Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Χρειάζεται ακόμη νομισματική διευκόλυνση για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

ΕΚΤ: Χρειάζεται ακόμη νομισματική διευκόλυνση για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού

Χρειάζεται ακόμη νομισματική διευκόλυνση για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθούν καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς λόγω της πανδημίας (PEPP), με χαμηλότερο ρυθμό τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 και να αυξηθούν προσωρινά οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (APP). 

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1% το 2021, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος «για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της Ενέργειας και των «αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης». Επιπλέον, η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από το 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Λαγκάρντ: Σίγουρα με άλλους κανόνες το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν προβλέπει, ωστόσο, αναθεώρηση των ανώτατων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών-μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες», σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις της στο δίκτυο France Inter της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης.

Τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν, τα κείμενα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη-μέλη.

«Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει ως προς «τους τρόπους ερμηνείας» των κανόνων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε με ρεαλιστικό τρόπο να περιμένουμε θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους, για τα οποία θα χρειαζόταν τροποποίηση των συνθηκών», δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι τοποθετήσεις αυτές προδιαθέτουν για δύσκολες συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεδομένης και της δήλωσης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί «ξεπερασμένο» το όριο του 60%.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο από την πλευρά του ότι θέλει «να ξανασκεφτεί το δημοσιονομικό πλαίσιο», θεωρώντας ότι «το ζήτημα που τίθεται πλέον δεν αφορά το να είναι κανείς υπέρ ή κατά του 3%». «Είναι ξεπερασμένο», έχει δηλώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v