Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχιστράτηγος ΗΠΑ: Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις

Ρωσία, Κίνα και Ιράν έρχονται πιο κοντά επεσήμανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Προσγειώνει τους πολιτικούς: Δεν είναι πιθανό φέτος να εκδιωχθούν οι Ρώσοι από την Ουκρανία.

Αρχιστράτηγος ΗΠΑ: Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις
Στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ

Η Ουκρανία είναι απίθανο να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της φέτος, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βάζοντας φρένο στις ελπίδες των πολιτικών και διπλωματών από την Ουάσιγκτον μέχρι το Κίεβο. «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να γίνει στο εγγύς μέλλον, φέτος", δήλωσε ο στρατηγός Mark Milley την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο Defense One.

«Ο Zelensky έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι ο ουκρανικός στόχος είναι να διώξει κάθε Ρώσο από την κατεχόμενη Ουκρανία. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό καθήκον. Πολύ, πολύ δύσκολο στρατιωτικό έργο. Βλέπουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει. Απλώς λέω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο», είπε. «Αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Σίγουρα έχουν δικαίωμα σε αυτό, αυτή είναι η χώρα τους».

Τον Νοέμβριο, ο Milley είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πιθανότητα η Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία και να εκδιώξει όλες τις ρωσικές δυνάμεις «οποτεδήποτε σύντομα» δεν είναι μεγάλη. Το σχόλιό του προκάλεσε εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί εδαφικές παραχωρήσεις με τη Ρωσία.

Χθες ο Milley υποστήριξε ότι η Ρωσία «απέτυχε» στρατηγικά, επιχειρησιακά, «και τώρα αποτυγχάνουν και τακτικά». Αυτό ακολούθησε τη δήλωσή του σε Επιτροπή της Βουλής ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σφαγιάζονται» από τα ουκρανικά στρατεύματα, εν μέρει λόγω κακής εκπαίδευσης και της τακτικής «ανθρώπινων κυμάτων».

Ο Milley ρωτήθηκε εάν θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. «Λοιπόν, υπάρχει μια πολιτική απόφαση μέχρι σήμερα να μην το κάνουμε. Και δεν θα έβαζα και δεν θα έβγαζα τίποτα από το τραπέζι για το μέλλον. Αλλά από στρατιωτική άποψη, έχουμε σχετικά λίγα ATACMS, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε και τα δικά μας αποθέματα πυρομαχικών. Και το βεληνεκές του όπλου... νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή υπερεκτίμηση του τι μπορεί να κάνει ένα ATACMS και τι δεν μπορεί να κάνει. Πρόκειται για μια βολή, γι' αυτό σκεφτείτε ένα όπλο με μια σφαίρα έναντι ενός με γεμιστήρα. Ενώ το GMLRS εκτοξεύει έξι πυραύλους το ATACMS ένα. Τώρα η εμβέλεια του ATACMS είναι μεγαλύτερη, αλλά υπάρχουν άλλα συστήματα που μπορούν να το καλύψουν. Υπάρχουν UAV, για παράδειγμα, που θα μπορούσαν να το κάνουν, και οι Βρετανοί έχουν μερικά συστήματα. Λοιπόν, αυτά είναι μερικά πράγματα που εξετάζουμε για να τους δώσουμε λίγο περισσότερη εμβέλεια. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν παρέχουμε τα ATACM.”

Τριπλή απειλή

Προηγουμένως μιλώντας στη Βουλή ο Mark Milley δήλωσε ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν θα αποτελούν πρόβλημα για τις ΗΠΑ «για πολλά χρόνια ακόμη», καθώς οι τρεις συνεργάζονται στενότερα.

Επεσήμανε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έρχονται πιο κοντά».

«Δεν θα το ονόμαζα αληθινή πλήρη συμμαχία με την πραγματική σημασία αυτής της λέξης, αλλά τους βλέπουμε να πλησιάζουν πιο κοντά και αυτό είναι ενοχλητικό», είπε η Milley. «Και μετά… το Ιράν είναι το τρίτο. Επομένως, αυτές οι τρεις χώρες μαζί θα κάτι προβληματικό για πολλά χρόνια στο μέλλον, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα λόγω των δυνατοτήτων τους».

Οι εντάσεις και με τις τρεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμη και εβδομάδες, επισημαίνει το CNN. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν την άμυνα της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας την οποία ο στρατηγός χαρακτήρισε «από μόνη της έγκλημα πολέμου». Οι εντάσεις με την Κίνα αυξήθηκαν πρόσφατα μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ που καταρρίφθηκε. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αντίποινα εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, αφού ένα φερόμενο ως ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μια εγκατάσταση που στεγαζόταν αμερικανικό προσωπικό, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας πέντε μέλη του στρατού.

Ο Milley προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε «να παράγει αρκετό υλικό για ένα πυρηνικό όπλο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες» και τελικά να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο «μερικούς μήνες μετά».

«Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναπτύξει πολλαπλές επιλογές για να εξετάσει η εθνική μας ηγεσία εάν ή όποτε το Ιράν αποφασίσει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ειδικά η Κίνα και η Ρωσία έχουν «τα μέσα να απειλήσουν τα συμφέροντά μας και τον τρόπο ζωής μας» και είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις».

Και ενώ ο Milley είπε επίσης την Τετάρτη ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας «δεν φτάνουν» αυτές των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικές. «Πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε, να επιβραδύνουμε, να διαταράξουμε, να εμποδίσουμε ή να καταστρέψουμε το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει τα επόμενα 10 με 20 χρόνια», είπε ο Milley. «Θα το κάνουν αυτό σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο. Και υπάρχει πολύ μικρή μόχλευση, νομίζω, που μπορούμε να έχουμε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v