Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: «Εκστρατεία λάσπης» κατά της Τουρκίας από δυτικά ΜΜΕ

Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «ορισμένα Δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να περιγράψουν την οικονομία μας ως κατεστραμμένη, τελειωμένη… Ό,τι και να κάνετε, όποιους τίτλους και να βάλετε στις εφημερίδες σας, η Τουρκία θα σταθεί στο ύψος της και θα συνεχίσει την πορεία της».

Ερντογάν: «Εκστρατεία λάσπης» κατά της Τουρκίας από δυτικά ΜΜΕ

Για «εκστρατεία λάσπης» από ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Δύσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή και το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με τη χρήση swap για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

«Υπάρχει μια εκστρατεία λάσπης εναντίον μας. Ορισμένα Δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να περιγράψουν την οικονομία μας ως κατεστραμμένη, τελειωμένη… Ό,τι και να κάνετε, όποιους τίτλους και να βάλετε στις εφημερίδες σας, η Τουρκία θα σταθεί στο ύψος της και θα συνεχίσει την πορεία της. Έχουμε συνηθίσει τώρα αυτά τα ΜΜΕ, αυτά τα κουρελόχαρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους Financial Times, λέγοντας: «Οι Financial Times έγραψαν "αυτό κι εκείνο"… Ό,τι και να γράψετε, η κατάσταση της χώρας μας είναι προφανής», είπε, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά ούτε θα είναι η τελευταία φορά που υπάρχει τέτοια κάλυψη στα Δυτικά ΜΜΕ.

«Η δόση τέτοιων επιθέσεων αυξάνεται καθώς μιλάμε ισχυρότερα για την παγκόσμια αδικία. Έι, Financial Times, αναγνωρίσατε ποτέ το γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια Σύρους;».

Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενισχύει με βραχυπρόθεσμο δανεισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων  τα συναλλαγματικά αποθέματά της, αυξάνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών ότι η χώρα υπερεκτιμά την ικανότητά της να αμυνθεί σε μία νέα κρίση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφεραν οι FT, τα καθαρά ξένα αποθεματικά που είχε η κεντρική τράπεζα στις αρχές Απριλίου ήταν 28,1 δισ. δολάρια, ένα ποσό που οι επενδυτές πίστευαν ήδη ότι είναι ανεπαρκές, λόγω της έντονης ανάγκης της Τουρκίας για δολάρια, ώστε να καλύψει το χρέος και το εξωτερικό εμπόριο.

Οι υπολογισμοί ωστόσο των FT δείχνουν ότι αυτό το μέγεθος ενισχύθηκε από την ασυνήθιστη αύξηση της χρήσης βραχυπρόθεσμων δανείων ή swap, από τις 25 Μαρτίου. Εξαιρουμένων αυτών των swaps, το σύνολο είναι λιγότερο από $16 δισ.

Σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις των Financial Times, η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η χρήση των swap «ίσως έχει επίπτωση στα μεγέθη των αποθεμάτων», αλλά σημείωσε ότι η μέθοδός της για υπολογισμό τους «είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή πρακτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v