Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας το γ' τρίμηνο

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε με ένα ετησιοποιημένο ρυθμό 21,4% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι του 18,9% που ανέμεναν οι αναλυτές, μετά τη βουτιά 28,8% που είχε καταγράψει το β’ τρίμηνο.

Ισχυρή ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας το γ τρίμηνο

Tον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί ποτέ εμφάνισε η Ιαπωνία το γ’ τρίμηνο, ανακάμπτοντας σημαντικά από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, λόγω της βελτίωσης των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η όποια περαιτέρω ανάκαμψη θα είναι μέτρια, καθώς η έξαρση των μολύνσεων κορωνοϊού στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό «θολώνουν» τις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε με ένα ετησιοποιημένο ρυθμό 21,4% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι του 18,9% που ανέμεναν οι αναλυτές, μετά τη βουτιά 28,8% που είχε καταγράψει το β’ τρίμηνο.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,7% -ποσοστό ρεκόρ- ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7%. Αντιθέτως, οι κεφαλαιακές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,4%.

Πάντως, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης των τελευταίων μηνών, οι αναλυτές προβλέπουν πως η ιαπωνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,6% το τρέχον δημοσιονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2021, ενώ μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v