Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχύτερη διάγνωση καρκίνου μέσω τεχνητής νοημοσύνης από την DeepMed IO

Σε ποιες μορφές όγκων εστιάζει. Κατά πόσο ανταποκρίνεται το εργαλείο στις ανάγκες της αγοράς. Τα σχέδια για το μέλλον της εταιρείας εξηγεί ο CEO και Managing Director Κωνσταντίνος Βουγάς.

Ταχύτερη διάγνωση καρκίνου μέσω τεχνητής νοημοσύνης από την DeepMed IO

H DeepMed με την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο υποβοήθησης στην ιατρική διάγνωση, στοχεύει να εδραιωθεί σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά που θα διαμορφώσει μια αποτελεσματικότερη ιατρική.

Ο Κωνσταντίνος Βουγάς, CEO & Managing Director της DeepMed IO μιλά στο Euro2day.gr για το πρώτο του προϊόν, DeepPath - LYDIA, που αυξάνει τη διαγνωστική ταχύτητα στον καρκίνο αλλά και για το timing της πανδημίας, τις προκλήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας, στον Διαγωνισμό του οποίου η DeepMed IO αναδείχθηκε κορυφαίος νικητής.

Η DeepMed IO, μια εταιρεία MedTech με γραφεία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσει την ακρίβεια και την ταχύτητα της διάγνωσης του καρκίνου. Αυτή ήταν η στόχευση εξ' αρχής;

Ο στόχος της εταιρείας είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής καθώς και την τελική έκβαση των ασθενών, επιταχύνοντας την χρήση και υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εφαρμογές διάγνωσης και εξατομικευμένης ιατρικής. Η ιδέα για το πρώτο μας προϊόν με εμπορική ονομασία “DeepPath - LYDIA” ξεκίνησε για να καλύψει ένα υπαρκτό και σοβαρό κενό στη διάγνωση του καρκίνου. Το κενό αυτό είναι η έλλειψη παθολογοανατόμων παγκοσμίως τη στιγμή που η παθολογοανατομία είναι ο κλάδος της ιατρικής που βρίσκεται στο επίκεντρο της διάγνωσης, ειδικά στην ογκολογία. Αυτή η έλλειψη προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και μείωση της ποιότητας στη διάγνωση, με καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς.

Ποια είναι τα σημαντικά milestones στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας;

Στο τέλος του 2017 το NHS ανακοίνωσε ένα κύκλο χρηματοδότησης δύο σταδίων μέσω του Small Business Research Initiative (SBRI) προκειμένου να βοηθήσει νεοφυείς εταιρείες να φέρουν καινοτόμες τεχνολογίες στο NHS για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στη διάγνωση. Γνωρίζοντας το προαναφερθέν πρόβλημα και πιστεύοντας στη δυνατότητά μας να προσφέρουμε λύση, κατεβάσαμε μια πρόταση για χρηματοδότηση του proof-of-concept του σημερινού προϊόντος μας ύψους 100.000 λιρών την οποία και εξασφαλίσαμε. Αυτό ήταν και το πρώτο σημαντικό milestone στην υλοποίηση της ιδέας. Μετά από 6 μήνες και αφού παρουσιάσαμε ένα λειτουργικό πρωτότυπο σύστημα, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τη συνέχεια της πρώτης χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 λιρών, κάτι που μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το προϊόν μας. Επόμενο milestone η είσοδός μας στην αγορά

Σε ποιες μορφές καρκίνου εστιάζετε και σε τι βαθμό η δραστηριότητά σας συναντά τις νέες ανάγκες της αγοράς μετά την εμφάνιση της πανδημίας;

Το προϊόν μας (DeepPath - LYDIA), προσφέρει με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, διαγνωστική υποβοήθηση σε παθολογοανατόμους για τη σταδιοποίηση του μελανώματος καθώς και των καρκίνων του μαστού, πνεύμονα και παχέος εντέρου, εντοπίζοντας με ευαισθησία και ακρίβεια καρκινικές περιοχές σε ψηφιοποιημένες λεμφαδενικές τομές. Όταν αυτό χρησιμοποιείται ως διαγνωστική υποβοήθηση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, μειώνουμε το χρόνο διάγνωσης βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητά της, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τελική έκβαση του καρκινοπαθούς. Το σύστημα είναι σε υψηλό επίπεδο τεχνικής ωριμότητας, δεδομένου ότι απέκτησε CE-Marking το Μάιο του 2022 και είναι πλέον έτοιμο να μπει στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Η πανδημία επιδείνωσε τα προβλήματα διαχείρισης ασθενών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο, γιατί για δύο χρόνια η προτεραιότητα είναι η διαχείριση του κορωνοϊού, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο backlog από καρκινοπαθείς το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν ιδανικό το timing για συστήματα σαν το δικό μας τα οποία προσφέρουν αύξηση της διαγνωστικής ταχύτητας με ταυτόχρονη αύξηση της διαγνωστικής ποιότητας.

Συνεργάζεστε ήδη με νοσοκομεία και ποιο είναι το επόμενο βήμα ανάπτυξης της εταιρείας σας;

Συνεργαζόμαστε σε ερευνητικό επίπεδο με το Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είμαστε συνεργάτες του PathLAKE-Plus, μιας κοινοπραξίας 26 νοσοκομείων της νότιας Αγγλίας με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του παθολογοανατομικού τομέα και την εισαγωγή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για διάγνωση και πρόγνωση. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείο υποβοήθησης στην ιατρική διάγνωση και πρόγνωση αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά η οποία και θα διαμορφώσει μια αποτελεσματικότερη ιατρική και στόχος μας είναι να εδραιώσουμε τη DeepMed IO σε αυτή τη παγκόσμια αγορά. Τα άμεσα σχέδιά μας μετά την εγκατάσταση των πρώτων συστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η είσοδός μας στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά και την αγορά της Μέσης Ανατολής, καθώς και η επέκταση του συστήματός μας και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Δραστηριοποιείστε σε έναν τομέα που αναπτύσσεται ραγδαία. Πώς διαχειρίζεστε τις προκλήσεις του ανταγωνισμού;

Το DeepPath - LYDIA είναι ένα μοναδικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι μπορεί και ανιχνεύει μεταστάσεις από τέσσερα διαφορετικά είδη καρκίνου ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό ο οποίος προσφέρει ξεχωριστά μοντέλα μόνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Παρ’ ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, καταφέρνουμε και παραμένουμε μπροστά διότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στους ανθρώπους μας. Η ομάδα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός εγχειρήματος. Στις μέρες μας, καινοτομία υπάρχει εκεί που υπάρχει διακλαδική συνεργασία. Στη δική μας περίπτωση χρειάστηκαν γιατροί, μαθηματικοί και προγραμματιστές για να γίνει το προϊόν μας πραγματικότητα, μα πάνω από όλα χρειάστηκε πίστη, επιμονή, υπομονή και πνεύμα αλληλοσεβασμού και ενότητας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στη ΔΕΘ 2021 με την υποστήριξη του Elevate Greece, ήρθαμε σε επαφή με το πρόγραμμα NBG Business Seeds και διαπιστώσαμε ότι έχει πολλά να προσφέρει στο ξεκίνημα μιας νεοφυούς επιχείρησης, τόσο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και την αρχική δικτύωση, όσο και στην εξεύρεση χρηματικών πόρων, οπότε και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιο τρόπο;

Το NBG Business Seeds συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και συγκεκριμένα του value proposition, καθώς και του market-entry strategy του προϊόντος μας μέσα από μια σειρά εξαιρετικών σεμιναρίων και workshops.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η εκπαίδευση και καθοδήγηση που λάβαμε από το πρόγραμμα ήταν πολύτιμη και πολυεπίπεδη. Ήρθαμε σε επαφή με marketing & business experts, δικηγόρους, fund managers και τραπεζικά στελέχη μέσα από σεμινάρια και workshops, τα οποία ήταν σχεδιασμένα να καλύψουν όλες τις πτυχές της δημιουργίας και ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης.

 

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v