Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρόβλημα της Γαλλίας και η γκάφα της S&P

Η Γαλλία ζήτησε την έναρξη επίσημης έρευνας για το “λάθος” της S&P που οδήγησε σε ρεκόρ τα γαλλικά spreads. Τι απαντά ο διεθνής οίκος και ο αγώνας για τη διατήρηση του ΑΑΑ.

Το πρόβλημα της Γαλλίας και η γκάφα της S&P
Η Γαλλία ζήτησε την έναρξη επίσημης έρευνας για το “λάθος” της S&P να δημοσιεύσει στο διαδικτυακό της τόπο ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρα από ΑΑΑ, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ τα γαλλικά spreads.

Το “λάθος” της S&P εβαλε το λιθαράκι του στο να φτάσει το πανωτόκιο που πληρώνει η Γαλλία για να δανειστεί στις 167 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 21 ετών. Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο του γαλλικού δημοσίου εκτοξεύτηκε στο 3,43%.

Όπως μεταδίδουν οι FT, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε και της Γαλλίας να ξεκινήσουν έρευνα για το λάθος της S&P

Η S&P από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας παραμένει ΑΑΑ με σταθερό outlook, ενώ παράλληλα αποδίδει σε τεχνικό λάθος μήνυμα που εστάλη το οποίο υποδήλωνε υποβάθμιση στην αξιολόγηση της Γαλλίας.

Όπως σημειώνουν αναλυτές η κίνηση αυτή έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Γαλλία, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ύποπτη.

Αν και το επίκεντρο των επενδυτικών φόβων εστιάζεται αυτή την περιοδο στην Ρώμη και την εκτίναξη του επιτοκίου που πληρώνει η Ιταλία για να δανειστεί πάνω από το απαγορευτικό 7%, πολλοί παρατηρητές δηλώνουν «τρομαγμένοι» με το μεγάλο άνοιγμα της Γαλλίας στην ιταλική οικονομία αλλά και τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδιο το Παρίσι.

Αργά χθες το βράδυ, τα spreads στα 10ετή ομόλογα Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, όσον αφορά την περίοδο μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Αν και οι πραγματικές τιμές των ομολόγων δεν κινήθηκαν σε τέτοια επίπεδα, οι αποκλίσεις spreads, που θεωρούνται δείκτες «προειδοποίησης» εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα το spread του ισπανικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έφτασε ως τις 432 μ.β., με απόδοση 5,93%. Το spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ανήλθε χθες στο υψηλό των 162 μ.β., με την απόδοση 3,3%.

Μπορεί η απόκλιση των ούτε 200 μονάδων βάσης να θεωρείται ακόμη «ήπια» σε σχέση με τις πάνω από 515 του ιταλικού spread, το γεγονός, όμως, ότι μόλις τον Απρίλιο το ιταλικό spread ήταν 120 μονάδες βάσης, δημιουργεί εύλογες επενδυτικές ανησυχίες για την συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v