Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδόν εξαφανίστηκαν οι γυναίκες δημοσιογράφοι μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Η διεθνής οργάνωση RSF στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «επεισόδια» σε βάρος δημοσιογράφων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τις ρητές διαταγές τους ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστός ο ισλαμικός νόμος», για να εξηγήσει την «εξαφάνιση» των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.

Σχεδόν εξαφανίστηκαν οι γυναίκες δημοσιογράφοι μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Λιγότερες από 100 γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν απομείνει στην Καμπούλ, από 700 που ήταν πριν από την είσοδο των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα, στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η διεθνής οργάνωση στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «επεισόδια» σε βάρος δημοσιογράφων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τις ρητές διαταγές τους ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστός ο ισλαμικός νόμος», για να εξηγήσει την «εξαφάνιση» των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.

«Στην Καμπούλ, οι διευθυντές των ιδιωτικών μμε παρατήρησαν αμέσως ότι οι γυναίκες ρεπόρτερ παρενοχλούνταν», σημειώνει η οργάνωση. Φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ναχίντ Μπασαρντόστ, εργαζόμενης στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Pajhwok, η οποία «ξυλοκοπήθηκε από τους Ταλιμπάν» ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 25 Αυγούστου.

Άλλες εμποδίστηκαν να πάνε για ρεπορτάζ από τους Ταλιμπάν που φρουρούσαν τα γραφεία των μέσων ενημέρωσης όπου εργάζονταν.

Μολονότι 48 ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι εργαζόμενες σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τόλμησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, «αυτή η πλάνη δεν κράτησε για πολύ», παρά τις διαβεβαιώσεις των ακραίων ισλαμιστών ότι θα σεβαστούν την ελευθεροτυπία και ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το 2020 η RSF σε συνεργασία με το Κέντρο Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων (CPAWJ), στην Καμπούλ υπήρχαν 108 μέσα ενημέρωσης που απασχολούσαν 1.080 γυναίκες, εκ των οποίων οι 700 ήταν δημοσιογράφοι. «Από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν στα 8 μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και ομίλους, μόνο 76 (εκ των οποίων οι 39 είναι δημοσιογράφοι) ασκούν το επάγγελμά τους σήμερα. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες δημοσιογράφοι σχεδόν εξαφανίστηκαν από την πρωτεύουσα».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους καθώς προήλαυναν οι Ταλιμπάν και οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι εκείνες που συνεχίζουν, από το σπίτι τους, να δουλεύουν όπως μπορούν.

Σύμφωνα με την Unesco, το 2020 στο Αφγανιστάν εργάζονταν 1.139 γυναίκες δημοσιογράφοι. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν μία στις πέντε εγκατέλειψε το επάγγελμα «λόγω βιαιοπραγιών και συνεχών απειλών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v