Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιάκ. Γιαννακλής: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στη χρηματοδότηση εταιρειών

Τα ακριβή στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της Eurobank δίνει ο γενικός διευθυντής Retail Banking Ιακ. Γιαννακλής. Τι απαντά στα παράπονα για τα αυστηρά κριτήρια. Τι θα γίνει μετά τα μορατόρια.

Ιάκ. Γιαννακλής: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στη χρηματοδότηση εταιρειών

Απαντήσεις στη συζήτηση για το αν οι τράπεζες δίνουν δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ακριβή στοιχεία για τη χρηματοδότηση που έχει δώσει η Eurobank, αλλά και το τι θα γίνει μετά την άρση των μορατορίων δίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της τράπεζας Ιάκωβος Γιαννακλής.

«Τόσο το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και τα προγράμματα Εγγυοδοσίας είναι δάνεια κεφαλαίου κίνησης που θα χρειαστεί να επιστραφούν και δεν αποτελούν μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις», δηλώνει. Αναφερόμενος στην άρση της αναστολής των πληρωμών τονίζει: «Το πρόγραμμα Γέφυρα εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα».

Ενόψει του δεύτερου γύρου της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τι θα αλλάξει με δεδομένο ότι στον πρώτο κύκλο δόθηκε βαρύτητα και στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Ο σχεδιασμός της Α’ φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας αφορούσε τόσο μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €10 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι γεγονός ότι με αυτές τις χρηματοδοτήσεις δεν καλύφθηκε όλη η ζήτηση των επιχειρήσεων. Μέρος αυτής της ζήτησης έχει μεταφερθεί στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ, που είναι σε υλοποίηση. Σε ό,τι αφορά τον Β’ κύκλο Εγγυοδοσίας, αναμένουμε να έχει ποσοστιαία ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη Eurobank, οι επιχειρηματικοί μας σύμβουλοι ενημέρωσαν άμεσα την πελατεία μας για τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της Εγγυοδοσίας, ενώ είμαστε έτοιμοι για τη φάση Β’ της Εγγυοδοσίας και εκτιμούμε ότι θα ικανοποιήσουμε νέα αιτήματα για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα ξεπερνά τις 4.000.

Πέραν των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε ανάγκη για ρευστότητα, είδατε στα προγράμματα χρηματοδότησης εταιρείες που δανειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά; Κι αν ναι, πού το αποδίδετε αυτό;

Πράγματι, στα προγράμματα χρηματοδότησης που διατίθενται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) παρατηρούμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δανείζονται για πρώτη φορά. Στη Eurobank, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, πάνω από το 45% των πελατών που υπέβαλαν αίτηση και εγκρίναμε τη χρηματοδότησή τους μέσω των προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ & Εγγυοδοσίας, δεν είχαν άλλο δάνειο με την Τράπεζα, και από αυτούς εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό 20% δεν είχαν καθόλου δανεισμό. Από τις συζητήσεις με τους πελάτες προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι αυτής της ζήτησης είναι: (α) αφενός, οι σημαντικές ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που προκάλεσε η κρίση, τόσο για κάλυψη άμεσων αναγκών όσο και για διαθέσιμη ρευστότητα ώστε να καλυφθούν ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον και (β) αφετέρου, τα προγράμματα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν και επιχειρήσεις που παραδοσιακά απέφευγαν τον δανεισμό.

Υπάρχει μια γκρίνια στην αγορά ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια και αρκετές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν τόσο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στον πρώτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Ισχύει; Κι αν ναι, πού μπαίνει η κόκκινη γραμμή, την οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει μια τράπεζα;

Τόσο το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και τα προγράμματα Εγγυοδοσίας είναι δάνεια κεφαλαίου κίνησης που θα χρειαστεί να επιστραφούν και δεν αποτελούν μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, βασικά κριτήρια για την έγκριση ενός αιτήματος αποτελεί τόσο η τήρηση των πιστωτικών κριτηρίων και των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί με τους εποπτικούς φορείς όσο και η ικανότητα αποπληρωμής του αιτούμενου δανείου από την επιχείρηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την εποχή και επηρεάζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς και η ύπαρξη εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου, που βεβαίως και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη συνολική αξιολόγηση. Ειδικά στη Eurobank, που έχουμε δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να έλθει στην τράπεζα επιχειρηματικό σχέδιο που διαθέτει προοπτική σε γερές βάσεις, αξιόπιστο business plan και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε, έχουμε εγκρίνει το 79% των αιτημάτων για ΤΕΠΙΧ και φάση Α’ Εγγυοδοσίας που υπέβαλαν οι πελάτες στην τράπεζά μας.

Σε δυόμισι μήνες λήγει η ισχύς των αναστολών στις πληρωμές δανείων. Τι ετοιμάζει η Eurobank τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις; Θα ισχύουν τα προγράμματα step up για όλους ή θα υπάρχουν κριτήρια;

Η Eurobank για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε άμεσα στους πελάτες της, παρέχοντας πλήρες πλέγμα μέτρων στήριξης τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω ειδικών διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των δανείων τους τη δύσκολη αυτή περίοδο. Μέχρι σήμερα, έχουμε ήδη στηρίξει γύρω στις 85.000 πελάτες Retail, με την υλοποίηση των αναστολών να ανέρχεται περίπου στα €4 δισ., ενώ ειδικά για τα ξενοδοχεία σχεδιάσαμε μέτρα στήριξης με πάγωμα δόσεων κεφαλαίων δανείων μέχρι τις 31/12/21. Παράλληλα, ενημερώσαμε το σύνολο των πελατών μας για το Πρόγραμμα Γέφυρα, που προσφέρει 9μηνη επιδότηση για δανειολήπτες που έχουν προσημειώσει την κύρια κατοικία τους και που έχουν πληγεί από την Covid-19. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα. Μετά από μία αρχική δίμηνη περίοδο αιτήσεων (Αύγουστος, Σεπτέμβριος) η κυβέρνηση έδωσε παράταση ενός μηνός για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς έως σήμερα περισσότεροι από 144 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει την αίτησή τους στο πρόγραμμα, εκ των οποίων 90% είναι ενήμεροι δανειολήπτες. Λόγω της στοχευμένης, μεθοδικής και έγκαιρης προσπάθειας της τράπεζας για την ενημέρωση των δυνητικά επιλέξιμων πελατών της, διαπιστώνουμε αυξημένο ποσοστό αιτήσεων που αφορούν πελάτες μας που μας έχουν επιλέξει και προχωράμε στη διαδικασία εγκρίσεων. Η Eurobank αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της, με σκοπό την αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εργαλείων που θα οδηγήσουν σε σταδιακή επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς εξυπηρέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών, μετά τη λήξη των αναστολών και των σχετικών προνομιακών περιόδων επιδοτήσεων.

Πριν από ενάμιση χρόνο η Eurobank ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στεγαστικής πίστης. Ανακόπηκε η ζήτηση λόγω της πανδημίας;

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η αγορά των στεγαστικών δανείων εμφανίζει ανάκαμψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1ο τρίμηνο του 2020 οι συνολικές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ. Τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, αμέσως μετά και το άνοιγμα των Πρωτοδικείων, για τα οποία είχε ανασταλεί η λειτουργία λόγω πανδημίας, τα ποσά διαμορφώθηκαν στα 160 εκατ., ενώ οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η χρονιά για τη συνολική αγορά στεγαστικών δανείων θα κλείσει στα 550-600 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής λοιπόν δεν έχουμε δει να ανακόπτεται η ζήτηση στεγαστικών δανείων, ενώ ως Eurobank, λόγω των προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου, διατηρούμε σημαντικό μερίδιο στις νέες εκταμιεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v