Η BYD εισβάλλει στην Ευρώπη με σόου-υπερπαραγωγή και φθηνά ηλεκτρικά

Το νέο «σκαθάρι» των ηλεκτρικών οχημάτων έρχεται από την Κίνα. Το Dolphin Surf στοχεύει να είναι ένα Fiat 500 ή ένα VW Beetle για την ηλεκτρική εποχή. Στον ουρανό της Ρώμης 1.000 drones για το ευρωπαϊκό λανσάρισμά του.

Η BYD εισβάλλει στην Ευρώπη με σόου-υπερπαραγωγή και φθηνά ηλεκτρικά

Ένα συγχρονισμένο σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών φώτισε τον ουρανό πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης τον περασμένο μήνα, για να σηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό λανσάρισμα του τελευταίου ηλεκτρικού hatchback της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα drones σκιαγράφησαν μια εικόνα του νέου Dolphin Surf μπροστά από κλασικά ρωμαϊκά ορόσημα όπως το Κολοσσαίο, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το Πάνθεον.

Το μήνυμα ήταν τόσο ξεκάθαρο όσο και τολμηρό: Η BYD είχε φτάσει με ένα EV για τον πολύ κόσμο, ένα τμήμα της αγοράς που οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της δυσκολεύτηκαν να κλειδώσουν. Το Dolphin Surf στοχεύει να είναι ένα Fiat 500 ή ένα VW Beetle για την ηλεκτρική εποχή -διασκεδαστικό, προσιτό και κατασκευασμένο για να βάλει εκατομμύρια οδηγούς πίσω από το τιμόνι, μόνο που αυτή τη φορά με μπαταρία.

Πίσω από το ρωμαϊκό σόου φωτός κρύβεται ένα βαθύτερο παιχνίδι. Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, η BYD κερδίζει δυναμική στις πωλήσεις με κομψούς εκθεσιακούς χώρους, τολμηρή τιμολόγηση και μια πίεση των αντιπροσώπων που έχει αρχίσει να κλονίζει τους εδραιωμένους αντιπάλους.

 

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας έχει ξεπεράσει την Tesla στις ευρωπαϊκές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, έχει επεκτείνει την υβριδική της σειρά για να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών και προσλαμβάνει επιθετικά προσωπικό, καθώς κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στην Ουγγαρία και αρπάζει στελέχη από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της περιοχής.

Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου σε μια περιοχή με πολλή γραφειοκρατία και κανόνες που ευνοούν παγιωμένες μάρκες όπως η Volkswagen, η Fiat και η Renault. Αλλά η BYD βλέπει ένα σπάνιο άνοιγμα, καθώς η στροφή των EV διαταράσσει την αφοσίωση και ανοίγει μια αγορά 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου το μέσο EV εξακολουθεί να πωλείται διπλάσια από ό, τι θα πωλούνταν στην Κίνα.

«Αν κερδίζεις εδώ, σημαίνει ότι είσαι σούπερ καλός από κάθε άποψη», δήλωσε η Στέλλα Λι, εκτελεστική αντιπρόεδρος της BYD και το πρόσωπο της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτός Κίνας. Σε συνέντευξή της, δεσμεύτηκε να δαπανήσει έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή. «Η Ευρώπη είναι η πιο σημαντική μας αγορά».

Στέλλα Λι

Η BYD έκανε μια νέα ώθηση στην Ευρώπη το 2022 με ένα λαμπερό περίπτερο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, αλλά βρήκε απέναντί της τα πιο γνωστά Tesla και BMW σε χώρες φιλικές προς τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε η εταιρεία εξηγεί πολλά για το πώς η BYD σχεδόν τετραπλασίασε τις ευρωπαϊκές πωλήσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, με βάση τα στοιχεία της Dataforce.

Μέχρι το 2024, η BYD είχε μετατοπιστεί σε μικρότερα, φθηνότερα μοντέλα για να προσελκύσει νεότερους αγοραστές. Η εταιρεία, μεταφέροντας μια στρατηγική που λειτούργησε στη Λατινική Αμερική, ανέλαβε επίσης τον έλεγχο των δικών της εισαγωγικών δραστηριοτήτων, δίνοντάς της ευελιξία να προσαρμόζει γρήγορα τους όγκους και το μείγμα προϊόντων της.

Η Λι έφερε έμπειρα ευρωπαϊκά στελέχη, όπως η Maria Grazia Davino, πρώην επικεφαλής της μητρικής Fiat Stellantis NV στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αναμόρφωσε γρήγορα το γερμανικό δίκτυο αντιπροσώπων της BYD.

«Σωστά προσλαμβάνουν ανθρώπους από παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η επιχείρηση», δήλωσε ο Felipe Munoz, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία ερευνών για την αυτοκινητοβιομηχανία Jato Dynamics. «Η γκάμα τους μεγαλώνει κάθε μέρα με πολύ, πολύ ανταγωνιστικά προϊόντα».

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται, με την BYD να παράγει ρυθμούς ανάπτυξης 200% ή περισσότερο μέχρι τον Απρίλιο σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές -Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, όπου η BYD πούλησε μόλις 200 αυτοκίνητα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.

UK Leads Top BYD Markets in Europe

New passenger car registrations from January to April

 

Source: Dataforce

Note: Average includes 28 European Union and three European Free Trade Association member states

Ο Bob Dalgliesh, ένας 50χρονος ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από το Lothian της Σκωτίας, επέλεξε το BYD Seal U ως το τρίτο του plug-in υβριδικό μέσω ενός προγράμματος εταιρικού αυτοκινήτου. Το μεσαίου μεγέθους SUV, το οποίο διατίθεται επίσης πλήρως ηλεκτρικό, απευθύνεται σε οικογένειες που αναζητούν χώρο, τεχνολογία και εμβέλεια σε χαμηλότερη τιμή.

Αν και συνήθως προτιμά μια ευρωπαϊκή μάρκα, ήταν 7.000 ευρώ φθηνότερο από ένα υβριδικό Audi A3, όπως είπε, είχε περισσότερο χώρο και συνολική εμβέλεια και έφτασε από την Κίνα σε μόλις δύο μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο