Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα ήξερε από πριν για την εισβολή στην Ουκρανία, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Κινέζοι αξιωματούχοι «είχαν γνώση» σχετικά με τα πολεμικά σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας, πριν ξεκινήσει η εισβολή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών. «Fake news», απαντά το Πεκίνο.

Η Κίνα ήξερε από πριν για την εισβολή στην Ουκρανία, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από Ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφέρουν οι New York Times.

Η έκθεση αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν «κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα πολεμικά σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας πριν ξεκινήσει η εισβολή την περασμένη εβδομάδα». Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου, πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων τότε, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

Οι πληροφορίες για τη συνεννόηση μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητες. Συλλέχτηκε από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών και θεωρήθηκε αξιόπιστη από τους αξιωματούχους που την εξέτασαν. Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συμμαχικές κυβερνήσεις μοιράστηκαν την συγκεκριμένη πληροφορία καθώς συζητούσαν για το πότε ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν διαφορετικές ερμηνείες και δεν είναι σαφές πόσο ευρέως κοινοποιήθηκαν οι πληροφορίες.

Κίνα: «Fake news» η συνεργασία με Μόσχα πριν την εισβολή στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες για συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι "fake news."

Τέτοιες πρακτικές αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών είναι "απαράδεκτες", δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει ανώτερους ρώσους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλουν στην Ουκρανία πριν από την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έγραψε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v