Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για αθέτηση εμπορικών υποσχέσεων

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχουμε δει ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την Κίνα», σημειώνει ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ. Βλέπουμε «μία μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για αθέτηση εμπορικών υποσχέσεων

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Κίνα ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Σε ενημέρωση της Δευτέρας, ο Ρόμπερτ Λάιτιζερ, o εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, και ο Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει με μεγαλύτερους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $200 δισ. από το πρωί της Παρασκευής, ως αντίδραση στο αδιέξοδο των συνομιλιών.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχουμε δει ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την Κίνα», είπε ο Λάιτιζερ. «Πραγματικά, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη αθέτηση προηγούμενων δεσμεύσεων», τόνισε. Ο Μνούτσιν από την πλευρά του περιέγραψε «μία μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα σχόλια έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Λάιτιζερ και ο Μνούτσιν αποχώρησαν από το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι είχαν «παραγωγικές» συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο της χώρας, τον Λιου Χε. Τότε μάλιστα αναμενόταν να μπουν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και να φτάσουν ίσως και σε συμφωνία μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έδειξαν λιγότερη προθυμία για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τη μεταφορά τεχνολογίας και θα προστατεύσουν την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία με νόμο, επιμένοντας ότι τα βήματα θα μπορούσαν να γίνουν απλώς με αλλαγή ρυθμίσεων.

Ωστόσο, ο Λάιτιζερ και ο Μνούτσιν δεν καθόρισαν ποια είναι τα προβλήματα στην «καρδιά» της διαμάχης των δύο χωρών.

Στις 9-10 Μαΐου ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ

Σε αυτό το κλίμα και σε μία κρίσιμη εβδομάδα για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κορυφαίος εμπορικός αντιπρόσωπος της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της χώρας Λιου Χε, θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικές διαπραγματεύσεις, 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Λιου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 9-10 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Οι δασμοί δεν θα επιλύσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα στη συνεχιζόμενη διμερή διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Geng Shuang, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου, υπογράμμισε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν με την Κίνα για να επιλύσουν η μία τις ανησυχίες της άλλης.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ χάνουν $500 δισ. από το εμπόριο με την Κίνα

Νέο «χτύπημα» από τον Αμερικανό πρόεδρο χθες, για το θέμα των δασμών και των εμπορικών σχέσεων με το Πεκίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει, για πολλά χρόνια, 600 με 800 δισ. δολάρια τη χρονιά, στο εμπόριο. Με την Κίνα, χάνουμε 500 δισ. δολάρια. Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό πια!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων.

Χθες δημοσίευμα της Wall Street Journal παρουσίαζε την κυβέρνηση της Κίνας να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως η απειλή του Τραμπ μέσω Twitter να επιβάλει νέες κυρώσεις προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο. 

Ο Λιου επρόκειτο να φτάσει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, με αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων, για να καταλήξουν πιθανότατα στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ποιο είναι το κόστος του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου

Οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυξήσεις δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν μια νέα κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και μια ανατροπή της προόδου που φαίνεται ότι είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις.

Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε επίσης πέρυσι τον Ιούλιο με δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 34 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησαν δασμοί σε επιπλέον προϊόντα 15 δισεκ. δολαρίων τον Αύγουστο και σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα έχει ανταπαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα με τους δικούς της δασμούς.

Η επακόλουθη απειλή για αύξηση των δασμών στη λίστα προϊόντων του Σεπτεμβρίου στο 25% από το 10% τον Μάρτιο ανεστάλη λόγω των εμπορικών συνομιλιών.

Στην τελευταία εξέλιξη, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι αυτές οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο επιπλέον κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δισ. δολαρίων. Στο τέλος οι δασμοί ουσιαστικά θα καλύπτουν όλες τις εισαγωγές κινεζικές προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθεί ο αντίκτυπος που έχει μέχρι στιγμής ο σινοαμερικανικός πόλεμος στις δύο οικονομίες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διμερές εμπόριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, που ήταν ο τελευταίος μήνας πριν τεθεί σε ισχύ ο πρώτος γύρος των δασμών. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 17%.

Σωρευτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα δέκατο. Σε όρους δολαρίου, μια μείωση στο διμερές εμπόριο της τάξης των 25 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

Αυτό που επέτεινε την υποχώρηση των εισαγωγών προς την Κίνα ήταν η γενικότερη εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης ύστερα από την εκστρατεία του Πεκίνου κατά της ανάληψης χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα αφορά πρώτες ύλες και τρόφιμα. Αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου και έχουν μειωθεί παραπάνω από το ήμισυ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Ωστόσο, αμερικανικές εταιρίες σε άλλους κλάδους, όπως η Caterpillar και η Apple, έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις στην Κίνα.

Από όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μηχανήματα και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Ανάπτυξη

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν τις άμεσες ζημίες για τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, ενώ για την Κίνα η ζημία θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,3-0,6% του ΑΕΠ. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν επιβληθούν περισσότεροι και υψηλότεροι δασμοί.

Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη το πώς ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποφάσεις περί δαπανών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ τα μέτρα εγχώριας πολιτικής επίσης θολώνουν σημαντικά τα νερά.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο προ της επιβολής δασμών, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7%, αλλά η διαφορά αποδίδεται σε επιβράδυνση που έχει εσωτερικά αίτια αλλά και σε άλλους εποχικούς παράγοντες.

Η αμερικανική οικονομία, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο, ταχύτερα από το 2,9% το τελευταίο τρίμηνο πριν την επιβολή δασμών.

Αντίκτυπος στο διασυνοριακό εμπόριο

Η εταιρεία εμπορικών δεδομένων Panjiva της S&P Global Market Intelligence υποστηρίζει ότι οι ροές των αμερικανικών εισαγωγών αλλάζουν ρότα.

Οι αμερικανικές εισαγωγές επίπλων από την Κίνα μειώθηκαν κατά 13,5% το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με αύξηση κατά 37,2% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ και κατά 19,3% από την Ταϊβάν. Για τα ψυγεία, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24,1%, αλλά από τη Νότια Κορέα και το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 32%. Οι εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα μειώθηκαν κατά 28,6%, αλλά από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 141,7%.

Μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικών Πολιτικής έδειξε ότι χάθηκαν ή άλλαξαν ρότα εμπορικές συναλλαγές αξίας περίπου 165 δισ.. δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί.   

Αντίκτυπος στην αγορά

Από τον περασμένο Ιούλιο, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 8% ενώ οι μετοχές στη Σανγκάη κατά 5%, αν και αυτό είναι μια αντανάκλαση της πιο χαλαρής από την αναμενόμενη νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο και την Κίνα, καθώς και των ελπίδων για μια εμπορική συμφωνία φέτος. Το γουάν υπέστη πλήγμα πέρυσι, υποχωρώντας κατά 5,3% έναντι του δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί το 2019.

Morgan Stanley: Απώλειες στις αγορές λόγω της νέας σινο-αμερικανικής έντασης

Η επιστροφή των εντάσεων στο εμπόριο θα επηρεάσει κατά 0,3% το κινεζικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση, εκτιμά η Morgan Stanley, σχολιάζοντας τη νέα αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ.

Οι απειλές των ΗΠΑ για επιβολή νέων δασμών «μπορεί να είναι άσκηση πίεσης για την επιτάχυνση στην εξεύρεση συμφωνίας» σχολιάζει η Morgan Stanley. Η ίδια αναμένει πως η κλιμάκωση μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα, «καθώς οι αδυναμίες της αγοράς μπορεί να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, η κλιμάκωση ενισχύει την αβεβαιότητα, σχολιάζει η Morgan Stanley. Η αναταραχή θα επηρεάσει κυρίως τις χρηματαγορές της Ασίας και των αναδυόμενων αγορών, με τις τιμές των μετοχών να εκτιμάται ότι μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να υποχωρήσουν κατά 8%-12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v