Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός-Εμβόλια: Η ανισότητα απειλεί να φέρει νέες μεταλλάξεις!

Συναγερμός για επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού. Οι διαφορές στην ανοσία είναι απειλή -θα δοθεί η ευκαιρία στον κορωνοϊό να δημιουργήσει νέα στελέχη, προειδοποιούν ειδικοί.

Κορωνοϊός-Εμβόλια: Η ανισότητα απειλεί να φέρει νέες μεταλλάξεις!

Ανησυχίες για τη δημιουργία πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων προκαλούν οι διαφορές παγκοσμίως όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, εν μέσω αγώνα για να προλάβουν τις μεταλλάξεις του ιού, οι πλούσιες χώρες επωφελούνται ήδη από ισχυρά εμβόλια. Την ώρα που οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δώσει στους πολίτες τους περίπου 24 εκατ. δόσεις μέχρι στιγμής -περισσότερες από τις μισές δόσεις που χορηγήθηκαν παγκοσμίως-, τεράστιος αριθμός χωρών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Οι διαφορές στην ανοσία αποτελούν απειλή, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στον κορωνοϊό να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις και αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομική και δημόσια υγεία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τμήματα του κόσμου χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια, διότι θα στραφεί εναντίον μας», σημείωσε η Charlie Weller, επικεφαλής εμβολίων στο Ιδρυμα Ερευνας Υγείας Wellcome. «Αυτό βάζει όλους μας σε κίνδυνο».

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει το 85% του εμβολίου της Pfizer και όλα τα εμβόλια της Moderna, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Airfinity, που έχει έδρα στο Λονδίνο. Μεγάλο μέρος του κόσμου βασίζεται στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, της οποίας το εμβόλιο είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο στη διανομή, καθώς επίσης και σε άλλες εταιρείες, όπως η China Sinovac Biontech Ltd.

Aπό τις 42 χώρες που κυκλοφόρησαν εμβόλια Covid-19 από τις 8 Ιανουαρίου, 36 ήταν χώρες υψηλού εισοδήματος και οι υπόλοιπες ήταν μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v