Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα τάρταρα η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η μεγαλύτερη κατρακύλα από την εποχή της Covid-19. Στο πιο χαμηλό από το 2020 ο δείκτης ΡΜΙ. Επεσε η ζήτηση, αν και τα εργοστάσια έριξαν τις τιμές τους σε χαμηλό 14 ετών. Συρρίκνωση και στην Κίνα.

Στα τάρταρα η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Τη μεγαλύτερη βουτιά από την εποχή της Covid-19 έκανε η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση μειώθηκε παρά το ότι τα εργοστάσια μείωσαν απότομα τις τιμές τους.

Σημαντική αδυναμία παρατηρήθηκε στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κατέγραψαν επίσης σημαντική επιδείνωση από τον Ιούνιο.

Οπως σημειώνει το Reuters, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από 43,4 τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σε ευθυγράμμιση σε μια προκαταρκτική μέτρηση. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το 50 σηματοδοτεί ύφεση στη δραστηριότητα.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, έπεσε στο 42,7 από 44,2, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τρία χρόνια.

«Φαίνεται ότι η μεταποιητική ύφεση ήρθε για να μείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Η ζήτηση μειώθηκε απότομα παρόλο που η μείωση του κόστους των εισροών - που μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών - επέτρεψε στα εργοστάσια να μειώσουν τις χρεώσεις τους. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 14 ετών στο 45,0 από 47,0.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαρεί να δει ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγής έχει επιταχυνθεί ξανά, πέφτοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών παραμένουν ψηλά στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο de la Rubia.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για ένατη διαδοχική φορά, αλλά αύξησε την πιθανότητα παύσης τον Σεπτέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν σημάδια χαλάρωσης και οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται.

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου επιδεινώθηκε επίσης κι άλλο τον Ιούλιο, φτάνοντας στο 45,3, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020.

Συρρίκνωση και στην Κίνα. Ο αντίστοιχος μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Ιούλιο. «Ηταν η πρώτη φορά σε τρεις μήνες που συρρικνώθηκε, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος αποδυναμώνεται», δήλωσε ο Senior Economist της Caixin Insight Group, Δρ. Wang Zhe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v