Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρωσικό εμβόλιο προκαλεί ανοσία και σε άλλους κορωνοϊούς

«Πλήτουν επίσης τους οργανισμούς μας την περίοδο αυτή, που διαδίδονται ευρέως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας. Η σημασία του εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Το ρωσικό εμβόλιο προκαλεί ανοσία και σε άλλους κορωνοϊούς

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γνωστό ως Sputnik-V μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και σε μια σειρά άλλους κορωνοϊούς, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού μπορεί να δημιουργήσει εν μέρει ανοσία σε διάφορους άλλους κορωνοϊούς, οι οποίοι επίσης πλήττουν τους οργανισμούς μας την περίοδο αυτή, που διαδίδονται ευρέως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις», δήλωσε ο Γκίντσμπουγκ.

Ο Ρώσος επιστήμονας επισήμανε επίσης τη σημασία του εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V δεν προκαλεί παρενέργειες στο 85% των εμβολιασθέντων, δήλωσε επίσης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρενέργειες μπορούν να προκληθούν, αλλά δεν είναι σημαντικές και προβλέπονται πλήρως από τις οδηγίες χρήσης του εμβολίου. «Οι πιο ‘δυσάρεστες’ παρενέργειες, είναι ο πυρετός που φθάνει έως τους 38 βαθμούς, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και το κοκκίνισμα στο σημείο του εμβολιασμού», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

«Τέτοιες παρενέργειες παρατηρούνται περίπου στο 15% των εμβολιασθέντων. Δηλαδή, όσο και αν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος, στο 85% των εμβολιασθέντων δεν παρουσιάζεται καμία παρενέργεια και τίποτα το δυσάρεστο για τους ίδιους, πρόσθεσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ ανακοίνωσε επίσης ότι στην Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik-V περίπου 19.000 άτομα, εκ των οποίων οι 6.500 έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v