Η χρονιά που η κανονικότητα... αναβλήθηκε

Τι ξεχύθηκε από το... κουτί της Πανδώρας τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Το ντόμινο του 2022 σε φωτογραφίες.

Η χρονιά που η κανονικότητα... αναβλήθηκε

Στα τέλη του 2021, ο κόσμος περίμενε ότι τα πράγματα σταδιακά θα ομαλοποιούνταν. Η πανδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο, τα προβλήματα στην οικονομία μετά το «άνοιγμα» των οικονομιών και των δραστηριοτήτων θα επιλύονταν, γενικώς η ζωή θα επέστρεφε στα συνήθη -είτε καλά είτε κακά…

Όμως, από το κουτί της Πανδώρας ξεχύθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρώτη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντόμινο που ξεκίνησε, ήταν επώδυνο: η κρίση στην αγορά ενέργειας και η εκτίναξη του πληθωρισμού ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά (και παρεπόμενα) της περιόδου που ακολούθησε. Κυρίως, όμως, ξεκίνησε ένα σπιράλ φόβου που ξύπνησε εφιάλτες που θεωρητικά ανήκαν σε άλλες εποχές. Ένα χρόνο μετά, οι φόβοι ίσως έχουν αμβλυνθεί, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν ζωντανοί.

ΕΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΕΙ ΤΗ ΓΗ: Στις 15 Ιανουαρίου, το Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εξερράγη έπειτα από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας. Το τσουνάμι που προκλήθηκε, έφτασε στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία, στη Χιλή, στο Περού και στις ΗΠΑ. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και καταστράφηκαν όλα τα σπίτια στο νησί Μάνγκο. Οι επιστήμονες λένε ότι η έκρηξη προκάλεσε ένα σπάνιο ωστικό κύμα, που έκανε τον γύρο του πλανήτη σε 36 ώρες, ενώ ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε μέχρι και στην Αλάσκα. Η έκρηξη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από σύγχρονα όργανα και ξεπερνά την κλίμακα οποιουδήποτε ηφαιστειακού γεγονότος ή δοκιμής πυρηνικής βόμβας στον αιώνα.

Το Βασιλικό Παλάτι στην πρωτεύουσα της Tonga, τη Nukualofa, καλύφθηκε από ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στις 15 Ιανουαρίου.

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ ΣΤΑΡ: Ο Novak Djokovic, ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο -νικητής 20 γκραν σλαμ-, απελάθηκε από την Αυστραλία στις 14 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Australian Open, επειδή δεν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19. Ο τότε υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Alex Hawke είπε ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στην ανησυχία πως η παρουσία του N. Djokovic θα μπορούσε δυνητικά να πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα ή ακόμα και να προκαλέσει «αναταραχή» στη χώρα. Ο Ν. Djokovic χαρακτήρισε την απόφασή του να μην εμβολιαστεί ως προσωπική επιλογή και τόνισε πως δεν επιθυμεί να γίνει σύμβολο του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ο Σέρβος τενίστας Novak Djokovic αναχωρεί από το Park Hotel στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μετά την ακύρωση της βίζας του και της συμμετοχής του στο Australian Open.

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΕΣ: Στις 21 Φεβρουαρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας δήλωσε ότι η άμβλωση εντός των πρώτων 24 εβδομάδων της εγκυμοσύνης δεν θα θεωρείται πλέον έγκλημα. Μέχρι τότε, η διαχρονικά συντηρητική Κολομβία, που πρεσβεύει το Ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό δόγμα, επέτρεπε την άμβλωση μόνο σε τρεις περιπτώσεις: όταν η εγκυμοσύνη αποτελούσε απειλή για τη ζωή της μητέρας, όταν ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αν διαπιστώνονταν σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο. Η απόφαση ήρθε μετά την πολυετή προσπάθεια γυναικών σε όλη τη Λατινική Αμερική και ειδικά της «Marea Verde», μιας φεμινιστικής οργάνωσης με έδρα το Μεξικό, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση. Ομάδες κατά των αμβλώσεων εξοργίστηκαν με την απόφαση αυτή και διαδήλωσαν στους δρόμους της Μπογκοτά.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση πανηγυρίζουν μπροστά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας, στην Μπογκοτά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, που σήμανε την κορύφωση των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την πρώτη το 2014. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κήρυξε στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση όλων των Ουκρανών ανδρών μεταξύ 18 και 60 ετών. Μετά την εισβολή, το ένα τρίτο του πληθυσμού, περίπου 13 εκατομμύρια Ουκρανοί, εγκατέλειψαν τη χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir V. Putin περιέγραψε την εισβολή ως μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκαζε την εισβολή και ζήτησε την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Επίστρατοι εξοπλίζονται σε κέντρο κατάταξης στο Fastiv της Ουκρανίας.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Στις 12 Μαρτίου, ο Cristiano Ronaldo έγινε επίσημα ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ σημειώνοντας χατ τρικ, που έφερε τη νίκη για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον αγώνα με την Tότεναμ, φτάνοντας συνολικά τα 807 γκολ. Ο Πορτογάλος παίκτης ξεπέρασε τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ της FIFA, Josef Bican. Ο Ronaldo έγινε διεθνής με την Πορτογαλία το 2003, σε ηλικία 18 ετών, και έχει αγωνιστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους. Πλέον αγωνίζεται στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας έχοντας το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με ετήσιες απολαβές 200 εκατ. ευρώ.

Ο Cristiano Ronaldo έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις 12 Μαρτίου.

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, ο Will Smith ανέβηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον Chris Rock. Λίγο πριν, ενώ ο Rock παρουσίαζε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ, έκανε ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Pinkett-Smith. Ο Smith έβρισε τον Rock και του είπε να σταματήσει να μιλάει για τη γυναίκα του. Λίγο αργότερα, ο Smith έλαβε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και εκφώνησε έναν γεμάτο συναίσθημα λόγο για την ανάγκη του να προστατεύσει την οικογένειά του, ζητώντας συγγνώμη για τη βιαιοπραγία του. Μία εβδομάδα αργότερα, τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από τις εκδηλώσεις της Ακαδημίας, ενώ ζήτησε συγγνώμη και από τον Rock.

Ο Will Smith χαστουκίζει τον Chris Rock κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες.

ΕΞΑΓΟΡΑ-ΜΑΜΟΥΘ ΓΙΑ ΤΟ TWITTER: Στις 14 Απριλίου, ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας Twitter Inc., για περίπου 44 δισ. δολάρια. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία. Ο Musk εξέφρασε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, κατηγορώντας το Twitter ότι δεν το έκανε μέχρι τότε. Επίσης, δεσμεύτηκε να βελτιώσει τον αλγόριθμο του Twitter, να εξουδετερώσει τα spam bots και να πιστοποιήσει την ταυτότητα όλων των χρηστών. Ωστόσο, στις 8 Ιουλίου ανακοίνωσε τη λύση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το Twitter παραβίασε τη μεταξύ τους σύμβαση. Το συμβόλαιο, όμως, που υπέγραψε τον Απρίλιο ο Musk, περιελάβανε ρήτρα δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Twitter υπέβαλε μήνυση εναντίον του. Στις 4 Οκτωβρίου, ο Musk ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την εταιρεία με βάση την αρχική προσφορά.

Ο Elon Musk πρόσφερε 44 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την εταιρεία Twitter, Inc.

ΕΠAΝΕΚΛΟΓΗ MACRON ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Στις 24 Απριλίου, ο Emmanuel Macron νίκησε τη Marine Le Pen και έγινε ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επανεκλέγεται από το 2002. Στη νικητήρια ομιλία του, ο κ. Macron δήλωσε αποφασισμένος να καταλαγιάσει την οργή που εξέφρασαν οι επικριτές του. Η κ. Le Pen συμμετείχε σε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και υποστήριξε πολλές ακροδεξιές πολιτικές απόψεις. Η διαφορά ψήφων σε αυτές τις εκλογές ήταν πολύ μικρότερη από το 2017, όταν ο κ. Macron είχε νικήσει και πάλι την κ. Le Pen και αναδείχθηκε ως ο νεότερος πρόεδρος στη γαλλική ιστορία. Παρά την ήττα της, η κ. Le Pen χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νικηφόρο για το κόμμα της.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron μιλά σε υποστηρικτές του στο Παρίσι, μετά την επανεκλογή του.

ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ: Στις 12 Μαΐου, μια πολυεθνική ομάδα αστρονόμων απαθανάτισε το φως γύρω από τον Τοξότη Α*, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, περίπου 27.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Παρότι η ίδια η μαύρη τρύπα είχε θεωρητικά εντοπιστεί από το 1974, η φωτογραφία των αστρονόμων είναι η πρώτη οπτική επιβεβαίωση της ύπαρξής της. Προηγουμένως, οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει αστέρια να κάνουν κύκλους γύρω από ένα αόρατο και ογκώδες αντικείμενο, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Η εικόνα συντέθηκε από την Event Horizon Telescope Collaboration, μια ερευνητική ομάδα που χρησιμοποιεί τις παρατηρήσεις ενός παγκόσμιου δικτύου ραδιοτηλεσκοπίων. Η ίδια ομάδα αποτύπωσε το 2019 την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας 53 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη και 1.500 φορές μεγαλύτερη από τον Τοξότη Α*.

Το τηλεσκόπιο Event Horizon κατέγραψε την πρώτη εικόνα του Τοξότη Α*, της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ BIDEN ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ: Στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος Biden είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν με στρατιωτική δύναμη, εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν. Ο κ. Biden, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida στο Τόκιο, δήλωσε ότι αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική της «Μίας Κίνας», θα προστατεύσουν την Ταϊβάν από ενδεχόμενη κινεζική επίθεση. «Αναλαμβάνουμε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο κ. Biden. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έσπευσε άμεσα να παρέμβει με ανακοίνωσή του και φάνηκε να υποβαθμίζει τα σχόλια του κ. Biden, λέγοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή δεν έχει αλλάξει.

Ο πρόεδρος Biden σε συνέντευξη Τύπου στο παλάτι Akasaka στο Τόκιο.

ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β’: Η Μεγάλη Βρετανία γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το πρώτο στην ιστορία, με έναν τετραήμερο εορτασμό που ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου, για να τιμήσει τα 70 χρόνια από την ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’ το 1952. Η βασιλεία της διήρκεσε σχεδόν μια ολόκληρη εποχή, αρχής γενομένης από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ελισάβετ Β’ υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο, καθώς και ο μακροβιότερος από οποιονδήποτε Βρετανό βασιλιά ή βασίλισσα. Οι Βρετανοί γιόρτασαν με συναυλίες, εκθέσεις και παρελάσεις, ενώ σε κάθε πρωτεύουσα της κοινοπολιτείας άναψαν «Οι Φάροι του Ιωβηλαίου». Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο γιορτάστηκε τρεις μήνες πριν πεθάνει η βασίλισσα, σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ένα ολόγραμμα της Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας προβάλλεται στο Gold State Coach στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Στις 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade, μια απόφαση-ορόσημο του 1973 που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι η ανατροπή βασίστηκε στο σκεπτικό πως το δικαίωμα στην άμβλωση δεν έχει τις ρίζες του στην ιστορία ή την παράδοση του έθνους και δεν προβλεπόταν στο αμερικανικό δίκαιο μέχρι την υπόθεση «Jane Roe». Η απόφαση ελήφθη με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά της ανατροπής, με τους συντηρητικούς δικαστές να κερδίζουν την πλειοψηφία. Το δικαίωμα στην άμβλωση απαγορεύτηκε σε πολλές πολιτείες, καθώς η απόφαση δίνει την εξουσία σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να την εφαρμόσει, και είχε πολιτικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden την καταδίκασε, λέγοντας πως ακολουθεί έναν «ακραίο και επικίνδυνο δρόμο».

Οι υποστηρικτές της απόφασης κατά των αμβλώσεων πανηγυρίζουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, στις 24 Ιουνίου.

ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο SHINZO ABE: Ο Shinzo Abe, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 8 Ιουλίου, ενώ εκφωνούσε πολιτική ομιλία στην πόλη Nara. Ο 67χρονος πυροβολήθηκε πισώπλατα και από κοντινή απόσταση με αυτοσχέδιο όπλο από τον Tetsuya Yamagami, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς την Εκκλησία της Ενοποίησης και τις σχέσεις της με τον κ. Abe. Ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε το 2020, σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς υπήρξε ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην Ιαπωνία (από το 2006 έως το 2007 και από 2012 έως το 2020). Μετά την παραίτησή του, ο κ. Abe παρέμενε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα.

Μια γυναίκα αφήνει συλλυπητήριο μήνυμα για τον Shinzo Abe, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Taipei.

Ο BORIS JOHNSON ΕΞΩΘΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ: Ο Boris Johnson ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Βρετανίας στις 7 Ιουλίου. Ακολούθησε ένα κύμα παραιτήσεων από μέλη της κυβέρνησης. Το 2020, ο Johnson είχε οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. Παρά τις καταγγελίες για ψεύδη, ευνοιοκρατία και πολωτικές συμπεριφορές, ο Johnson παρέμεινε στην εξουσία για σχεδόν 3 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο, η Liz Truss (η μέχρι τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας) αντικατέστησε τον Johnson και έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία: παραιτήθηκε μετά από σχεδόν 7 εβδομάδες στην εξουσία, όταν ανατράπηκε το σχέδιό της για μείωση των φόρων και έχασε την υποστήριξη από το Συντηρητικό Κόμμα στο οποίο ανήκει.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Downing Street στο Λονδίνο, λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ: Την 1η Αυγούστου, ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahri, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο Αιγύπτιος τρομοκράτης έγινε ο εμίρης της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Osama bin Laden, το 2011. Ο 71χρονος σκοτώθηκε στο σπίτι του στην Kabul του Αφγανιστάν. Σε ομιλία του, ο κ. Biden ανέφερε ότι η δολοφονία είχε εγκριθεί από τον ίδιο και πως «αποδόθηκε δικαιοσύνη». Στενός συνεργάτης και κάποτε προσωπικός γιατρός του bin Laden, ο al-Zawahri είχε σημαντική εξουσία στους κόλπους της Αλ Κάιντα. Είχε ιδρύσει την Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια τρομοκρατική ομάδα που συγχωνεύθηκε με την Αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990. Καταζητούνταν από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία το 1998, καθώς και στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002.

Μακέτα του σπιτιού του Ayman al-Zawahri που χρησιμοποιήθηκε για την ενημέρωση του προέδρου Joe Biden, τώρα βρίσκεται στο μουσείο της CIA στη Virginia.

ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: Η Brittney Griner, επαγγελματίας Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου από ρωσικό δικαστήριο σε φυλάκιση 9 χρόνων, αφού κρίθηκε ένοχη για διακίνηση ναρκωτικών. Τον Φεβρουάριο, η σέντερ All-Star του Phoenix Mercury ταξίδεψε στη Ρωσία για να πάρει μέρος σε αγώνες εκτός σεζόν, όταν κρατήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Sheremetyevo. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν στις αποσκευές της μπουκάλια με χασισέλαιο, το οποίο θεωρείται παράνομο στη Ρωσία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της Griner, κορυφωνόταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Brittney Griner μεταφέρθηκε σε φυλακή τον Νοέμβριο. Στις 8 Δεκεμβρίου αφέθηκε ελεύθερη, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τον Ρώσο έμπορο όπλων Viktor Bout.

Η Brittney Griner, η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρωσία.

ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β’: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, έχοντας βασιλέψει για 70 χρόνια σε δύο αιώνες. Η υπέρλαμπρη κηδεία της έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από δεκαήμερο εθνικό πένθος. Υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι στάθηκαν στην ουρά για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη σορό της βασίλισσας στο Αβαείο του Westminster, όπου είχε γίνει ο γάμος της το 1947 και η στέψη της το 1953. Η βασίλισσα θάφτηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor μαζί με τον σύζυγό της δούκα του Εδιμβούργου, τον πατέρα της Γεώργιο Στ’, τη μητέρα της, Ελισάβετ, και την αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Πλήθος κόσμου στους δρόμους του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από το Αβαείο του Westminster μέχρι την τελευταία της κατοικία, στο Κάστρο του Windsor.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ: Ένας συνασπισμός κεντροδεξιών κομμάτων εξασφάλισε ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο σουηδικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο συνασπισμός ξεπέρασε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, οι οποίοι έθεσαν αντιμεταναστευτική ατζέντα. Αυτό οδήγησε στην εκλογή του Ulf Kristersson, ηγέτη του συντηρητικού Κόμματος των Μετριοπαθών, ως πρωθυπουργού της Σουηδίας σε ψηφοφορία 176-173 στις 17 Οκτωβρίου. Ο Kristersson έχει υποσχεθεί στροφή προς τα δεξιά σχετικά με τις πολιτικές μετανάστευσης, ποινικής δικαιοσύνης και ενέργειας. Ένα κύμα εθνικισμού σάρωσε επίσης την Ιταλία με την άνοδο της Giorgia Meloni και του ακροδεξιού κόμματός της Fratelli d’Italia, κάνοντας τους επικριτές της να ανησυχούν για την αυξανόμενη μισαλλοδοξία προς τους μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ομάδα κεντροδεξιών κομμάτων εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρωθυπουργός της Σουηδίας ο Ulf Kristersson.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Στις 6 Οκτωβρίου, ένας άνδρας οπλισμένος με πιστόλι και μαχαίρι πυροβόλησε και μαχαίρωσε θανάσιμα 36 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε επαρχία της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση από έναν μόνο δράστη. Μετά την επίθεση, ο 34χρονος Panya Kamrab επέστρεψε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε, αφού πρώτα σκότωσε τη γυναίκα του και τον μικρό του γιο. Η Ταϊλάνδη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής και ένοπλης βίας στην Ασία. Ο Panya είχε απολυθεί από την αστυνομία λίγες μέρες πριν, επειδή συνελήφθη με μεθαμφεταμίνη. Η μεθαμφεταμίνη μαστίζει εδώ και καιρό την Ταϊλάνδη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Τεθλιμμένος συγγενής αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής σε παιδικό σταθμό στην επαρχία Nong Bua Lamphu της Ταϊλάνδης, όπου σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά.

ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ XI JINPING: Στο 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου, ο Xi Jinping έγινε ο πρώτος που εξελέγη για τρίτη θητεία ως ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο κ. Xi παρουσίασε τις προτεραιότητές του για την Κίνα δίνοντας έμφαση στην εθνική ασφάλεια, την πίεση στην Ταϊβάν στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας», την απόκρουση των δυτικών απειλών, μια αυστηρή πολιτική «μηδενικής Covid» και μια άκαμπτη ρυθμιστική προσέγγιση. Επίσης, τοποθέτησε υποστηρικτές του στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δεν διορίστηκε σε κορυφαία ηγετική θέση καμία γυναίκα.

Ο Xi Jinping χαιρετά τους παρευρισκόμενους στην τελετή έναρξης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στο Πεκίνο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Χιλιάδες υποστηρικτές του Jair Bolsonaro συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σάο Πάολο στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο αριστερός υποψήφιος Luiz Inάcio Lula da Silva κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. Εξοργισμένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών, οι οποίες ισχυρίζονται πως ήταν νοθευμένες, οι υποστηρικτές του Bolsonaro συνέρρευσαν μαζικά στην πρωτεύουσα Brasilia, ενώ αρκετοί απαιτούσαν από τον στρατό να πάρει τον έλεγχο μέχρι να γίνουν εκ νέου εκλογές -ένα ανησυχητικό σημάδι για μια χώρα που βρισκόταν υπό στρατιωτική δικτατορία επί δύο δεκαετίες. Η Βραζιλία, η τέταρτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές πολιτικές της Βραζιλίας σχετικά με τα τροπικά της δάση, που λιγοστεύουν συνέχεια, βρίσκονται υπό εξονυχιστικό παγκόσμιο έλεγχο.

Βραζιλιάνοι αστυνομικοί προσπαθούν να απωθήσουν υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Jair Bolsonaro, μετά την εκλογή του αριστερού υποψηφίου Luiz Inάcio Lula da Silva.

ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μετά από 10 ημέρες συνομιλιών στην Pretoria της Νότιας Αφρικής με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (Tigray People’s Liberation Front -TPLF) συμφώνησαν αιφνιδίως σε εκεχειρία. Η συμφωνία έγινε μόλις μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο της αιματηρής σύγκρουσης που έπληξε το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό έθνος της Αφρικής, με τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο πόλεμος ξέσπασε το 2020, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος του πρωθυπουργού Abiy Ahmed και του TPLF, ηγέτες του οποίου είχαν κυβερνήσει τη χώρα για τρεις δεκαετίες.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του TPLF ανταλλάσσουν έγγραφα μετά την υπογραφή της εκεχειρίας στις 2 Νοεμβρίου στην Pretoria της Νότιας Αφρικής.

ΤΡΙΠΛΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: Αμερικανοί ειδικοί της υγείας, που ανησυχούν για την εμφάνιση νέου στελέχους της Covid-19 τη στιγμή που το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ήδη την πανδημική κόπωση και την εξάντληση των εργαζομένων, προειδοποίησαν για μια πιθανή τριπλή απειλή ιών που θα ενταθεί τους χειμερινούς μήνες. Τα κρούσματα RSV γέμισαν τα κρεβάτια στις παιδιατρικές πτέρυγες των νοσοκομείων σε πολλές πολιτείες το φθινόπωρο, ενώ τα κρούσματα γρίπης αυξήθηκαν. Οι γιατροί ανησυχούν για την αλληλοεπικάλυψη αυτών των ασθενειών, ενώ προβλέπουν και την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 τους ψυχρότερους μήνες. Λόγω των ελάχιστων ή μηδενικών ταξιδιωτικών περιορισμών και μέτρων κοινωνικής απόστασης στις ΗΠΑ, οι εποχικές ασθένειες έχουν επιστρέψει για τα καλά.

Παιδί εμβολιάζεται κατά της Covid-19 στο Mall of America στη Minnesota. Οι γιατροί προειδοποίησαν για πιθανή «τριπλή πανδημία» RSV, γρίπης και Covid-19 στις ΗΠΑ τους χειμερινούς μήνες.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η παραγωγή-ρεκόρ αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε από τη διακοπή παροχής φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ευρώπη αύξησε επίσης τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ. Οι προσπάθειες να απογαλακτιστεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο συνέβαλαν στην προσώρας σταθεροποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά, που σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό απείλησαν την ευρωπαϊκή υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Ανεμογεννήτριες στο Eemshaven στην Ολλανδία. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν αμβλύνει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, που ανάλογό της έχει να ζήσει η Ευρώπη από τη δεκαετία του 1970.
v