Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο 

Αν η Ελλάδα δεν μειώσει δραστικά το χρέος προς το ΑΕΠ φέτος, θα το οφείλει σε υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος που η χώρα εξέθεσε τη δεκαετία του 2000. Η τιτλοποίηση «Ηρακλής» και η δημοσιονομική απογραφή επί Αλογοσκούφη.

Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο

Πώς θα αισθανόσασταν εσείς αν ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) υπογράφατε για την ορθότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας με κάποιες υποσημειώσεις και ερχόταν μια ωραία μέρα, μετά από λίγα χρόνια, η κυβέρνηση της ίδιας χώρας και σας «άδειαζε»; Καθόλου καλά, γιατί θα σας εξέθετε, πλήττοντας  την αξιοπιστία και την επαγγελματική σας επάρκεια, είναι η απάντηση.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Λ.Α., στέλεχος της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2004, με τη δημοσιονομική απογραφή της τότε κυβέρνησης με ΥΠΟΙΚ τον κ. Αλογοσκούφη. Οι λογιστικές αναπροσαρμογές των κρατικών δαπανών (ιδίως των στρατιωτικών προμηθειών) οδήγησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ το 1999, δηλ. τη χρονιά που αξιολογήθηκε η εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι παραποίησε τα στατιστικά στοιχεία για να μπει στο ευρώ και ο όρος Greek statistics έγινε ευρέως γνωστός διεθνώς. Ήταν λοιπόν επόμενο τα στελέχη της Eurostat να έλθουν με άγριες διαθέσεις τη δεύτερη φορά που τέθηκε ξανά θέμα, μετά από λίγα χρόνια την περίοδο 2009-2010.

Ο λόγος που αναφερθήκαμε σ’ αυτά τα γεγονότα είναι γιατί ο Λ.Α. φέρεται να είναι πρωταγωνιστής σε μια νέα ιστορία με επίκεντρο την Ελλάδα. Το πρόγραμμα τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Ηρακλής, για την υλοποίηση του οποίου το κράτος έχει δώσει εγγυήσεις 18,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι σήμερα, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ.

Πηγαίνοντας κόντρα στις συστάσεις των θεσμών, π.χ. ESM, EKT κ.τ.λ., ο Λ.Α., ο οποίος έχει σήμερα υψηλόβαθμη θέση στη Eurostat, φέρεται να  «σπρώχνει» για να μετρήσουν οι κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί με 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό την αναμενόμενη βουτιά του.

Πρόσφατα, η στήλη είχε υποστηρίξει πως το δημόσιο χρέος θα υποχωρούσε προς την περιοχή του 175% από 193% του ΑΕΠ το 2021. Η εκτίμηση λάμβανε υπόψη ότι το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 13%-15% φέτος κοντά στα 205 δισ. ευρώ, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 5% και άνω και τον μέσο πληθωρισμό στο 8%-9%. Μικρότερη επιβάρυνση θα υπάρξει για το ιταλικό χρέος, που επίσης έχει εφαρμόσει ανάλογο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων. Γι’ αυτό στην Αθήνα ελπίζουν ότι η παρέμβαση της Ρώμης θα ακυρώσει ή τουλάχιστον θα αμβλύνει την επίπτωση στο χρέος.

Αναφερθήκαμε στο παρελθόν, γιατί άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εύλογα θεωρούν ότι η εμμονή του Λ.Α. (Ιταλού) στο ανωτέρω θέμα οφείλεται στην άσχημη εμπειρία που είχε από την Ελλάδα στο παρελθόν. Ακόμη κι αν δεν έχουν δίκιο 100%, το σίγουρο είναι ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurostat δεν έχει ξεχάσει τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε από την ενασχόλησή του με την Ελλάδα.

Καλώς ή κακώς, οι ανθρώπινες και επαγγελματικές σχέσεις παίζουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων αρκετές φορές. Στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα εμφανίζεται να πληρώνει το μάρμαρο παλαιότερων επιλογών της. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το πληρώσει κι αυτή τη φορά με νέα βάρη στο χρέος.    


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v