είναι πλήγμα για τις αρχές αντιτράστ της ΕΕ και παρέχει μια πιο ήπια ερμηνεία των κανόνων της ένωσης για τις προβληματικές τράπεζες της ένωσης που έχουν ανάγκη διάσωσης.

Νόμιμη η διάσωση της ιταλικής Tercas bank λέει το ευρωδικαστήριο

Δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Τρίτη ότι το σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας για την τράπεζα Tercas bank το 2014 ήταν νόμιμο, ακυρώνοντας την απόφαση της Κομισιόν με την οποία απέρριψε το σχέδιο και ανάγκασε τη Ρώμη να ανακτήσει οικονομική βοήθεια προς την τράπεζα.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η απόφαση είναι πλήγμα για τις αρχές αντιτράστ της ΕΕ και παρέχει μια πιο ήπια ερμηνεία των κανόνων της ένωσης για τις προβληματικές τράπεζες της ένωσης που έχουν ανάγκη διάσωσης.

Το σχέδιο διάσωσης της Tercas bank, που πουλήθηκε στην Banca Popolare di Bari, οργανώθηκε από το ιταλικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων(FITD), που αποτελεί οντότητα ιδιωτικού δικαίου.

Η Κομισιόν είχε γνωμοδοτήσει ότι το ταμείο είχε λειτουργήσει για λογαριασμό του ιταλικού κράτους και απεφάνθη ότι η Ιταλία θα πρέπει να ανακτήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν θεωρηθεί κρατική βοήθεια.

Το γενικό δικαστήριο όμως της ΕΕ απέρριψε την Τρίτη αυτή την αιτιολογία. "Η FITD λειτούργησε ανεξάρτητα όταν υιοθέτησε μέτρα προς όφελος της Tercas".

"Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν, ως λανθασμένη", είπε το δικαστήριο αναφερόμενο στην τότε απόφαση που ανέφερε ότι τα μέτρα για την Tercas ενέχουν την χρήση κρατικών πόρων και άρα είναι καταλογιστέα στο κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v