Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η Gazprom οδηγείται σε αργό θάνατο»

Στο τσακ γλίτωσε τη χρεοκοπία και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εμπορικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Φήμες ότι η βρετανική μονάδα Gazprom Energy θα εξαγοραστεί ή θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

«Η Gazprom οδηγείται σε αργό θάνατο»

Η Gazprom Marketing & Trading (GM&T) απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία τον Μάρτιο, τηρώντας την προθεσμία μηνιαίας πληρωμής, ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες για το αν μπορεί να τα καταφέρει τον επόμενο μήνα, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Η κατάρρευση της εταιρείας θα μπορούσε να αποδιοργανώσει πλήρως τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου.

Η εταιρεία αγοράζει φυσικό αέριο στο χονδρικό εμπόριο. Η μονάδα της στη Βρετανία (Gazprom Energy), επισημαίνει το Reuters, προμηθεύει με καύσιμα περισσότερες από 100.000 εγκαταστάσεις σε Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία -ειδικότερα το 21% των βιομηχανικών και εμπορικών πελατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού συστήματος υγείας και άλλων κομβικών υπηρεσιών.

Η εταιρεία, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, δεν έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όμως αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας -όπως η βρετανική CΕNTRICA, η γερμανική E.ON και η νορβηγική Statkraft- έχουν διακόψει όλες τις συναλλαγές μαζί της.

Στις 20 κάθε μήνα η εταιρεία προχωρεί σε εμπορικές διευθετήσεις με όσους της πωλούν φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και με όσους αγοράζουν τα συμβόλαια. «Αυτό τον μήνα μόλις πληρώθηκαν τα πάντα, όμως στην επόμενη προθεσμία, στις 20 Απριλίου, οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι», δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει γνώση των εν λόγω εμπορικών συναλλαγών.

Σε περίπτωση αποτυχίας θα διοριζόταν ειδικός διαχειριστής για τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ αναζητούνται και εναλλακτικές λύσεις όπως η εξαγορά. «Δεν περιμένω να είναι βιώσιμη η εταιρεία για περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Αντιμετωπίζει έναν αργό θάνατο», είπε άλλος Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου.

Η Gazprom Energy ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η μητρική Gazprom (GM&T) προμηθευόταν αέριο από χονδρικές αγορές ενέργειας και δεν εξαρτιόταν από τις ρωσικές προμήθειες. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και δεν γνωρίζουμε καμία απόφαση που θα μπορούσε να θέσει την εταιρεία υπό κυβερνητικό έλεγχο», δήλωσε.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι η Gazprom συνεχίζει τη δραστηριότητά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι «οι πελάτες θα πρέπει να ασκούν την εμπορική τους κρίση όσον αφορά τις συμβάσεις προμήθειας ενέργειας που έχουν συνάψει αυτή τη στιγμή», καταλήγει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v