Επενδύσεις και εξωστρέφεια

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος πληροφορικής στην Ελλάδα μιλά ο κ. Απόστολος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Quest.

Επενδύσεις και εξωστρέφεια

Τη θέση των εταιρειών του Ομίλου Quest στην αγορά πληροφορικής παρουσιάζει ο CEO κ. Απόστολος Γεωργαντζής.

Ακόμα, εξηγεί τη στρατηγική του ομίλου, ενώ τονίζει τη σημαντική θέση που έχουν σ’ αυτήν τα κριτήρια ESG.

Είναι σε θέση οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής να υλοποιήσουν τόσο πολλά και τόσο σημαντικά projects κατά τα επόμενα χρόνια;

Τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε την πανδημία να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση πολλών οργανισμών αλλά και του ίδιου του κράτους, ενώ παράλληλα είδαμε επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, αλλάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να επιτύχουν πρωτίστως επιχειρησιακή συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής έχει γιγαντωθεί και, πράγματι, τα projects στα οποία οι εταιρείες πληροφορικής πρέπει να ανταποκριθούν είναι πολλά και σημαντικά.

Μια πραγματικότητα που δυσχεραίνει τις εταιρείες πληροφορικής στην ανάληψη και υλοποίηση των έργων είναι το μείζον ζήτημα της εξεύρεσης ταλέντων με τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εύρεση εργαζομένων με εκπαιδευτικό υπόβαθρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εταιρικού ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.

Συγκεκριμένα για την εγχώρια αγορά, έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Δεκέμβριος 2022) επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δίνοντας ένα ποσοστό 7,8% ακάλυπτων θέσεων την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον. Η έρευνα, επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ (ποσοστό 51% του κλάδου ΤΠΕ απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), με κύριες αιτίες τη μη επαρκή εξειδίκευση και τη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Είναι έτοιμος και σωστά τοποθετημένος ο Όμιλος Quest να εκμεταλλευθεί τα επόμενα χρόνια τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας;

Ο Όμιλος Quest, μέσω των θυγατρικών εταιρειών του, προσφέρει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών, που απευθύνονται από τον ιδιώτη καταναλωτή έως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, υποστηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ειδικότερα η Uni Systems, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο υπηρεσιών πληροφορικής και στη σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναλαμβάνει πληθώρα έργων, τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Info Quest Technologies, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, συμβάλλει ενεργά στον εκσυγχρονισμό και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς και στέκεται αρωγός στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και στην υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι εταιρείες του Ομίλου Quest έχουν ένα εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία και σημαντική πείρα. Μέρος της στρατηγικής μας και του επενδυτικού μας σχεδιασμού είναι η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, αλλά και η διακράτηση των ταλέντων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχουμε στοχευμένα προγράμματα reskilling και upskilling, ενώ πάγια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας, που σέβεται το ευ ζην των υπαλλήλων και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Επίσης, η εξωστρέφεια και η έντονη δραστηριότητα του Ομίλου εκτός Ελλάδας ενδυναμώνει τη θέση μας και αποτελεί επιταχυντή της ανάπτυξής μας. Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, με 21% των πωλήσεων του 2021 να προέρχονται από το εξωτερικό.

Με ποιο κριτήρια επεκταθήκατε στον κλάδο του κλιματισμού;

Στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε τομείς και δραστηριότητες για τις οποίες είτε εκτιμούμε ότι έχουν προοπτικές ανάπτυξης είτε εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την ανάπτυξή τους. Όλοι οι υφιστάμενοι τομείς δραστηριότητάς μας εκτιμούμε ότι έχουν προοπτικές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του κλιματισμού. Ο κλάδος του κλιματισμού εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα επηρεαστεί θετικά και θα έχει ανάπτυξη τόσο από την ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού κλιματισμού, που έχει φτάσει να είναι πολύ «γερασμένος» και ενεργοβόρος, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση σε εξοπλισμό για τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών σε κτίρια και εγκαταστάσεις, λόγω των αλλαγών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Ποιο ύψος επενδύσεων προγραμματίζετε για φέτος; Πέραν αυτού, θα μπορούσαμε να περιμένουμε και κάποια εξαγορά σε μια υπάρχουσα, συμπληρωματική, ή νέα δραστηριότητα;

Ήδη από το 2022 ο Όμιλος έχει σχεδιάσει και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επιχειρηματικό πλάνο πενταετίας (2022-2026), στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές επενδύσεις, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ., καθώς και εκτιμήσεις για διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας μέχρι το τέλος του 2026 σε σχέση με το 2021. Το 2022 έκλεισε με ύψος επενδύσεων πάνω από 50 εκατ.

Βέβαια, οι τρέχουσες συνθήκες πιθανώς να καθυστερήσουν την υλοποίηση του πλάνου, καθώς το 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις, ενώ και το 2023 προβλέπεται να είναι μεταβατική χρονιά στην ανάπτυξη των αγορών. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε το επενδυτικό μας πλάνο απρόσκοπτα, βασιζόμενοι στις διαφοροποιημένες δραστηριότητες των εταιρειών του ομίλου (την εμπορική δραστηριότητά μας, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τις ταχυμεταφορές, καθώς και την παραγωγή πράσινης ενέργειας) και στην οικονομική του ευρωστία, που μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις όποιες ευκαιρίες προκύπτουν.

Ένας τομέας με σημαντικές εξελίξεις στα επόμενα έτη θα είναι αυτός της παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτό έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της Quest Energy και στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, η Quest Energy στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 50% έως το 2026, με επενδύσεις που, μόνο το 2023, εκτιμώνται πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Ποιες κινήσεις κάνει ο Όμιλος Quest προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ESG κριτήριων;

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία του Ομίλου και η διαχείριση κρίσιμων ουσιαστικών θεμάτων, όπως αυτά της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης, της επιχειρησιακής συνέχειας και της προσέλκυσης και διακράτησης ταλαντούχων εργαζομένων, γίνεται όλο και πιο ουσιαστική.

Το 2022, ο Όμιλος επικαιροποίησε την ESG στρατηγική του, θέτοντας 10 συγκεκριμένους στόχους με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι και το 2025, αλλά και πιο μακροπρόθεσμους στόχους για το περιβάλλον μέχρι και το 2030, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και την πράσινη ανάπτυξη. Οι 4 πυλώνες στους οποίους αναπτύσσεται η ESG στρατηγική του Ομίλου αποτυπώνουν τα καίρια θέματα βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με τη δραστηριότητα και τους στόχους του, στα οποία θέλει να εστιάζει με στόχο τη διαρκή βελτίωση, και είναι το περιβάλλον, η υπεύθυνη επιχείρηση, οι εργαζόμενοι και τα βιώσιμα προϊόντα.

Μέσω της ESG στρατηγικής του, ο Όμιλος Quest δεσμεύεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε η επιχειρησιακή του λειτουργία να έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να συνεχίσει να καλλιεργεί συνεργασίες που προάγουν την καινοτομία, να επενδύει στην ανάπτυξη των εργαζομένων του και να προάγει την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Για τις εταιρείες πληροφορικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, μείζον πρόβλημα είναι η εξεύρεση ταλέντων με τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v