Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες ευκαιρίες για τους Γερμανούς στο Νότο

Καθώς οι φόβοι περί διάλυσης της ευρωζώνης υποχωρούν και τα μισθολογικά κόστη πέφτουν, οι επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα μπαίνουν στο... ραντάρ των Γερμανών.

Μεγάλες ευκαιρίες για τους Γερμανούς στο Νότο
Γερμανικές επιχειρήσεις βάζουν στο μάτι τη Νότια Ευρώπη, αφού το ξεθώριασμα των φόβων περί διάλυσης της ευρωζώνης και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετατρέπουν την περιοχή σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία εξακολουθούν να ταλανίζονται από βαθύτατες υφέσεις και από υψηλά ποσοστά ανεργίας, την ίδια ώρα όμως έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον λόγω των ευκαιριών που παρουσιάζουν - και όχι μόνο των ρίσκων.

Οι ισχυρές επιχειρήσεις του Νότου προσελκύουν το ενδιαφέρον των γερμανικών μεσαίων, και συχνά οικογενειακών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, στις οποίες η Γερμανία οφείλει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας που έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν οι χώρες που έχουν δεχθεί πακέτα διάσωσης -στη διευκόλυνση των προσλήψεων και απολύσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους-, μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο από την κρίση, όπως η Γαλλία, αργούν να εφαρμόσουν.

«Για τις οικονομικά ισχυρές γερμανικές μεσαίες επιχειρήσεις, η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία. Εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα σε ό,τι αφορά εξαγορές στην Ισπανία», δήλωσε η Christoph Himmelskamp, σύμβουλος της Roedl & Partner η οποία συμβουλεύει μικρότερες γερμανικές επιχειρήσεις για deals με Ισπανούς εταίρους τους.

Ο Himmelskamp ανέφερε ότι έχει δει αύξηση της τάξεως του 30% - 40% στις γερμανικές εξαγορές ισπανικών επιχειρήσεων από το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.

«Το κλίμα ήταν υποτονικό όταν υπήρξαν εικασίες ότι η Ισπανία μπορεί να βγει από το ευρώ. ορισμένοι από τους πελάτες μας άρχισαν να βάζουν φρένο στις συναλλαγές…. Όταν τελείωσε αυτή η συζήτηση, επέστρεψαν και οι επενδύσεις».

Οι γερμανικές επιχειρήσεις αγοράζουν ισχυρούς ανταγωνιστές, πελάτες ή προμηθευτές τους, σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αυτές αγωνίζονται να επιβιώσουν μετά από χρόνια ύφεσης στις εγχώριες αγορές τους και οι προβληματικές τράπεζες περιορίζουν την πρόσβασή τους στην πίστωση.

Αυτό που κάνει τη Νότια Ευρώπη ελκυστική είναι τα οφέλη από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που οι νομοθέτες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν ζητήσει ως αντάλλαγμα για την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Τα κόστη ανά μονάδα εργασίας, που χρησιμοποιούνται συχνά ως μέτρο σύγκρισης της ανταγωνιστικότητας, υποχωρούν κάθε χρόνο από το 2009 στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στη Γερμανία προβλέπεται ότι αυξήθηκαν το 2012 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

«Υπάρχει κινητικότητα στις χώρες αυτές. Γιατί να περιμένουμε; Για να οργανωθούν και να το προσέξουν και όλοι οι άλλοι;», λέει ο Michael Klenbongartz, ιδιοκτήτης γερμανικής μεσαίας επιχείρησης. «Θέλουμε να είμαστε στο επίκεντρο όταν κάτι κινείται και θέλουμε να συμμετέχουμε», πρόσθεσε.

«Πολλές χώρες έχουν χάλια οικονομικές δομές, από γερμανικής άποψης. Παρατηρούμε αυτήν τη στιγμή ότι η κατάρρευση των δομών αυτών ανοίγει ευκαιρίες για εμάς σε αυτές τις χώρες», συμπλήρωσε.

Ακόμα και αν είναι πολύ νωρίς ώστε να αποδειχθεί η τάση, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν στην περιφέρεια της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v