Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Μην υποτιμάτε την μετάλλαξη Ομικρον»

Για δύσκολες εβδομάδες προειδοποιεί ο Γερμανός υπ. Υγείας. Ηπιότερη νόσος και λιγότεροι θάνατοι με τη νέα παραλλαγή αλλά «τα ποσοστά δεν ισχύουν για ηλικιωμένους». «Δεν τελειώσαμε με το αλφάβητο των μεταλλάξεων».

Γερμανία: «Μην υποτιμάτε την μετάλλαξη Ομικρον»

Mε τη μετάλλαξη Όμικρον να αποτελεί και στη Γερμανία πλέον την κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ειδικοί, μιλούν στον γερμανικό Τύπο για την πορεία της πανδημίας, καταθέτοντας τις δικές τους εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις για τους επόμενους μήνες. Σε συνέντευξή του στην Βild am Sonntag ο Γερμανός υπ. Υγείας και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ καλεί τους Γερμανούς «να μην υποτιμούν τη μετάλλαξη Όμικρον», παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες «ο κίνδυνος εισαγωγής στα νοσοκομεία μειώνεται κατά 50% και ο κίνδυνος θανάτου κατά 70% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Ωστόσο, όπως τονίζει, τα ποσοστά αυτά δεν ισχύουν και για τους ηλικιωμένους στη Γερμανία, ειδικά όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο Λάουτερμπαχ εκτιμά μάλιστα ότι επίκεινται «δύσκολες εβδομάδες», λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες: τον αριθμό των γηραιότερων πολιτών με χρόνιες ή βαριές ασθένειες που ενδέχεται να νοσήσουν και τον αριθμό των ανεμβολίαστων. Θεωρεί επίσης αδύνατο να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων, παρά μόνο με την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού και μάλιστα με τρεις δόσεις.

Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι με την Όμικρον δεν τελειώνει «το αλφάβητο των μεταλλάξεων της πανδημίας», την ίδια ώρα όμως αποκλείει νέο λοκντάουν. Για τον υπ. Υγείας σημαντική είναι η τακτική επανάληψη ράπιντ τεστ κάθε εβδομάδα «για λόγους ασφάλειας», κάτι που συνιστά και σε όσους έχουν κάνει τη δόση μπούστερ του εμβολίου.

Υπό πίεση πλέον οι απλοί θάλαμοι νοσηλείας

Από την πλευρά του ο Γκέραλντ Γκας, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) αναφέρει σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine ότι τα γερμανικά νοσοκομεία βιώνουν ήδη την πίεση της μετάλλαξης Όμικρον στην πράξη, αυτή τη φορά όμως στους κανονικούς θαλάμους νοσηλείας και όχι τόσο στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον Γερμανό γιατρό, ενδέχεται σύντομα τα νέα κρούσματα να ξεπερνούν καθημερινά τις 100.000, εξαιτίας της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, ενώ πολλοί θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ο Γκας επισημαίνει ότι, εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας, τα γερμανικά νοσοκομεία πρέπει να υπολογίζουν σε ελλείψεις προσωπικού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους οικογενειακούς γιατρούς να αντιμετωπίζουν όσα περισσότερα περιστατικά μπορούν αυτόνομα, χωρίς παραπομπή για νοσηλεία σε κάποια κλινική

Ελπίδες για επιστροφή στην καθημερινότητα

Tην ίδια ώρα ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, μιλώντας στην κυριακάτικη Tagesspiegel, εκτιμά ότι «αργά ή γρήγορα όλοι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό», ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική» και ότι δεν είναι εφικτό μακροπρόθεσμα «να διατηρήσουμε την ανοσολογική προστασία όλου του πληθυσμού με αναμνηστικούς εμβολιασμούς ανά τρίμηνο».

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι η «ήπια μετάλλαξη Όμικρον» γεννά ελπίδες για επιστροφή στην καθημερινότητα, όπως ήταν προ πανδημίας. O διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος εστιάζει, τέλος, στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, τα οποία θεωρεί επίσης «τεράστια ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, άλλων μολυσματικών ασθενειών και βέβαια της γρίπης».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v