Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GEP Unmanned Technologies: Γεωργικό drone «χτενίζει» 200 στρέμματα σε 15 λεπτά

Τα οφέλη του για τον αγροτικό τομέα εξηγεί ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Παπαδημητρόπουλος. Το ξεκίνημα, οι πρώτες πωλήσεις στο εξωτερικό και τα επόμενα σχέδια.

GEP Unmanned Technologies: Γεωργικό drone «χτενίζει» 200 στρέμματα σε 15 λεπτά

Άρχισε να ασχολείται με τα drone από τα 14 του χρόνια βλέποντας video στο YouTube και σήμερα η εταιρεία του GEP Unmanned Technologies εξάγει αντλώντας το 50% των εσόδων της από το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος CEO και ιδρυτής της GEP Unmanned Technologies, μιλά στο Euro2day.gr για το GEP4/2 που χαρτογραφεί και αναλύει 200 στρέμματα σε 15 λεπτά. Περιγράφει τις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς, τους στόχους και το προφίλ των πελατών της GEP - η οποία κατέκτησε το 2ο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας με την 3η γενιά του γεωργικού της drone.

Από το 2016 η GEP αναπτύσσει συστήματα drone με διάφορες εφαρμογές ενώ πρόσφατα λάνσαρε εργαλείο για τον αγροτικό τομέα. Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με αυτό το αντικείμενο και ποιοι είναι οι σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη της εταιρείας;

Ξεκίνησα το 2011 από την ηλικία των 14 ετών την ενασχόληση με τα drone, όταν ακόμα η τεχνολογία ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, βλέποντας μερικά βίντεο στο YouTube. Έπειτα, το 2016, γνώρισα τον Σταμάτη (software engineer) και τον Σταύρο, τον μηχανικό μας. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την GEP Unmanned Technologies, μια ομάδα που θα σχεδίαζε και θα κατασκεύαζε συστήματα drone τα οποία θα έλυναν προβλήματα σε κάποιους τομείς. Το πρώτο σύστημά μας ήταν το GEP4/2 V1, η πρώτη γενιά δηλαδή του γεωργικού μας drone. Κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία στην εξέλιξή μας ήταν οι πρώτες πωλήσεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Η.Π.Α και χώρες εκτός ΕΕ, κάτι που κατά την γνώμη μας απέδειξε ότι έχουμε φτιάξει κάτι πραγματικά ανταγωνιστικό. Εξίσου σημαντική στιγμή ήταν και η ολοκλήρωση της 3ης γενιάς του drone μας, το οποίο και παρουσιάστηκε στον Διαγωνισμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα και απλά στην χρήση drone της αγοράς, αλλά και με αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Τι προσφέρει δηλαδή το GEP 4/2 στον αγροτικό τομέα, όπου οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη από σύγχρονα ψηφιακά συστήματα πρόγνωσης και ανάλυσης δεδομένων;

Με απλά λόγια, το GEP4/2 μπορεί να χαρτογραφήσει και να αναλύσει περίπου 200 στρέμματα σε μόλις 15 λεπτά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης υπερ-υψηλής ανάλυσης στον οποίο μπορούμε να δούμε την υγεία της βλάστησης με μεγάλη ακρίβεια σε κάθε σημείο της έκτασης. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες μας να κάνουν διορθωτικές κινήσεις (ψεκασμός, άρδευση κ.τλ.) μόνο εκεί που χρειάζεται, εξοικονομώντας πρώτες ύλες και μειώνοντας την επίπτωση στο περιβάλλον αλλά και τον τελικό καταναλωτή.

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

Οι πελάτες μας είναι κατά βάση γεωπόνοι ή γεωπονικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε τρίτους αλλά παρ' όλα αυτά έχουμε και αρκετούς παραγωγούς που έχουν προμηθευτεί το drone μας για ιδία χρήση.

Με τι ρυθμό αναπτύσσονται οι πωλήσεις σας στην τοπική αγορά και το εξωτερικό και ποιες είναι οι βλέψεις για περαιτέρω επέκταση;

Οι πωλήσεις μας αυξάνονται κυρίως στο εξωτερικό. Πριν από 2 χρόνια το 80% ήταν εγχώριες, μερίδιο που σήμερα είναι μόλις στο 50%. Έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πιο εύκολο να κλείσουμε μια πώληση στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς το τεχνολογικό επίπεδο στον γεωργικό τομέα είναι χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι πολλές φορές πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσουμε τον πελάτη για να καταλάβει τα οφέλη και τις δυνατότητες.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Ενώ είμαστε ενεργοί στον τομέα της καινοτομίας εδώ και μερικά χρόνια, δεν είχαμε συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό μέχρι τώρα, και θεωρήσαμε ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για networking, αλλά και για να μάθουμε κάποια πράγματα περισσότερο μέσω των εκπαιδευτικών bootcamps.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και επιπλέον λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της τράπεζας, είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι της πρότασης είναι το business plan αλλά πιο συγκεκριμένα, το κρίσιμο είναι το πλάνο με το οποίο θα αυξήσουμε της πωλήσεις μας, ο κοινός στόχος και η στρατηγική. Όλα αυτά μπορέσαμε να τα βελτιώσουμε με την καθοδήγηση του Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Tράπεζας κ. Αρσένη αλλά και των ειδικών που συμμετείχαν στα marketing bootcamps. Αυτό μας βοήθησε να σχεδιάσουμε καλύτερα το online marketing με στοχευμένες διαφημίσεις αλλά και να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας. Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμο ήταν το feedback που πήραμε από επενδυτές που βρίσκονταν στις δοκιμαστικές παρουσιάσεις του pitch deck. Έτσι βελτιώσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε παρουσιάσεις σε μελλοντικούς επενδυτές.

 

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v