Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές
**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές στόχους και τις συστάσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών προκαλεί στη συνέχεια ”οργασμό” από εκθέσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών.

Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού πλησιάζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το σύνολο του 2007 (την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα για το 2007 οι EFG Eurobank, Πειραιώς και Marfin Popular Bank).

Συνολικά, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται τόσο προβληματισμένοι αναφορικά με τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών και πιστεύουν πως οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται, ενώ ακόμα και η πιο επιφυλακτική έκθεση από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας (αυτή της Goldman Sachs) τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω υποαπόδοση των ελληνικών μετοχών.

Εξετάζοντας, λοιπόν, τις εκθέσεις με τη χρονική σειρά τους, διαπιστώνουμε ότι:

* Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για 5 ελληνικές τράπεζες, στην έκθεσή του με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου και με τίτλο ”From a growth to risk multiple”.

Η Goldman Sachs διατηρεί την Alpha Bank ως ”conviction buy” και μειώνει την τιμή-στόχο στα 27,7 ευρώ ανά μετοχή από 29,7 ευρώ προηγουμένως, ενώ προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τράπεζα σε ”neutral” από ”buy” και σε μείωση της τιμής-στόχου στα 47 ευρώ από 53 ευρώ, αφαιρώντας ταυτόχρονα τη μετοχή της από την Pan-European buy list.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση ”buy” για την Τράπεζα Πειραιώς και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, περικόπτοντας όμως σημαντικά τις τιμές-στόχους στα 27 ευρώ από 33,5 ευρώ και στα 12,8 ευρώ από 15,5 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, αναφορικά με την EFG Eurobank, παραμένει η σύσταση ”neutral”, με μειωμένη τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ από 28,2 ευρώ προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η G.S. πιστεύει ότι η επιδείνωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, ειδικά στη Ρουμανία, και οι ισοτιμίες αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές, ενώ η μεταβλητότητα των ισοτιμιών μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα των πιστώσεων λόγω και του συναλλαγματικού κινδύνου.

Παράλληλα, μεγαλύτερη ίσως σημασία από τις τιμές-στόχους έχουν οι νέες μειωμένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα έτη. Οι νέοι υπολογισμοί της Goldman Sachs είναι κατά μέσο όρο 17% μικρότεροι από τους στόχους των business plans των τραπεζών για το 2010.

Για την Alpha Bank τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπονται για το 2008 στα 2,21 ευρώ, από 2,27 ευρώ προηγουμένως, και στα 2,49 ευρώ ανά μετοχή από 2,59 ευρώ προηγουμένως για το 2009. Σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η μείωση είναι μεγαλύτερη, στο 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 2,19 ευρώ για το 2008 και στα 2,41 ευρώ ανά μετοχή από 2,73 ευρώ για το επόμενο έτος.

Αντίστοιχα, και οι μειώσεις για τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας είναι σημαντικές, στα 3,82 ευρώ από 4,02 ευρώ προγενέστερα, για το 2008, και στα 4,42 ευρώ ανά μετοχή από 4,79 ευρώ για το 2009.

Όσον αφορά στην EFG Eurobank, για το 2008 από τα 2,01 ευρώ η τιμή-στόχος μειώνεται στο 1,83 ευρώ, ενώ για το 2009 από τα 2,43 ευρώ ανά μετοχή υπολογίζεται στα 2,11 ευρώ πλέον.

Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από 1,02 ευρώ ανά μετοχή υπολογίζεται στο 0,96 ευρώ για το 2008 και για το 2009 στο 1,26 ευρώ ανά μετοχή από 1,35 ευρώ προηγουμένως.

* Στις 4 Φεβρουαρίου η Π&Κ - Εθνική και η Citigroup προχώρησαν σε αναλυτικές εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η πρώτη υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι τα ισχυρά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η φτωχή απόδοση των μετοχών στο έτος έχει και αυτή οδηγήσει σε συρρίκνωση των Ρ/Ε και σε κάποιες περιπτώσεις σε σημαντική μείωση των premiums έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Π&Κ - Εθνική, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ισχυρή αύξηση στην εγχώρια ζήτηση δανείων, ενώ θα αξιοποιούν τις δομικές αλλαγές στις αγορές χρηματοδότησης στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες θα δραστηριοποιούνται.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι είναι θετική για την EFG Eurobank λόγω της διαφοροποιημένης περιφερειακής παρουσίας της, καθώς και για την Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση που συνδυάζεται με την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές με σύσταση ”overweight” είναι: για την Alpha Bank 29 ευρώ ανά μετοχή, για την Τράπεζα Κύπρου 14,5 ευρώ, για την EFG Eurobank 31,7 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς 30,3 ευρώ και για τη Marfin Popular Bank 10,9 ευρώ.

Αναφορικά με τις μετοχές των ΑΤΕbank, Εμπορική και Τ.Τ., η σύσταση είναι ”equalweight” και οι τιμές-στόχοι υπολογίζονται στα 4,6 ευρώ ανά μετοχή για την πρώτη, στα 21,40 ευρώ για τη δεύτερη και στα 14,10 ευρώ ανά μετοχή για το Τ.Τ.

* Όσον αφορά στη Citigroup, η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της.

Ο οίκος τονίζει πως και οι δύο τράπεζες διαθέτουν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ότι μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση στην κερδοφορία από τη Νέα Ευρώπη, ενώ η έκθεσή τους στην αναδυόμενη Ευρώπη στηρίζεται κυρίως στη Ρωσία. Επίσης σημειώνει πως η επιβράδυνση στη Ρουμανία έχει ελάχιστες επιπτώσεις για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ακόμα πως μια επιβράδυνση στην Τουρκία θα έπληττε την Εθνική Τράπεζα, τονίζει πάντως πως αυτό δεν είναι το βασικό σενάριό του.

Η Citigroup επισημαίνει επιπλέον ότι, αν και τα κέρδη σήμερα από πηγές στη ΝΑ. Ευρώπη είναι χαμηλά, στο μέλλον αυτά αναμένεται να εξελιχθούν σε οδηγό ανάπτυξης με αποτέλεσμα, υποθετικά, να τα πλήξει μια κακή προσγείωση, ενώ οι κεφαλαιακές θέσεις θα παραμείνουν ισχυρές. Ωστόσο (και αυτό είναι σημαντικό), οι κίνδυνοι διαφέρουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.

Οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες στοχεύουν το 30% περίπου των κερδών τους έως το 2010 να προέλθει από τη ΝΑ. Ευρώπη, με την Εθνική να υπερβαίνει αυτόν τον μέσο όρο και την Τράπεζα Κύπρου να κινείται χαμηλότερα από αυτόν.

Μια τυχόν μείωση κατά 25% των εκτιμώμενων κερδών από τη Νέα Ευρώπη θα οδηγήσει σε πτώση κατά περίπου 10% τα ενοποιημένα κέρδη των τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha, ενώ, όπως αναφέρεται, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin δύσκολα θα θιγούν.

Οι συστάσεις ”buy” και οι τιμές-στόχοι της Citigroup είναι: για την Τράπεζα Πειραιώς 35 ευρώ, για την EFG Eurobank 30 ευρώ, για την Alpha Bank 32 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 55 ευρώ, για τη Marfin Popular Bank 12 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου 17 ευρώ.

Όσον αφορά στο Τ.Τ. και στην Εμπορική, η σύσταση είναι ”hold” και οι τιμές-στόχοι 13 ευρώ και 22 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αντίθετα για την ΑΤΕbank η τιμή-στόχος τίθεται στα 3,25 ευρώ και η σύσταση είναι ”sell”.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς η Dresdner Kleinwort ξεκίνησε την κάλυψή της στις 5 Φεβρουαρίου, στο report της με τίτλο ”Loan growth but Pyrrhic victory?” και θέτει τιμή-στόχο στα 27,5 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση ”add”.

Όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία επιτυχημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη τράπεζα (με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών 60% για την περίοδο 2002 - 2006), ωστόσο η ισχυρή αυτή ανάπτυξη συνοδεύεται από συμπίεση των περιθωρίων και από υψηλότερες προβλέψεις.

Η Dresdner τονίζει πως αναγνωρίζει την υποαπόδοση της μετοχής από τις αρχές του έτους, όμως πιστεύει ότι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας είναι πρόκληση και το consensus πολύ υψηλό.

Αναφορικά με τους στόχους του business plan της Τράπεζας Πειραιώς, η Dresdner Kleinwort τοποθετεί τα κέρδη του 2010 στα 1.044 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.200 εκατ. ευρώ της τράπεζας, τις καταθέσεις στα 41,4 δισ. ευρώ, έναντι των 44 δισ. του business plan της, και το καθαρό περιθώριο τόκων στο 2,78%, έναντι του 3% που υπολογίζεται στο business plan για το 2010.

Τέλος, για την Πειραιώς η Deutsche Bank και η Proton Bank θέτουν την τιμή-στόχο στα 34,50 ευρώ και στα 35 ευρώ αντίστοιχα, με συστάσεις ”overweight” και ”outperform” αντίστοιχα.

**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές στόχους και τις συστάσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v