Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα

Η μη βιώσιμη τρέχουσα χρήση των βασικών αγαθών και εμπορευμάτων παρουσιάζει ευκαιρίες αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας αποκλειστικά και μόνο τον τομέα των τροφίμων, σύμφωνα με την UBS.

UBS: Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα

Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα χρήση των βασικών προϊόντων στον κόσμο δεν είναι βιώσιμη. Οι αγορές έχουν υποχρέωση να συνειδητοποιήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση τακτικών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχει η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και οι μετατοπίσεις στις καταναλωτικές προτιμήσεις, σύμφωνα με την έκθεση της UBS Global Wealth Management που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τίτλο "The commodity crunch point (Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα)".

Ενώ ορισμένοι παραγωγοί βασικών προϊόντων προσαρμόζονται στις προκλήσεις αυτές, άλλοι μοιάζουν να καθυστερούν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενίσχυσαν την οικονομία τους μέσω της διαφοροποίησης (diversification) και των σταθερών δημοσίων οικονομικών. Με παρόμοιο τρόπο, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ εξακολουθεί να επωφελείται από τα χαμηλά κόστη εξόρυξης πετρελαίου.

Η οικονομία της Βραζιλίας είναι διαφοροποιημένη, αλλά χρειάζεται μια περαιτέρω διαρθρωτική αναδιαμόρφωση. Η Νότια Αφρική και η Νιγηρία από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσουν με πιο επείγουσες μεθόδους τις όποιες προκλήσεις της αειφορίας.

Τα εμπορεύματα αποτελούν τα δομικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εν λόγω κλάδου, παράγονται και καταναλώνονται ετησίως βασικά προϊόντα αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που ανάγει τον τομέα αυτόν στον μεγαλύτερο και, ενδεχομένως, στον πλέον σημαντικό παγκοσμίως. Τα βασικά αγαθά κατέχουν έναν σπουδαιότατο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Στην γεωργία, για παράδειγμα το σιτάρι, η σόγια, τα βοοειδή και τα συναφή, συνδράμουν στην ικανοποίηση των βασικών διατροφικών μας αναγκών, ενώ το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας στηρίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις μας.

Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει το 40% της χρήσης γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα προστεθούν στους κατοίκους του πλανήτη μας έως το 2050 - από τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια σήμερα - και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60%.

Όσον αφορά την ενέργεια, η εκτοπισμένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να υπερβεί την τρέχουσα αμερικανική ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2040, ποσό που ισοδυναμεί με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα, κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτής της έκθεσης.

Ο μετασχηματισμός των αγορών των εμπορευμάτων πρόκειται, δίχως άλλο, να δοκιμάσει τα οικονομικά μοντέλα των χωρών που παράγουν βασικά προϊόντα. Επομένως, θα εκθέσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Πολλές χώρες, όπου παράγονται βασικά αγαθά, οφείλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα την οικονομία τους για την ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως, ουκ ολίγες εταιρείες ενδέχεται να αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν με τις συνήθεις πρακτικές, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις συνέπειες της μετατόπισης στην ενεργειακή μετάβαση. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρηματίες θα χρειαστεί επίσης να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολυάριθμες ευκαιρίες και προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να διαχειριστούν τους κινδύνους που ξεπροβάλλουν.

Τα πράσινα ομόλογα μπορούν πιθανώς να διαδραματίσουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση σχεδίων και έργων, τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη ορισμένων έστω από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs), με βάση την Ατζέντα του ΟΗΕ. Είναι, κάλλιστα, σε θέση να παρέχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες προς τους επενδυτές, αφού σχεδόν κάθε χώρα που παράγει αγαθά πρέπει να επιδείξει σημαντικά μεγαλύτερη αφοσίωση στην προσπάθεια για την επίτευξη των SDGs.

«Οι αγορές βασικών προϊόντων βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, γεγονός που παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες για τους επενδυτές. Ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, απαιτεί ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις, για παράδειγμα στην παραγωγή τροφίμων, και πιστεύουμε ότι και μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ali Janoudi, επικεφαλής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρικής στην UBS Global Wealth Management.

«Οι αγορές βασικών προϊόντων συνδέονται άρρηκτα με την παγκόσμια οικονομία και έρχονται συχνά αντιμέτωπες με μια σειρά από προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να κοιτάξουν πέρα από τον απλό μετριασμό των συνεπειών των κινδύνων και να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες συνεπάγονται ανάλογες προκλήσεις», ανέφερε η Caroline Kuhnert, επικεφαλής του Ultra High Net Worth για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην UBS Global Wealth Management.

«Πολλές από τις αλλαγές που προβλέπει η έρευνα της UBS στον τομέα των βασικών προϊόντων έχουν ως αφετηρία τις τάσεις στους δείκτες επίδοσης που αφορούν τα θέματα ESG (Environment, Society, Governance), δηλαδή τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης», δήλωσε ο Michael Bolliger, Chief Investment Officer για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην UBS Global Wealth Management. Ο ίδιος προσθέτει ότι «θεωρούμε πως οι επενδυτές οφείλουν να κάνουν χρήση επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων ομολόγων, να απολαύσουν τα οφέλη των αποδόσεων και να υποστηρίξουν παράλληλα αυτή την απαραίτητη μετάβαση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v