Πρότυπο μετασχηματισμού στον κλάδο ενέργειας

Τη μεταμόρφωση του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα καταγράφει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πρότυπο μετασχηματισμού στον κλάδο ενέργειας

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία των τιμών στην αγορά καταθέτει σε συνέντευξή του ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Ο ίδιος παρουσιάζει τον κομβικό ρόλο της Επιχείρησης στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και στην «πράσινη» μετάβαση, ενώ σκιαγραφεί τα νέα σχέδια της ΔΕΠΑ και την απόκρισή της συνολικά στις παρούσες προκλήσεις.

Πώς κρίνετε την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά σήμερα; Ποια θεωρείτε σημεία-κλειδιά για την εξέλιξη των τιμών το επόμενο διάστημα;

Τη χρονιά που πέρασε, ο κλάδος ενέργειας δοκιμάστηκε από μια πρωτοφανή κρίση που συμπαρέσυρε τον πληθωρισμό, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, αν και είναι ακόμα νωρίς να ανακηρύξουμε το τέλος της κρίσης, όλα δείχνουν πως τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η μείωση της κατανάλωσης περισσότερο από 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα και την υψηλή πληρότητα των αποθηκών, που κινείται σε επίπεδα άνω του 60%, έφεραν την αποκλιμάκωση των τιμών. Πλέον, οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί και κινούνται (στο τέλος Μαρτίου 2023) σε επίπεδα κάτω των 50 ευρώ/MWh στον βασικό ευρωπαϊκό κόμβο διαπραγμάτευσης (TTF).

Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η Ευρώπη είναι σε θέση πλέον να καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κενό του ρωσικού αερίου με LNG, αναπτύσσοντας τις υποδομές για την υποδοχή του, ενώ η παγκόσμια προσφορά του τελευταίου αυξάνεται σταθερά, συμπιέζοντας το κόστος του.

Η ενεργειακή κρίση δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις. Πώς τις διαχειρίστηκε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και πώς ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των καταναλωτών;

Σε αυτά τα ταραχώδη νερά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να κινηθεί με ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις προκλήσεις που έθεσε ενώπιόν της η κρίση αλλά και η ενεργειακή μετάβαση, καθώς είχε έγκαιρα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να παραμένει ισχυρή, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού σήμερα και στο μέλλον. Αυτό επετεύχθη μέσω του μετασχηματισμού της σε μια καθετοποιημένη ενεργειακή επιχείρηση, με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Στηριζόμενη σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στην απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, διαθέτοντας κονδύλια άνω των 180 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας έτσι περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

Ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση: δύο μεγάλοι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Ελλάδας. Πώς ανταποκρίνεστε σε αυτούς;

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας εγγυάται σταθερά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές. Αλλά και με τη σύναψη επωφελών συμφωνιών με νέους προμηθευτές, όπως η τελευταία με την TotalEnergies για την προμήθεια πρόσθετων φορτίων LNG, τα οποία καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Παράλληλα, πρωταγωνιστεί σε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα projects αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά και καθιστούν την Ελλάδα κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια μέσω του ελληνικού συστήματος, ενώ είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν και με «καθαρά» καύσιμα, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ωστόσο, παρότι η ενεργειακή κρίση δημιούργησε νέες βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν παρέκκλινε από τον στρατηγικό στόχο της απολιγνιτοποίησης, αντιλαμβανόμενη ότι η ανάγκη επίσπευσης της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σχεδίασε και υλοποιεί ένα σημαντικό πλάνο επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη, μέσω των θυγατρικών της, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών δυναμικότητας άνω των 700 MW, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW.

Σε ποια άλλα επιχειρηματικά σχέδια έχετε προχωρήσει;

Έχοντας ήδη ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κάνει επιπλέον δυναμική είσοδο στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, αποκτώντας το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό κατασκευή νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW.

Η νέα μονάδα αναμένεται να είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική της χώρας και θα εισφέρει στο δίκτυο φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, καθώς μελλοντικά θα μπορεί να λειτουργήσει και με «πράσινα» καύσιμα όπως το υδρογόνο. Με την ολοκλήρωσή της, μάλιστα, θα είναι σε θέση να καλύψει το κενό από τη δρομολογημένη απόσυρση τριών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων.

Τα κριτήρια ESG ορίζουν σημαντικές αλλαγές για κάθε εταιρεία. Πώς έχετε κινηθεί στο θέμα αυτό;

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει από νωρίς ενσωματώσει τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της, υιοθετώντας τα κριτήρια ESG ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής της λειτουργίας αλλά και της επιχειρηματικής της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, πετυχαίνοντας τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 24% τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς και μια σειρά από δράσεις στήριξης της κοινωνίας, άνω του 1 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, εξασφαλίζουμε ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας για όλο μας το προσωπικό, επενδύοντας συστηματικά στην ολόπλευρη αξιοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας.

Εγκατάσταση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στην Κομοτηνή. Η ΔΕΠA Εμπορίας κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό το κομβικής σημασίας ενεργειακό έργο.

 

Αθηνά Καλαϊτζόγλου [email protected]

v