Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πρόεδρος Ταϊβάν: Διάλογος αντί αντιπαράθεση με Κίνα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, αντίπαλος του εκλεκτού της Κίνας, τονίζει ότι θα διατηρήσει το status quo και ότι θα επιδιώξει διάλογο με το Πεκίνο. Πώς αντιδρούν Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες.

Νέος πρόεδρος Ταϊβάν: Διάλογος αντί αντιπαράθεση με Κίνα

Ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος κέρδισε σήμερα τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, χαιρέτισε μπροστά σε υποστηρικτές του «ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού, παρά τις απειλές του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριαρχία του.

«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ταϊβάν επειδή έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας», δήλωσε σε ομιλία του μετά τη νίκη, καθώς «λέμε στη διεθνή κοινότητα πως, ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας».

Ο Λάι τόνισε πως ο πληθυσμός «αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, η οποία τον είχε αποδοκιμάσει και χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο ταϊβανικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πρόεδρό του».

Ο Λάι υποσχέθηκε ακόμα να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας», τονίζοντας εντούτοις ότι θα διατηρήσει το status quo στο Στενό και ότι «θα συνεχιστούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία με την Κίνα». Επανέλαβε την επιθυμία του για συνομιλίες «βασισμένες στην αξιοπρέπεια και την ισότητα».

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν είναι σημαντική ευθύνη, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα «χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να αντικαταστήσει την αντιπαράθεση» στις ανταλλαγές της με την Κίνα.

Απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κέρδισε στις σημερινές εκλογές το 40,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 98% των εκλογικών τμημάτων.

Ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-Τε είχε χαρακτηριστεί «σοβαρός κίνδυνος» από το Πεκίνο επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

Ο κύριος αντίπαλός του, ο 66χρονος Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), το οποίο προτείνει την προσέγγιση με το Πεκίνο, έλαβε 33,4% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο ίδιος αναγνώρισε την ήττα του ενώπιον των οπαδών του: «Σέβομαι την τελική απόφαση του ταϊβανικού λαού» και «συγχαίρω τον Λάι Τσινγκ-τε και την Χσιάο Μπι-χιμ (σ.σ.: η συνυποψήφιά του) για την εκλογή τους, ελπίζοντας ότι δεν θα απογοητεύσουν τις προσδοκίες του ταϊβανικού λαού».

Ο τρίτος υποψήφιος, ο 64χρονος Κο Γουέν-τζε του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), έρχεται τρίτος με 26,4%. Παραδέχθηκε και αυτός την ήττα του.

Οι Ταϊβανοί ψηφίζουν επίσης για την ανανέωση των 113 εδρών του κοινοβουλίου, όπου το DPP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία του.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 16:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις κινεζικές ακτές.

Πεκίνο: Αναπόφευκτη η επανένωση με την Ταϊβάν

 Η Κίνα υποστήριξε πως η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη», μετά την εκλογή, στο έδαφος αυτό που διεκδικείται από το Πεκίνο, του υποψηφίου Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ψηφοφορία «δεν θα εμποδίσει την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Σε μια αναφορά, εξάλλου, στην αποτυχία του Λάι να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και στην απώλεια της πλειοψηφίας του κόμματός του στο κοινοβούλιο, η Κίνα εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα «δείχνει πως το DPP δεν εκπροσωπεί την κοινή γνώμη της πλειοψηφίας στο νησί». Το κινεζικό κυβερνητικό τμήμα που εφαρμόζει την πολιτική για θέματα της Ταϊβάν, δήλωσε: «Θα εργαστούμε με πολιτικά κόμματα, ομάδες και άτομα απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα στην Ταϊβάν για να προωθήσουμε τις ανταλλαγές και τη συνεργασία, να εμβαθύνουμε την ανάπτυξη στο Στενό και από κοινού να προωθήσουμε τον κινεζικό πολιτισμό, την ειρήνη και τη μεγάλη υπόθεση επανένωσης της πατρίδας».

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Λάι, υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊβάν και «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ' αυτή τη δημοκρατική άσκηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Λάι.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Financial Times 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v