Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: «Ανθρωπιστική παύση» θα ζητήσει η ΕΕ από το Ισραήλ

Λύση δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνιους υποστηρίζει η Ευρώπη. «Πόλεμος» για το τελικό ανακοινωθέν. Γιατί κάποιες χώρες είναι αντίθετες με την έκκληση για κατάπαυση πυρός. Η στάση της Τουρκίας και η ανθρωπιστική κρίση.

Γάζα: «Ανθρωπιστική παύση» θα ζητήσει η ΕΕ από το Ισραήλ

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

 

Προσχέδια επί προσχεδίων γράφονται και ξαναγράφονται στις Βρυξέλλες προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Μέσης Ανατολής.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να «πιάσουν» το θέμα από άλλη γωνία, αυτή της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ζητήσουμε παύση πυρός προκειμένου να φθάσει με ασφάλεια η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας ενώ γίνονται και συζητήσεις με την Αίγυπτο ώστε γυναίκες και παιδιά, ιδιαίτερα οι έγκυες (που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ξεπερνούν τις 1.890) να περάσουν από τον Νότο στην Αίγυπτο» ανέφερε ξένος διπλωμάτης.

Βέβαια, κανείς δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες για ένα δυνατό «ομόφωνο» ανακοινωθέν που θα δείχνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της ΕΕ. «Ομοφωνία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ή θα πάμε σε ανακοινωθέν σκληρό μεν, αλλά χωρίς ομοφωνία ή θα πάμε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση που ως είθισται, θα τους βολεύει όλους» μας απάντησε πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν ρωτήσαμε για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Εννοείται πως για ακόμα μια φορά, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων μπορεί να αλλάξει ακόμα και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς αρκετές χώρες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Ορισμένα κράτη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την έκκληση για κατάπαυση πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στο χθεσινό προσχέδιο συμπερασμάτων πάντως, υπάρχει η φράση ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για ανθρωπιστική παύση προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους αμάχους, να υποστηρίξει όσους προσπαθούν να φτάσουν σε ασφάλεια ή να παράσχουν βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο».

Το προσχέδιο «επαναλαμβάνει την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς καμία προϋπόθεση» αλλά ως Ευρώπη δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία. Αντιθέτως «κρύβεται» πίσω από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Εάν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να αποφασίσουν ένα σκληρό ανακοινωθέν και να αναλάβουν πρωτοβουλία διαμεσολάβησης των δύο πλευρών, τότε αποκρυσταλλώνονται οι απόψεις πολλών αναλυτών που σημειώνουν εδώ και καιρό ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει ομόφωνα, ούτε στα οικονομικά, ούτε στα πολιτικά θέματα της Ευρώπης, πόσο μάλλον σε αυτά που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «το Ισραήλ πολιορκεί και βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους και εκτοπίζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με τα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό να τελειώνουν, μετά την επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και πήραν ως ομήρους πάνω από 200 ανθρώπους».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την Δευτέρα ότι οι επίγειες δυνάμεις του πραγματοποιούν περιορισμένες επιδρομές στη Γάζα και αεροπορικές επιδρομές οι οποίες «στόχευαν Παλαιστίνιους μαχητές που συγκεντρώνονταν για να αποκρούσουν οποιαδήποτε ευρύτερη ισραηλινή εισβολή».

Κάθε πλευρά προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του κλιμακούμενου πολέμου, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες από το Ισραήλ ότι η χερσαία επίθεση είναι θέμα χρόνου.

Δύση και Ανατολή προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Και οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν, θα πουν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην αναβίωση των συνομιλιών για την καθιέρωση μιας «λύσης δύο κρατών» για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και θα χαιρετίσουν την πρωτοβουλία μιας περιεκτικής Συνόδου Ειρήνης που προτείνει η Αίγυπτος, ανέφερε το προσχέδιο.

Η στάση Ερντογαν

Λάδι στη φωτιά, πάντως, έριξε μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κρίσιμης γεωγραφικής του θέσης, δήλωσε χθες ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της.

Παρά τις «κορώνες» Ερντογάν, όμως, αξιόλογη πηγή από την Τουρκία δήλωσε στο Euro2day.gr ότι τα εδάφη, τα ραντάρ και οι βάσεις της γείτονας χώρας είναι και θα παραμείνουν στη διάθεση των ΗΠΑ (και εμμέσως πλην σαφώς του Ισραήλ) για να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο τις Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αλλά και των γύρω περιοχών όπου «δραστηριοποιούνται μέλη της Χεζμπολάχ και της Τζιχάντ, από τον Λίβανο μέχρι το Ιράν».

Με τους ισραηλινούς να βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη και τις ΗΠΑ να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσουν άμεσα, εάν δεν παραδοθούν καύσιμα.

Τα ζωτικά αποθέματα καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία νοσοκομείων, αντλιών και συστημάτων αφαλάτωσης νερού είναι στα πρόθυρα εξάντλησης, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι η βαθιά ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε ώρα.

Στο ανακοινωθέν τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν στην έλλειψη καυσίμων, φαγητού, νερού και ηλεκτρισμού σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια πιθανή δυσανάλογη αντεπίθεση από το Ισραήλ, με την λογική ότι τελικά μια μαζική έφοδος στη Λωρίδα της Γάζας θα έστρεφε την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v