Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βλέπει ύφεση στην ευρωζώνη η Λαγκάρντ

Η μείωση της ανεργίας, οι μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και η προοπτική για ένα δυνατό καλοκαίρι στον τουρισμό είναι δυνάμεις που θα αντισταθμίσουν τους αρνητικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Δεν βλέπει ύφεση στην ευρωζώνη η Λαγκάρντ

Απορρίπτει την ιδέα ότι η ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ύφεση στην ευρωζώνη», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Bloomberg Television την Τρίτη, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Δεν το έχουμε αυτό ως βασικό σενάριο».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε την ανεργία «σε χαμηλότερα ποσοστά», τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την προοπτική για ένα δυνατό καλοκαίρι για την τουριστική βιομηχανία ως δυνάμεις που θα αντισταθμίσουν τους αρνητικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το ευρώ εκτινάχθηκε μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, ανακτώντας τις προηγούμενες απώλειες έναντι του δολαρίου και έφτασε σε υψηλό συνεδρίασης, με την ισοτιμία στο 1,0724 δολάριο, ενώ σημείωσε ράλι έναντι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ελβετικού φράγκου και της στερλίνας.

Η Λαγκάρντ μίλησε μια μέρα αφότου παρουσίασε το όραμά της για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας σε ανάρτησή της σε blog. Ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να βγει από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

Αυτό το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα για δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης όπως αφήνεται να εννοηθεί το τρίτο τρίμηνο έχει εξοργίσει ορισμένους συναδέλφους της, επειδή θα απέκλειε ουσιαστικά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Όταν είσαι εκτός αρνητικού εδάφους, μπορεί να είσαι στο μηδέν, μπορεί να είσαι λίγο πάνω από το μηδέν», είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουμε με βάση τις προβλέψεις μας, με βάση τις μελλοντικές μας κατευθύνσεις».

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να αναφερθεί στο αν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v