Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Κυριάκος: Τα μυστικά του «my Alpha Wallet»

Το ψηφιακό πορτοφόλι που λανσάρει η τράπεζα και τα πλεονεκτήματά του αναλύει ο διευθυντής εναλλακτικών δικτύων της Alpha Σωτήρης Κυριάκος. Οι νέες υπηρεσίες της Alpha και τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του e-banking και του mobile banking στην Ελλάδα.

Σ. Κυριάκος: Τα μυστικά του «my Alpha Wallet»

Σε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έστω και με... παράδοξο τρόπο, οδήγησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Το e-banking στην Ελλάδα, αν και ακόμη υπολείπεται των ευρωπαϊκών μέσων όρων, έχει αισθητά αυξηθεί και αρχίζει πια να γίνεται συνείδηση και στο ελληνικό κοινό, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως σχολιάζει στο euro2day.gr ο Διευθυντής Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank κ. Σωτήρης Κυριάκος, το θέμα είναι να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί το e-banking. Από εκεί και πέρα, μαθαίνει και το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του τραπεζικές ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, ένας ιδιώτης, ενεργός συνδρομητής του Alpha Web Banking συνδέεται στην υπηρεσία (κάνει login) κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 φορές κάθε μήνα και πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 3,8 εγχρήματες συναλλαγές τον μήνα, αξίας περίπου 2.230 ευρώ!

Όμως, η Ελλάδα, ως χώρα, υστερεί ακόμη σημαντικά στη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον «δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI)» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, οι Έλληνες χρήστες του internet βρίσκονται στην 26η θέση των 28 χωρών της ΕΕ στη χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής με ποσοστό χρήσης 21% επί των χρηστών internet, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 57%. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε άλλες κατηγορίες ψηφιακών υπηρεσιών όπως διάβασμα online ειδήσεων (85% έναντι 68%), μουσική, ταινίες και online games (52% έναντι 49%), μέσα κοινωνικής δικτύωσης (66% έναντι 63%).

Από τη μία, ο φόβος για πιθανή απάτη ή η τυχόν έλλειψη ενημέρωσης, από την άλλη, η κουλτούρα πολλών Ελλήνων που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να προτιμούν το τραπεζικό κατάστημα, άφησαν μέχρι και την αρχή της κρίσης το e-banking να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ευτυχώς όμως, αν και βιαίως, τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των συνδρομητών και της χρήσης του e-banking.

Μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank, είχε αύξηση κατά 42% στους συνδρομητές της στο Alpha Web Banking το 2015 και κατά 28% στις εγχρήματες συναλλαγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περσινό Ιούλιο, στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, γράφτηκαν μέσα σε 3 εβδομάδες τόσοι συνδρομητές όσοι ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2015!

Βλέπουμε, διευκρινίζει ο κ. Κυριάκος, ότι συνεχίζεται η εγγραφή νέων συνδρομητών στο Alpha e-Banking με αυξημένο ρυθμό και το 2016, της τάξης των 18.000 τον μήνα. Νομίζω η Ελλάδα αλλάζει σταδιακά και έχει σημαντικά περιθώρια χρήσης των εναλλακτικών δικτύων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις μελέτες εκείνες που δείχνουν ότι το κόστος χρήσης μετρητών έναντι πλαστικού χρήματος ή e-banking είναι μεγαλύτερο.

Επίσης, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχει το mobile banking, που καταγράφει πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με το web banking, γεγονός αναμενόμενο λόγω της τάσης για «τραπεζική εν κινήσει», αλλά και των πολύ μικρότερων συγκριτικά μεγεθών του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 το Αlpha Μobile Βanking είδε αύξηση ενεργών συνδρομητών κατά 76% έναντι 54% του Alpha Web Banking και αντίστοιχα αύξηση 96% στις εγχρήματες συναλλαγές έναντι 28%.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό εγχρήματων συναλλαγών στα εναλλακτικά δίκτυα σε σχέση με τα καταστήματα. Για παράδειγμα, στην Alpha Bank -μια τράπεζα που παραδοσιακά δίνει έμφαση στο e-banking, δραστηριοποιούμενη από τη δεκαετία του '90-, το ποσοστό των εγχρήματων συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών εναλλακτικών δικτύων προσέγγισε ήδη το 2015 το 70%, συνεχίζοντας να καταγράφει ανοδική τάση.

Νέες υπηρεσίες από την Alpha

Σύντομα, η Alpha Bank θα παρουσιάσει στην αγορά μια νέα υπηρεσία, το ψηφιακό πορτοφόλι my Alpha wallet, το οποίο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε τρία στάδια.

1. Καταρχήν, μέσω του my Alpha wallet ο πελάτης θα χρησιμοποιεί τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες του για να πραγματοποιήσει πληρωμές λογαριασμών και οφειλών σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας.

Ακριβώς με την ίδια υπηρεσία και το ίδιο username και password, ο πελάτης θα μπορεί να πραγματοποιήσει online αγορές σε επιχειρήσεις e-commerce κάνοντας χρήση του νέου τρόπου πληρωμών MasterPass με χρέωση κάρτας.

Το σημαντικό και το διαφορετικό είναι ότι οι συναλλαγές αυτές θα πραγματοποιούνται χωρίς να έχει ο ηλεκτρονικός έμπορος πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας του πελάτη! Όταν ο πελάτης επιλέξει το MasterPass στην ιστοσελίδα πληρωμής του ηλεκτρονικού καταστήματος, θα ανοίγει το παράθυρο του my Alpha wallet και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται χωρίς ο πελάτης να πληκτρολογήσει στοιχεία κάρτας και χωρίς να γνωστοποιηθούν στοιχεία κάρτας στην επιχείρηση. Η πληρωμή είναι απλή, γρήγορη και ασφαλής, συμβάλλοντας στη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης καλαθιού (shopping cart abandonment rate).

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας θα είναι διαθέσιμες όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των καρτών της Alpha Bank, πάντα με τα ίδια username και password: υπόλοιπο, κινήσεις, e-statements, alerts, πόντοι Bonus, μεταφορά πόντων σε άλλη κάρτα και εξαργύρωση πόντων.

2. Σύντομα, όλες οι παραπάνω λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες μέσω εφαρμογών (apps) για smartphones, με τα ίδια πάντα username και password.

3. Παράλληλα, προς το τέλος του έτους, η Alpha Bank στοχεύει να παρέχει μέσω της ίδιας υπηρεσίας τη δυνατότητα πραγματοποίησης contactless συναλλαγών, από το smartphone του πελάτη σε φυσικά σημεία πώλησης (εμπορικά καταστήματα) που διαθέτουν τερματικό POS ανέπαφων συναλλαγών, χωρίς ο πελάτης να χρησιμοποιεί το πλαστικό σώμα της κάρτας του.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του my Alpha wallet;

Δεν προϋποθέτει άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και δεν απαιτεί επίσκεψη του καταναλωτή σε τραπεζικό κατάστημα για να αποκτήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μόνη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι να εγγραφεί στην εν λόγω υπηρεσία από το internet, όπου θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων του και ταυτοποίηση με έναν απλό αλλά ασφαλή τρόπο. Έτσι, αποκτά πρόσβαση σε ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών με ένα username και password.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v