Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη σύλληψη Γερμανού στην Τουρκία σε μια εβδομάδα

Ο Μ. Τσανμπέι, διευθυντής του θεάτρου Mut στο Αμβούργο, συνελήφθη στη Σμύρνη με την υποψία τρομοκρατικής δραστηριότητας. Τέταρτη σύλληψη Γερμανού σε μια εβδομάδα. Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις;

Τέταρτη σύλληψη Γερμανού στην Τουρκία σε μια εβδομάδα

Ο Μαχμούντ Τσανμπέι, διευθυντής του θεάτρου Mut στο Αμβούργο, ήθελε απλά να λάβει μέρος με μια ομάδα νέων σε ένα θεατρικό φεστιβάλ στη Σμύρνη. Στο αεροδρόμιο της πόλης όμως τα σχέδιά του τελείωσαν πρόωρα και άδοξα. Άνδρες των αρχών ασφαλείας τον συνέλαβαν και του δήλωσαν ότι δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα:

«Τότε τους ρώτησα τι συμβαίνει, γιατί και αυτοί μου απάντησαν ότι έχουν υποψίες για τρομοκρατία».

Ο Μαχμούντ Τσανμπέι είναι κουρδικής καταγωγής και διευθυντής ενός μικρού θεάτρου στο Αμβούργο με την επωνυμία Mut. Ένα πολυπολιτισμικό θέατρο το οποίο χρηματοδοτείται και από τον δήμο.  Ο Μαχμούντ Τσανμπέι ζει εδώ και 30 χρόνια στη Γερμανία και δεν είχε ποτέ προβλήματα με επισκέψεις του στην Τουρκία. Προχθές όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Οι αρχές τον συνέλαβαν και δεν του επέτρεπαν μάλιστα την παρουσία δικηγόρου:

«Μετά μου ζήτησαν το κινητό μου. Δεν ήθελα να τους δώσω. Τότε κάποιος με έσπρωξε με το γόνατό του από πίσω και μου είπε: ‘αυτό είναι ένα σημείωμα που έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτούς που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τα πάντα! Μπορείς να το φανταστείς; Τότε φοβήθηκα».

Αντιπαραθέσεις αλλά και χαμηλοί τόνοι

Οι απειλές έπιασαν και ο Μαχμούντ Τσανμπέι έδωσε πίσω το κινητό του τηλέφωνο. Οι υπάλληλοι αφού εξέτασαν τις συνομιλίες του και τα μέιλ του βρήκαν και μια γελοιογραφία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα. Του την είχε στείλει ένας φίλος του στο Whatsapp και δεν την είχε σβήσει. Ακόμα τον ρώτησαν ποια είναι η γνώμη του για τον πόλεμο στη Συρία. Τελικά γύρω στις 10:30 μμ τον ανάγκασαν να μπει σε ένα αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Κολωνία.

Πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση Γερμανού που έχει να κάνει με την τουρκική δικαιοσύνη σε μόνο μια εβδομάδα. Ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από τις τουρκικές αρχές να κρατούνται οι τόνοι χαμηλοί και αυτό γιατί έχει αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στη χώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 μια σειρά συλλήψεων Γερμανών πολιτών «για πολιτικούς λόγους» είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.

Πολιτικοί και από τις δυο πλευρές τονίζουν ότι θέλουν να ομαλοποιηθούν και πάλι οι σχέσεις. Η Τουρκία εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης προσβλέπει ολοένα και περισσότερο σε γερμανικές επενδύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v