Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για Αρμένιους και κυρώσεις

Η Άγκυρα κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ για τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζουν επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ζητούν κυρώσεις λόγω της εισβολής στη Συρία. Δεν έχει νομική ισχύ στην Τουρκία, ισχυρίζεται ο Ερντογάν.

Νέα κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για Αρμένιους και κυρώσεις

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ, αναφορικά με τα δύο ψηφίσματα που κυρώθηκαν χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την έντονη κριτική τους στον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ και για τα δυο ψηφίσματα.  

Χθες, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με 405 βουλευτές να τάσσονται υπέρ του ψηφίσματος H. Res. 296, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως τη Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τους παρόντες βουλευτές, μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Τη στήριξή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ είχε δηλώσει ότι «μεταξύ 1915 και 1923 δολοφονήθηκαν 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Αυτή ήταν μια γενοκτονία -και είναι σημαντικό να πούμε αυτό το έγκλημα με το όνομά του».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη εισήγαγε το δικομματικό ψήφισμα, είχε τονίσει ότι «αυτή είναι μια στιγμή που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη υπεράσπιση πολλών, που επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε δηλώσει ότι «η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».

Ζητούνται κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία και ψήφισμα που ζητά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους, με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα με ψήφους 403 υπέρ έναντι 16 κατά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ώστε να πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει και να μην ξαναρχίσει την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας

Οι αποφάσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία, με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της, «καταδικάζει σθεναρά» την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία και «απορρίπτει» το ψήφισμα περί επιβεβαίωσης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ως ψήφισμα «που προφανώς σχεδιάστηκε και εκδόθηκε για εσωτερική κατανάλωση» και «στερείται οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής βάσης».

Για το νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γράφει στην ανακοίνωσή του πως «το νομοσχέδιο, που στοχεύει τους ανώτατους αξιωματούχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ασύμβατο με το πνεύμα της Συμμαχίας μας του ΝΑΤΟ και έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αμερικανική Κυβέρνηση για τη Συρία στις 17 Οκτωβρίου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που παραβλέπουν τη διαφορά μεταξύ μιας συμμαχικής χώρας και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και νομιμοποιούν απερίσκεπτα έναν τρομοκράτη με τη ρητορική και τις ενέργειές τους τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα με απειλές για μονομερείς κυρώσεις.

Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εκμεταλλεύεται διμερή ζητήματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και συνεργασίας μας. Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών μας».

Ως προς το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων -που υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά κάνει αναφορά επίσης σε γενοκτονία Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών-, το υπουργείο Εξωτερικών στην ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε το χαρακτηρίζει ως «ένα άνευ νοήματος πολιτικό βήμα, που απευθύνεται μόνο στο αρμενικό λόμπι και στις αντιτουρκικές ομάδες».

«Αυτοί που ένιωσαν ηττημένοι διότι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" θα κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν πως μπορούν να εκδικηθούν μ’ αυτό τον τρόπο.

Αφού στα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού, αυτό το ψήφισμα είναι τελείως άκυρο.

Δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω ψευδαίσθηση πέραν μιας προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία, σύμφωνα με την «αίσθηση» ενός πολιτικού λόμπι.

Το ψήφισμα ως έχει είναι και ενάντια στην αμερικανική και ενάντια στη διεθνή νομοθεσία καθώς ενοχοποιεί τις αρχές που ορίστηκαν στη Συνθήκη του 1948 για την Αποτροπή και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δεν υπάρχει απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου ως προς τα γεγονότα του 1915, που να εδραιώνει το έγκλημα της γενοκτονίας. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση-ορόσημο, που ορίζει πως τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο ζήτημα συζήτησης.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1915 ανήκουν στη σφαίρα της ιστορίας, όχι της πολιτικής.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η πρόταση της Τουρκίας  για τη δημιουργία μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής που έγινε το 2005 απορρίφθηκε από την πλευρά των Αρμενίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί καθώς και ο αμερικανικός λαός είναι καλύτερα να εξετάσουν τη βλάβη που θα επιφέρει αυτή η απόφαση που επιδιώκει να διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τη βλάβη που θα επιφέρει στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο, σε όρους διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται επίσης πως η συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 παραμένει η ίδια.

Αναμφίβολα, το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ στη λαϊκή γνώμη της Τουρκίας και θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αξιοπρέπεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Πιστεύουμε πως οι Αμερικανοί φίλοι της Τουρκίας, που στηρίζουν τη συνέχιση της συμμαχίας και τις φιλικές σχέσεις, θα αμφισβητήσουν αυτό το σοβαρό λάθος και αυτοί που είναι υπεύθυνοι, θα κριθούν από τη συνείδηση του αμερικανικού λαού».

Ερντογάν: Δεν έχει νομική ισχύ στην Τουρκία

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα αντιδράσει στην απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος η χώρα του δεν αναγνωρίζει το ψήφισμα και αυτό δεν έχει καμία νομική αξία στην Τουρκία.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν έχει αποφασίσει αν τελικά θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v