Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η πλατφόρμα e-Metabio ρίχνει το κόστος των φαρμακευτικών ερευνών

Σε ποιους απευθύνεται. Πώς προφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή-χρήστη της υπηρεσίας. Τα σχέδιά του για το μέλλον, μοιράζεται ο Γενετιστής Παναγιώτης Κατσαούνης, Ιδρυτής και CEO της επιχείρησης.

Πώς η πλατφόρμα e-Metabio ρίχνει το κόστος των φαρμακευτικών ερευνών

Μείωση κόστους έως 75% στο βασικό στάδιο των φαρμακευτικών ερευνών επιτυγχάνει η χρήση της πλατφόρμας διαχείρισης βιοδειγμάτων e-Metabio, σύμφωνα με τον Γενετιστή Παναγιώτη Κατσαούνη, Founder & CEO της Metabio.

Μιλώντας στο Euro2day.gr προαναγγέλλει την επέκταση της Metabio στη Βουλγαρία και αναλύει τις προοπτικές ενόψει της ολοκλήρωσης επένδυσης από fund του εξωτερικού και Έλληνες επενδυτές, αλλά και της ενεργοποίησης της υφιστάμενης Metabio USΑ. Ο κ. Κατσαούνης μιλά επίσης για τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές ασφάλειας δεδομένων που υιοθετούνται, αλλά και για τα οφέλη από την συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας όπου και κατέκτησε την 4η θέση.

Τι σας κινητροδότησε για να εστιάσετε στην εμπορική αξία των βιοδειγμάτων;

Βασική μας πρόθεση και εστίαση είναι η αύξηση της επιστημονικής αξίας των βιοδειγμάτων, η εμπορική αξία είναι αποτέλεσμα της πρώτης. Η ιδέα σε πρωτόλεια μορφή δημιουργήθηκε περί τα τέλη του 2005 όταν ως Γενετιστής συμμετείχα σε μελέτες γενετικού υπόβαθρου του καρκίνου του προστάτη. Μέρος της έρευνας αποτέλεσε η μελέτη βιοδειγμάτων ασθενών με καρκίνο του προστάτη, η αναζήτηση όμως υψηλά χαρακτηρισμένων βιοδειγμάτων από συγκεκριμένα προφίλ ασθενών, και με συγκεκριμένη διαχείριση συλλογής και αποθήκευσης, ήταν αδύνατη καθώς σχεδόν καμία οργανωμένη δομή δεν είχε τον όγκο και την ποιότητα των δεδομένων που αναζητούσα. Τότε ακριβώς μπήκε ο σπόρος της ιδέας, που με τα χρόνια εξελίχθηκε στην καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα e-Metabio, με την οποία ο χαρακτηρισμός των βιοδειγμάτων είναι καθολικός και η αναβάθμιση της ποιότητας των δεδομένων που τα ακολουθούν, λύνει πολλά από τα προβλήματα που συναντώνται στο βασικό στάδιο της έρευνας των αιτιολογικών παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση, εξέλιξη και μεταβίβαση ασθενειών και παθήσεων.

Πώς επιδρά στο κόστος ανάπτυξης θεραπειών και φαρμάκων η υπηρεσία που προσφέρει η πλατφόρμα e-Metabio;

Συνολικά η χρήση των βιοδειγμάτων με τα δεδομένα που παράγει η χρήση της πλατφόρμας e-Metabio, μειώνει σημαντικά τα κόστη της έρευνας θεραπειών και φαρμάκων. Στο βασικό στάδιο των φαρμακευτικών ερευνών, με την χρήση της e-Metabio, μειώνεται το κόστος μέχρι και 75% μιας και i) ο χρόνος αναζήτησης προφίλ βιοδειγμάτων και ασθενών ελαχιστοποιείται, ii) τα βιο-δεδομένα που χαρακτηρίζουν τα βιοδείγματα προέρχονται από το σύνολο της αλυσίδας χρήσης από την στιγμή της δωρεάς, iii) τα δευτερογενή δεδομένα διαχείρισης έως και τα meta-δεδομένα έρευνας είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως ο εναρμονισμός και η ψηφιακή αλλά και οντολογική τυποποίηση των δεδομένων, μειώνει έως και 6 μήνες το χρόνο της βασικής έρευνας και άρα την δυνατότητα υποβολής πατέντας από πλευράς της ερευνητικής δομής.

Πώς προφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή-χρήστη της υπηρεσίας;

H Metabio και τα ψηφιακά της συστήματα διατηρούν τις μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας για την διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών (κρυπτογράφηση-FFHE, ανωνυμοποίηση, RBAC, DRM κ.ά) και συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς που ενισχύουν περαιτέρω τις διαδικασίες ασφάλειας. Σημαντικό τμήμα της διεθνούς PCT πατέντας της πλατφόρμας e-Metabio αποτελεί και το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο DRT-e-consent, το οποίο και προσφέρει ως δυνατότητα, εκεί που είναι επιθυμητή, την πλήρη διαχείριση από τον ασθενή, του συνόλου των δεδομένων και δειγμάτων του, στην αλυσίδα χρήσης τους, καθορίζοντας ο ίδιος σε πραγματικό χρόνο τα ψηφιακά δικαιώματα πρόσβασης, διαχείρισης και μεταβίβασης, των επιμέρους χρηστών (DRM-Digital Rights Management System) εκδημοκρατίζοντας για πρώτη φορά τον κλάδο και προσφέροντας παράλληλα την ασφάλεια αλλά και την γνώση στους ασθενείς-δότες, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη αλλά τελικά και την συμμετοχή τους στις ερευνητικές διαδικασίες. Όλα τα παραπάνω βέβαια και πριν το τέλος του 2022, θα πιστοποιηθούν και με τα πρότυπα ISO 9001, 90003 και 27001, με τα οποία η εταιρεία θα λειτουργεί.

Ποιοι είναι οι πελάτες σας και ποια είναι σήμερα η παρουσία σας στο εξωτερικό;

Η Metabio απευθύνεται σε όλα τα μέλη της αλυσίδας χρήσης, συντήρησης και αποθήκευσης μεγάλων όγκων βιοδειγμάτων (αίμα, ιστός υγιής και μη, DNA, RNAs, ούρα, κ.ά), δηλαδή νοσοκομεία, βιοτράπεζες, ερευνητικά κέντρα, διαγνωστικά κέντρα, με ταυτόχρονες ανάγκες συλλογής και διατήρησης βιο-δεδομένων. Η Metabio είχε την ευκαιρία, μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, τον οποίο και κέρδισε, να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό που διατηρεί βιοτράπεζα με έδρα την Γαλλία. Η Metabio έχει παρουσία με συνεργασίες στα Βαλκάνια, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το αμέσως επόμενο διάστημα και με την εμπιστοσύνη ενός Βουλγαρικού VC Fund και την επένδυσή του, δημιουργούμε
την Metabio BG, με στόχο την μεγιστοποίηση της παρουσίας μας και την κατάκτηση των αγορών της Βαλκανικής. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και επιχειρηματικά δεν αποτελούσε για εμάς στόχο, η παραμονή μας εδώ τα έτη της πανδημίας μάς έδωσε την δυνατότητα να κερδίσουμε ήδη σημαντικές συνεργασίες, και πλέον να διευρύνουμε το portfolio μας με συνεργασίες με νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, αλλά και βιοτράπεζες

Ποια είναι τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της Metabio;

Σημαντική είναι η εξέλιξη των υπηρεσιών μας, καθώς το R&D μας είναι συνεχές και στο επόμενο 24μηνο θα ενταχθούν στην δυναμική μας υπηρεσίες AI και Blockchain ισχυροποιώντας την βεντάλια των ψηφιακών υπηρεσιών και εντάσσοντας για πρώτη φορά σύστημα ποιοτικής έγκρισης βιοδειγμάτων σε πραγματικό χρόνο στην βιομηχανία της βιοτραπεζικής. Η Metabio διανύει έτος επενδυτικό και μετά από δυο επιτυχημένες επενδύσεις μιας ομάδας επιχειρηματικών αγγέλων, που βρίσκονται μαζί μας και μας στηρίζουν τα τελευταία τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί Seed Stage επένδυση στην εταιρεία από Fund του εξωτερικού αλλά και Έλληνες επενδυτές. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η αγορά των ΗΠΑ, και η ενεργοποίηση της υφιστάμενης Metabio USΑ, καθώς εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος κύκλος διακίνησης βιοδειγμάτων.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;

Είναι σαφές ότι κάθε διάκριση σε διαγωνισμό, αποτελεί στοιχείο επιβράβευσης. Εν προκειμένω εκτός από το ισχυρό Brand της Eθνικής Τράπεζας και συνεπώς τη φερεγγυότητα των διαδικασιών που εκπέμπει, δίνει την δυνατότητα διεύρυνσης των στοιχείων marketing της Metabio, μέσα από έναν ισχυρό, απαιτητικό και δίκαιο Διαγωνισμό. Η αναγνωρισιμότητα που θα αποκτήσει η Metabio, μιας και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει μηδέν ευρώ για την προώθησή της, είναι σημαντική για την επέκταση προώθησης των υπηρεσιών μας στην ελληνική βιομηχανία διαχείρισης δεδομένων υγείας, ασθενών και βιοδειγμάτων, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε τα επικοινωνιακά εργαλεία της εταιρείας, καθώς και τα εργαλεία εξωστρέφειας.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;

Η διαδικασία παρουσίασης της εταιρείας και των επιτευγμάτων της, μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης, βελτίωσε σημαντικά τις ικανότητές μας για απλούστευση των παρουσιάσεών μας. Κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού και με αφορμή αυτόν, διευρύναμε την επιχειρηματική μας διάθεση προς την ελληνική αγορά και δημιουργήσαμε και νέα εργαλεία μικρότερης κλίμακας, με αναφορά στην διαχείριση δεδομένων υγείας, όπως το e-embryo με προσανατολισμό στον κλάδο των γυναικολόγων και τις κυοφορούσες μέλλουσες μητέρες.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Λάβαμε σημαντικές εκπαιδεύσεις από το δίκτυο συνεργατών της Eθνικής Τράπεζας, σε πολλαπλά πεδία, χρηματοοικονομικά, επιχειρηματικά και το σύνολο της ομάδας διεύρυνε τις ικανότητες του. Το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό της Eθνικής Τράπεζας, οι εκπρόσωποι των VC’s αλλά και οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί, αποδίδουν προστιθέμενη αξία στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds, και σε όλο το πρόγραμμα επιτάχυνσης.

 

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v