Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Πολύ αληθινός ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία

Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον. Δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για το κλείσιμο του κοινοβουλίου.

Γιούνκερ: Πολύ αληθινός ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία

Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ αληθινός, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο για το κλείσιμο της βουλής

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα συνεχίσει σήμερα την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση των νομικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης και αυτών που προσέφυγαν εναντίον της σχετικά με το αν ήταν παράνομη η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω της προετοιμασίας του Brexit. Δικηγόρος του Τζόνσον δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι αν χάσει την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει εντολή να επαναληφθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε χθες, θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Το νωρίτερο που αναμένεται μια απόφαση είναι αργά αύριο Πέμπτη, αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη τη 10η Σεπτεμβρίου, αφότου ο Τζόνσον ενημέρωσε επισήμως τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι χρειάζεται την παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την κατάθεση νέας νομοθετικής ατζέντας.

Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Οι αντιτασσόμενοι στην κίνηση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνουν ότι ο πραγματικός στόχος για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να εμποδίσει το σώμα, στο οποίο δεν διαθέτει πλειοψηφία, να αμφισβητήσει τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης είτε όχι με τα άλλα 27 κράτη-μέλη. Πλειοψηφία των βουλευτών απορρίπτει τη στάση του αυτή. Δικηγόρος της επιχειρηματία και ακτιβίστριας Τζίνα Μίλερ, μιας από αυτούς που προσέφυγαν κατά του Τζόνσον, δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν καταχράστηκε την εξουσία του για τη διάλυση του κοινοβουλίου κατ' αυτόν τον τρόπο εδώ και 50 χρόνια.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά την ακροαματική διαδικασία θα επιχειρηματολογήσει άλλος ένας από τους δικηγόρους του Τζόνσον, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα στην προσφυγή που κατέθεσε η Μίλερ. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει δικηγόρος της Σκωτσέζας βουλευτού Τζοάνα Τσέρι, η οποία έχει επίσης προσφύγει κατά του Τζόνσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v