Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά στο «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας

Μετά από δεκαετίας δυσπιστίας, πείραμα πυρηνικής σύντηξης στις ΗΠΑ παρήγαγε περισσότερη ενέργεια απ' όση καταναλώθηκε. Πλησιάζει η ενεργειακή αφθονία και η μέρα που η επιστημονική φαντασία θα γίνει... πραγματικότητα.

Πιο κοντά στο «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας

Η αντίδραση σύντηξης που διεξήχθη στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια πέτυχε καθαρή ενέργεια, που σημαίνει ότι παρήχθη περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι δόθηκε για να ξεκινήσει η αντίδραση, ανακοίνωσαν το υπουργείο Ενέργειας και κορυφαίοι επιστήμονες των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα πετυχαίνει κάτι τέτοιο, ανοίγοντας τον δρόμο στην... άφθονη ενέργεια.

Σύντηξη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ήλιος παράγει ενέργεια. Αν μπορούσε να παραχθεί με ελεγχόμενο τρόπο στη Γη, αυτή η θερμοπυρηνική αντίδραση θα μπορούσε να δώσει μια πηγή ενέργειας που δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου, όπως άνθρακα και πετρέλαιο ή επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα, όπως κάνουν οι σημερινοί πυρηνικοί σταθμοί.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτίωνε, εκ παραλλήλου, την ικανότητα των ΗΠΑ να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους όπλα χωρίς πυρηνικές δοκιμές, ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί η σύντηξη λέιζερ ως πηγή ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, επενδυτές έχουν διαθέσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις σύντηξης, καθώς η αυξημένη επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές τις λύσεις καθαρής ενέργειας, γράφει το CNBC.

Η σημαντική ανάφλεξη επιτεύχθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, ανέφερε σήμερα το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στον λογαριασμό του στο Twitter, «γράφοντας ιστορία».

 

«Είναι πολύ σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά παράγεται περισσότερη ενέργεια από όση είχε διατεθεί», δήλωσε στο CNBC ο Andrew Holland, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fusion Industry Association. «Για πρώτη φορά στη Γη, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένα πείραμα ενέργειας σύντηξης απελευθέρωσε περισσότερη ισχύ απ' όση χρειάζεται για να ξεκινήσει. Αυτό θα οδηγήσει ώστε η σύντηξη να είναι μια ασφαλής και βιώσιμη πηγή ενέργειας στο εγγύς μέλλον».

Περισσότεροι από 90 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παράγουν ενέργεια με πυρηνική σχάση, παράγον πυρηνικά ραδιενεργά απόβλητα.

Η χώρα έλαβε το 19% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτούς τους πυρηνικούς σταθμούς το 2021, η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παραγόμενης καθαρής ενέργειάς της.

«Οι επιστήμονες αγωνίζονταν από τη δεκαετία του 1950 να δείξουν ότι η σύντηξη μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι δίνεται», δήλωσε στο CNBC ο φυσικός Arthur Turrell.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, κάθε φορά που κάποιος ζητούσε χρηματοδότηση, η απάντηση ήταν πάντα "πρώτα πρέπει να δείξετε ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό". Δηλαδή, να δείξουμε ότι ένα πείραμα σύντηξης μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει. Ε λοιπόν, οι ερευνητές στο Lawrence Livermore το κατάφεραν για πρώτη φορά».

Η επιτυχία θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη σύντηξη.

«Η ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη βιομηχανία σύντηξης θα κάνει τα επόμενα βήματα, μετατρέποντας τα πειραματικά αποτελέσματα σε βιώσιμη πηγή καθαρής, ασφαλούς ενέργειας», δήλωσε ο Holland στο CNBC.

«Εν ολίγοις, αυτό θα δείξει στον κόσμο ότι η σύντηξη δεν είναι επιστημονική φαντασία: σύντομα θα είναι βιώσιμη πηγή ενέργειας. Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα, αλλά είμαστε πιο κοντά στην ημέρα που η σύντηξη θα παρέχει στον κόσμο καθαρή, ασφαλή και άφθονη ενέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v