Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα άδεια ράφια σπάνε τις «κόκκινες γραμμές» Τζόνσον

Την χαλάρωση των κανονισμών για την έκδοση βίζας αρχίζει να εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον, καθώς η έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα άδεια ράφια σπάνε τις «κόκκινες γραμμές» Τζόνσον

Μολονότι αναρριχήθηκαν στην εξουσία με βασικό σύνθημα τον περιορισμό της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον και οι υπουργοί του εξεγάζουν τώρα μια αξιοσημείωτη αναδίπλωση από τις προεκλογικές τους θέσεις.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την έλευση εργαζομένων από την Ε.Ε. ως λύση στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα οδηγών βαρέων οχημάτων είναι το πιο άμεσο πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει στο φαινόμενο κάποια πρατήρια καυσίμων να μην έχουν βενζίνη. Αυτό προκάλεσε πανικό και ουρές από οδηγούς που έσπευσαν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Το έλλειμμα οδηγών πλήττει επίσης και τις προμήθειες τροφίμων, με περισσότερους από τους μισούς βρετανούς ενήλικες να αναφέρουν περισσότερες δυσκολίες από ότι συνήθως όταν έκαναναν τα ψώνια τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Oι επιχειρηματικές ενώσεις σε τομείς όπως αυτοί της φιλοξενίας, του εμπορίου λιανικής και των logistics ασκούν εδώ και μήνες πιέσεις στους υπουργούς για εργασιακά θέματα, ζητώντας τους να εκδώσουν προσωρινές άδειες παραμονής για την έλευση εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έλλειμμα περίπου 100.000 οδηγών βαρέων οχημάτων, σύμφωνα με την ένωση οδικών μεταφορών.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση είχε απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι το ξένο εργατικό δυναμικό οδηγεί χαμηλότερα τους μισθούς και αποθαρρύνει την πρόσληψη και την εκπαίδευση ντόπιου εργατικού δυναμικού. 

Ωστόσο, μια σοβαρή έλλειψη στα καύσιμα θα αύξανε δραματικά την πολιτική πίεση για τον Τζόνσον, και οι υπουργοί θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν πιθανά επιπρόσθετα μέτρα. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς τόνισε ότι η κυβέρνηση «κινεί γη και ουρανό» για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις προμήθειες και δεν απέκλεισε να αλλάξει τους κανονισμούς για την έκδοση βίζας.

«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετοί οδηγοί» δήλωσε στο BBC Radio ο κ. Σαπς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v