Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά 60.000 οι νεκροί της πανδημίας στη Βραζιλία

Έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό συνολικά 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ. Θερίζει ο ιός στη Λατινική Αμερική.

Κοντά 60.000 οι νεκροί της πανδημίας στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.280 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 33.846 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής φτάνει τις 59.594 νεκρούς επί συνόλου 1.402.041 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τον πρόεδρο Μπολσονάρου να φορά μάσκα στους δημόσιους χώρους.

Δικαστής στη Βραζιλία ακύρωσε σε δεύτερο βαθμό την απόφαση άλλου δικαστηρίου, βάσει της οποίας ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου ήταν υποχρεωμένος να φορά μάσκα στους δημόσιους χώρους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, δικαστήριο είχε ζητήσει από τον Μπολσονάρου να φορά μάσκα στους δημόσιους χώρους, υπό την απειλή προστίμου 2.000 ρεάλ (σχεδόν 340 ευρώ).

Όμως ο Γενικός Εισαγγελέας της Ένωσης (AGU) Λουίς Ινάσιο Άνταμς, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, εκτίμησε στην έφεσή του ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απαραίτητη, καθώς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους βάσει διατάγματος που ισχύει στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Μπραζίλια.

Ο Ινάσιο Άνταμς διευκρίνισε ότι η έφεση δεν ασκήθηκε προκειμένου να εξαιρεθεί ο Μπολσονάρου από την υποχρέωση να φορά μάσκα, αλλά για να διασφαλιστεί ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει την ίδια μεταχείριση με οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

Μετά την ανακοίνωση της πρώτης δικαστικής απόφασης, ο Μπολσονάρου ήταν σχετικά διακριτικός, κάνοντας πολύ λίγες δημόσιες εμφανίσεις, στις οποίες φορούσε μάσκα. Παλαιότερα είχε εμφανιστεί συχνά να χαιρετά πλήθη υποστηρικτών του χωρίς να φορά προστατευτική μάσκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ρεάλ στον πρώην υπουργό Παιδείας της Βραζιλίας Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, επειδή συναντήθηκε με υποστηρικτές του Μπολσονάρου στην Μπραζίλια χωρίς να φορά μάσκα.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει σταματήσει να επικρίνει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ, με 1,4 εκατομμύριο κρούσματα και 59.594 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Γιοφύρι της Άρτας» το υπουργείο Παιδείας

Πέντε μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο τελευταίος εκλεκτός του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για νέος υπουργός Παιδείας υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας σωρείας παρατυπιών στους τίτλους σπουδών του.

Ο Κάρλος Ντεκοτέλι υπέβαλε την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας, πέντε μέρες πριν την ορκωμοσία του, δήλωσε ένας από τους προεδρικούς συμβούλους Πάολο Ρομπέρτο. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε χθες στην εφημερίδα Folha de S.Paulo ότι δεν θα αναλάβει το αξίωμα και ότι η τελετή της ορκωμοσίας του, που είχε προγραμματιστεί για χθες, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο πρώτος μαύρος υπουργός που επιλέχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο Μπολσονάρου, ο Ντεκοτέλι, ήταν καθηγητής στη ναυτική ακαδημία της Βραζιλίας, μια στρατιωτική σύνδεση που τον οδήγησε να υποστηρίξει την εκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού προέδρου το 2018. Αναμενόταν να αντικαταστήσει στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας τον Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου, μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων.

«Ο πρώην μέλλων υπουργός», όπως τον αποκάλεσαν πολλά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, είχε συμπεριλάβει στο βιογραφικό του «ένα μεταπτυχιακό στο Ίδρυμα Getulio Vargas, ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Ροσάριο της Αργεντινής και ένα μεταδιδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Βούπερταλ της Γερμανίας».

Αυτοί οι ακαδημαϊκοί τίτλοι, που επαίνεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου στο Twitter κατά τον διορισμό του υπουργού, τέθηκαν όλοι υπό αμφισβήτηση τις ημέρες που ακολούθησαν.

Με αρχή την Παρασκευή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ροσάριο διαβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ότι ο κ. Ντεκοτέλι «δεν απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα» που επικαλέστηκε στο tweet του ο Μπολσονάρου, καθώς δεν υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή.

Τη Δευτέρα, ο προοριζόμενος για υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε τον εαυτό του εξηγώντας ότι η κριτική επιτροπή τού είχε ζητήσει να κάνει «προσαρμογές» στη διατριβή, αλλά ότι έπρεπε να πάει στη Βραζιλία λόγω «οικονομικών δυσκολιών», χωρίς να είναι σε θέση να επιστρέψει στην Αργεντινή για υπερασπιστεί τη διατριβή του.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γερμανικό πανεπιστήμιο του Βούπερταλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Ντετοτέλι «δεν απέκτησε τίτλο» σε αυτό.

Μια άλλη υποψία για τους τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών του υπουργού προήλθε από τη Βραζιλία, με κατηγορίες λογοκλοπής σε αποσπάσματα από τη διατριβή του στο Getulio Vargas (FGV), στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αλλά το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε χθες Τρίτη, σε μια άλλη διάψευση από το FGV: Δεν ήταν ποτέ καθηγητής αυτού του ιδρύματος από το 2016 έως το 2018, όπως έγραφε στο βιογραφικό του.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπολσονάρου είπε στο facebook ότι ο Ντετοτέλι «γνωρίζει το λάθος του», επαινώντας ταυτόχρονα την ποιότητά του για αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Ιανουάριο του 2019 έχει δώδεκα παραιτήσεις ή καθαιρέσεις υπουργών, λόγω διαμάχης ή λόγω ασυμβατότητας με τον πρόεδρο. Οι πρόσφατες δύο περιπτώσεις αφορούσαν τους υπουργούς Υγείας, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.

Ο Ντετοτέλι ήταν ο τρίτος υπουργός Παιδείας του Μπολσονάρου από την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ο πρώτος διετέλεσε υπουργός για μόλις τρεις μήνες και ο δεύτερος, ο Βάιντραουμπ, για 14 μήνες.

Σε βάρος του Βάιντραουμπ, ενός από τους πιο προβεβλημένους ακροδεξιούς ιδεολόγους της κυβέρνησης της Βραζιλίας, διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφότου πήρε διαστάσεις το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τα μέλη του «αλήτες», προσθέτοντας πως αν είχε τη δυνατότητα θα τα έριχνε στη φυλακή, σχόλιο που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε ευρεία διάδοση το τελευταίο διάστημα.

Οι συντηρητικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου θεωρούν ότι το υπουργείο Παιδείας είναι το «κλειδί» για τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις χριστιανικές οικογενειακές αξίες και να αντιστρέψουν αυτό που αποκαλούν χρόνια μαρξιστικής επιρροής στην εκπαίδευση στη Βραζιλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v