Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστέρηση του Brexit θα ζητήσει από Μακρόν και Μέρκελ η Μέι

Το «διαζύγιο» έχει ήδη καθυστερήσει μία φορά, αλλά η πρωθυπουργός θα ζητήσει περισσότερο χρόνο, καθώς «φλερτάρει» με τον επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος θέλει να κρατήσει τη Βρετανία πιο στενά δεμένη με το μπλοκ, μετά την αποχώρηση. Το μήνυμα από τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Καθυστέρηση του Brexit θα ζητήσει από Μακρόν και Μέρκελ η Μέι

Την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν συναντά σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, για να συζητήσει τη δυνητική καθυστέρηση του Brexit, την ώρα που οι υπουργοί της βρίσκονται σε κρίσιμες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, για να αρθεί το αδιέξοδο στο Λονδίνο.

Όπως θυμίζει το Reuters, το Brexit έχει ήδη καθυστερήσει μία φορά, αλλά η Μέι θα ζητήσει ακόμη περισσότερο χρόνο καθώς «φλερτάρει» με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θέλει να κρατήσει τη Βρετανία πιο στενά δεμένη με το μπλοκ, μετά την αποχώρηση.

«Η πρωθυπουργός δεν έχει μετακινηθεί ακόμη από τις κόκκινες γραμμές της, για να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό», είπε ο Κόρμπιν ενόψει των περαιτέρω συνομιλιών της ομάδας του με τους υπουργούς της Μέι.

Μπαρνιέ: Παραμένει στόχος μας το Brexit με συμφωνία

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συμφωνία παραμένει ο στόχος μας, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ομαλή έξοδος δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για συνομιλίες όσον αφορά τη νέα συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

«Η ΕΕ δίνει την ευκαιρία στην Τερέζα Μέι να δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη. Ολοι έχουμε ελπίδες ότι οι συζητήσεις των κομμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βελτιώσει και να τροποποιήσει τη διακήρυξη για τους μελλοντικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ώρες ή μέρες», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες των βρετανικών κομμάτων θα φέρουν μία νέα πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία του Brexit. Η παράταση της διαδικασίας εξόδου πρέπει να εξυπηρετεί έναν στόχο και η διάρκεια της καθυστέρησης πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση με τον στόχο», πρόσθεσε.

«Η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ μία απόφαση που θα πάρει η ΕΕ, δουλεύουμε προς μία συμφωνία. Εάν θέλουν να ανακαλέσουν το Άρθρο 50, μπορούν. Εάν θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit, πρέπει να ψηφίσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που θέλουν την Ανγκελα Μέρκελ ίσως να δέχεται χρονικό περιορισμό πέντε ετών για το ιρλανδικό backstop, σημείωσε ότι «δεν έχει πληροφόρηση για αυτό το θέμα».

Νόμος του κράτους η παράταση της διαδικασίας του Brexit

Το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έλαβε βασιλική έγκριση και είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη Βουλή των Λόρδων ολοκληρώθηκε η τρίτη ανάγνωση (κατ' άρθρον) του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε από την Παρασκευή. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές το ενέκριναν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων του Συντηρητικού κόμματος στο κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο και θα προγραμματίσει χρόνο για συζήτηση αύριο, εάν λάμβανε βασιλική έγκριση, αλλά χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι το κοινοβούλιο εξέτασε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο την προηγούμενη Τρίτη και είχε μόλις ώρες να το συζητήσει λεπτομερώς και στα δύο σώματα.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να κλείσει συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v