Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ιός φέρνει νέες ουρές στα συσσίτια της Ευρώπης

Αλλάζει το προφίλ όσων ζητούν βοήθεια. Η βαθιά ύφεση και η προοπτική αργής ανάκαμψης αυξάνει τις ανισότητες και μαζί το ενδεχόμενο νέων κοινωνικών εκρήξεων στις κάλπες αλλά και στους δρόμους, με ξέσπασμα νέων αναταραχών.

Ο ιός φέρνει νέες ουρές στα συσσίτια της Ευρώπης

Τα συσσίτια συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο αντιδράσεων στις κάλπες αλλά και στους δρόμους, με νέες αναταραχές.

Στην Ιταλία τα συσσίτια μαζικοποιούνται. Σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, αυξάνονται τα αιτήματα παροχής καθημερινών γευμάτων σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Ο επικεφαλής ενός δικτύου για συσσίτια, Banco Alimentare, στην Ιταλία, λέει πως δεν έχει δει ποτέ μια κρίση όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό: όχι μόνο τα αιτήματα για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 40%, αλλά το προφίλ αυτών που ζητούν βοήθεια έχει αλλάξει.

Οι εθελοντές βλέπουν να προσθέτονται καθημερινά νέα πρόσωπα που δεν μπορούν να τραφούν. Πολλοί είναι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι το lockdown ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι.

«Οι άνθρωποι μας λένε ότι ντρέπονται, δεν χρειάστηκαν ποτέ να ζητήσουν φαγητό πριν», είπε. «Κάποιοι λαμβάνουν βοήθεια από γείτονες».

Ο αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συσσίτια αποτελεί ένδειξη ότι το δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας της Ευρώπης αποτυγχάνει να προστατέψει νέες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, παρά τα τεράστια νέα προγράμματα έκτακτης ανάγκης.

Τα πιο σκληρά χτυπήματα από τον αποκλεισμό λόγω κορωνοϊού έχουν δεχθεί άτομα σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης. Επίσης ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες ή part-time εργαζόμενοι που βασίζονται στην εναλλαγή θέσεων εργασίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ποσοστό φτώχειας στην εργασία έχει αυξηθεί από το 2008 στο 10%. Στη Βρετανία οι μισοί από τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση ωρών ή αμοιβών δουλεύουν με λιγότερα από 11,2 ευρώ την ώρα, κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την McKinsey & Co.

Μια παρατεταμένη, αργή οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντικό αριθμό θανάτων ως αποτέλεσμα των ανθρώπων που ωθούνται στη φτώχεια ή στη μακροχρόνια ανεργία», σύμφωνα με πηγές στο τμήμα καταγραφής στατιστικών στοιχείων για τους θανάτους στη Βρετανία.

Περισσότερα «κίτρινα γιλέκα»...

Με την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την προοπτική αργής ανάκαμψης, αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα και μαζί το ενδεχόμενο νέων κοινωνικών εκρήξεων που μπορεί αποτυπωθούν στις κάλπες αλλά και στους δρόμους, με ξέσπασμα νέων αναταραχών.

Στη Μαδρίτη, σύμφωνα με μια μη κερδοσκοπική, πριν από την κρίση οι εθελοντές μοίραζαν φαγητό σε περίπου 400 οικογένειες τον μήνα. Τώρα, τα συσσίτια που παρέχει ταΐζουν 2.500 οικογένειες κάθε μέρα. Καμία κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν, λένε.

Οι κυβερνήσεις έσπευσαν για βοήθεια, με προγράμματα προστασίας των θέσεων εργασίας. Η Γαλλία έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες να πληρώσουν μπόνους σε εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς και δεσμεύτηκε να αυξήσει τα εισοδήματα των υγειονομικών της πρώτης γραμμής μετά την κρίση.

Το τελευταίο πακέτο τόνωσης των 55 δισ. ευρώ στην Ιταλία περιλαμβάνει περισσότερες φορολογικές περικοπές, προσωρινές επιδοτήσεις μεταξύ 600-1.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ειδικό έκτακτο επίδομα για τους φτωχούς.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανέστειλε τις πληρωμές ενυπόθηκων δανείων για ορισμένες κατηγορίες και διευκόλυνε την πρόσβαση σε προγράμματα ανεργίας για προσωρινά απασχολούμενους.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι στους προσωρινούς εργαζόμενους του τουρισμού και της ψυχαγωγίας: το προσωπικό σε μπαρ, ξενοδοχεία και κινηματογράφους. Η Νότια Ευρώπη έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Η ύφεση αποκαλύπτει επίσης και κάτι ακόμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν κάνει αρκετά από την τελευταία κρίση για να καλύψουν το χάσμα των εισοδημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v