Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πόσο αντέχουν οι τράπεζες

Με όπλα τα ισχυρά αποτελέσματα του 2007, την πιστωτική επέκταση και τη μικρή έκθεση στα subprimes οι τράπεζες φτιάχνουν τη δική τους άμυνα ζώνης απέναντι στη διεθνή κρίση. Πλήρης φάκελος με αναλυτικά στοιχεία για κέρδη, ρυθμούς ανάπτυξης, αποτιμήσεις, τιμές-στόχους και συστάσεις.

Σοφοκλέους: Πόσο αντέχουν οι τράπεζες
των Στέφανου Κοτζαμάνη και Γιώργου Α. Σαββάκη

**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

”Mην ανησυχείτε, κύριε. Οι τράπεζες έχουν πάντοτε τον τρόπο να βγαίνουν κερδισμένες, ανεξάρτητα από το αν τα επιτόκια ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν”...

Η απάντηση αυτή, που δόθηκε πριν από κάποια χρόνια από υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, καθίσταται σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ, λόγω των όσων λέγονται για τις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει ο κλάδος, μετά την εκδήλωση των προβλημάτων από τα subprime loans.

Αυτήν την άποψη, μάλιστα, φαίνεται να τη στηρίζουν -επί του παρόντος τουλάχιστον- και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι οποίοι κατά το τελευταίο τρίμηνο σε πολύ μικρό βαθμό έχουν περιορίσει τις προβλέψεις τους σχετικά με τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2008.

Και αν αυτό συνδυαστεί με πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε καταλήγουμε σε σαφώς ελκυστικότερους δείκτες P/E σε σχέση με το παρελθόν, με όσες θετικές χρηματιστηριακές προεκτάσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, οι απόψεις των αναλυτών πολλές φορές ανακοινώνονται για... να αλλάζουν. Η πρόβλεψη, άλλωστε, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και βασίζεται σε συγκεκριμένες παραδοχές. Αν όμως οι παραδοχές αυτές αλλάξουν;

Και βέβαια, όπως ποτέ μία άνοδος δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, το ίδιο συμβαίνει και με κάθε κρίση. Ιδίως σήμερα, όταν πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουμε δει μόλις την πρώτη δόση της...

**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 516 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 8/2 - 12/2/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v