Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνουν σε 40 οι εταιρείες-μέλη του δείκτη DAX

Aπό τα μέσα Σεπτέμβρη, ο δείκτης θα απαρτίζεται από τις σαράντα μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση. Υιοθετείται και κανόνας κερδοφορίας.

Αυξάνουν σε 40 οι εταιρείες-μέλη του δείκτη DAX

Αυξάνουν σε 40 οι μετοχές που απαρτίζουν τον γερμανικό DAX, σύμφωνα με απόφαση του Deutsche Börse.

Η απόφαση έρχεται στη σκιά του σκανδάλου της Wirecard, που έπληξε και το γερμανικό χρηματιστήριο. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια διαβούλευση αναφορικά με το τι θα πρέπει να αλλάξει στον δείκτη, που έχει ήδη ιστορία 32 ετών.

Τελική απόφαση είναι από τα μέσα Σεπτέμβρη ο δείκτης να απαρτίζεται από τις σαράντα μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, θα εισαχθεί και ένας κανόνας κερδοφορίας: για να είναι επιλέξιμη μια εταιρεία, θα πρέπει να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA την τελευταία διετία. Οι νέοι κανόνες ωστόσο δεν θα ισχύσουν για τα υφιστάμενα μέλη του δείκτη.

Οσοι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί με βάση τον δείκτη όταν αυτός έκανε ντεμπούτο το 1988, είδαν μέση ετήσια απόδοση 8,3%, περιλαμβανομένων των μερισμάτων, σημειώνουν οι Financial Times. Μια αρχική επένδυση 1.000 ευρώ σήμερα θα είχε φτάσει τις 15.887 ευρώ. Ανάλογα κέρδη προσέφερε ο βρετανικός FTSE 100, ενώ όσοι είχαν επιλέξει τον αμερικανικό S&P 500 θα είχαν ετήσια απόδοση 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v