Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RETOucH: Το σύστημα που ευελπιστεί να επιταχύνει την αποθεραπεία από εγκεφαλικά

Τη διάθεση του προϊόντος μέσα στο 2024, μετά και το πέρας των κλινικών δοκιμών, σχεδιάζει η RETOucH Health Solutions, δηλώνει ο επικεφαλής της, Καθηγητής Ιωάν. Κωσταβέλης, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

RETOucH: Το σύστημα που ευελπιστεί να επιταχύνει την αποθεραπεία από εγκεφαλικά

Σκοπός του συστήματος αποθεραπείας RETOucH είναι να βελτιώσει και να επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση του άνω άκρου σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ).

Το σύστημα RETOucH που κέρδισε το τρίτο βραβείο στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται τους επόμενους μήνες να ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές ώστε να ξεκινήσει η διάθεσή του στην αγορά.

Όπως είπε ο επικεφαλής της RETOucH-ΗS, Επίκουρος Καθηγητής στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Κωσταβέλης, σκοπός όσων συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι, η θεραπεία να ξεκινά όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά το ΑΕΕ.

«Συγκεκριμένα ποσοστά βελτίωσης του χρόνου αποθεραπείας θα έχουμε μετά το πέρας των κλινικών δοκιμών της συσκευής μας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σε συνεργασία με κέντρα αποκατάστασης και φυσικοθεραπευτήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης στο διάστημα των επόμενων μηνών, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν μας στην αγορά».

Όπως είπε ο κ. Κωσταβέλης, για την ανάπτυξη της ιδέας έχουν στηριχθεί σε μία αρχική εξωτερική επένδυση, σε αναπτυξιακά προγράμματα και φυσικά σε ίδια κεφάλαια.

«Το βασικό βήμα που θέλουμε να κάνουμε ως εταιρία είναι να διαθέσουμε το προϊόν μας στην αγορά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να ολοκληρώσουμε το στάδιο της κλινικής μελέτης, μέσω της οποίας θα αποκτήσουμε την πλήρη πιστοποίηση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος και θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμα για την εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη της RETOucH-ΗS» διευκρίνισε.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Η επαφή μας με την Εθνική Τράπεζα ξεκινά πριν ακόμα στηθεί η εταιρία, έχοντας απλά μια ιδέα και ένα πρωτότυπο της συσκευής. Έτσι, μέσα στην πορεία της εταιρίας, κρατήσαμε επαφή και δεν μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε την συμμετοχή στον Διαγωνισμό της.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;

Παρότι είμαστε μια εταιρία με βασικό ενδιαφέρον την νέα τεχνολογία και την ανάπτυξη τεχνικών και καινοτόμων προϊόντων, προσπαθούμε να δίνουμε αρκετή προσοχή και στο εμπορικό κομμάτι της αγοράς. Σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στη σχεδίαση ενός καλού επιχειρηματικού πλάνου, έδωσε επιπλέον υποστήριξη ο Διαγωνισμός, φέροντάς μας σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους και ειδικούς.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Εθνικής Tράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε πολλές ημερίδες και συζητήσεις με ειδικούς στον χώρο της αγοράς, κάτι που φυσικά μας άφησε χρήσιμα στοιχεία. Επιπλέον, θεωρούμε πολύ σημαντικές και τις συμβουλές από στελέχη της τράπεζας για θέματα στρατηγικής και εμπορικής ανάπτυξης καθώς και για πιθανές οδούς χρηματοδοτήσεων.

Ποια είναι ακριβώς η χρήση της ιδέας σας και πώς βοηθάει τον ασθενή;

Το σύστημα αποθεραπείας RETOucH στοχεύει στην βελτίωση και επιτάχυνση της αποκατάστασης άνω άκρου σε ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Αποτελείται από δύο υπο-συστήματα, ένα γάντι δεδομένων που εφαρμόζεται στο υγιές χέρι του ασθενούς και έναν εξωσκελετό που τοποθετείται στο πάσχον χέρι.

Με την καθοδήγηση του θεραπευτή/ιατρού, ο ασθενής πραγματοποιεί μια σειρά από κινήσεις πρώτα με το υγιές χέρι, όπου το σύστημα λαμβάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, και έπειτα με το πάσχον, όπου ο εξωσκελετός υποβοηθά τις κινήσεις.

Πόσο πιο γρήγορη είναι η αποκατάσταση του ασθενή με εγκεφαλικό με τη χρήση του συστήματος RETOucH;

Κάθε περιστατικό και ασθενής παρουσιάζει διαφορετική πρόοδο και εξέλιξη στην αποθεραπεία, ανάλογα με τα επίπεδα σπαστικότητας, κλινικής εικόνας και φυσικά, ανάλογα με τις μεθόδους θεραπείας. Ο σκοπός μας είναι, σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία να ξεκινά όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά το ΑΕΕ.

Συγκεκριμένα ποσοστά βελτίωσης του χρόνου αποθεραπείας θα έχουμε μετά το πέρας των κλινικών δοκιμών της συσκευής μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ιδέα σας;

Η ιδέα μας πέρασε από την φάση του πρωτότυπου, της ανάπτυξης προϊόντος και τώρα πλέον, είναι στο στάδιο της πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, έχουμε ολοκληρώσει την πιστοποίηση για CE Mark, δηλαδή το προϊόν έχει περάσει όλα τα απαραίτητα τεστ για ασφάλεια και ορθή λειτουργία και μένει το πολύ σημαντικό κομμάτι των κλινικών δοκιμών.

Σε συνεργασία με κέντρα αποκατάστασης και φυσικοθεραπευτήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης στο διάστημα των επόμενων μηνών, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν μας στην αγορά.

Η χρηματοδότηση της ιδέας σας γίνεται με ίδια κεφάλαια ή θα αναζητήσετε χρηματοδότηση;

Όπως καταλαβαίνετε, η ανάπτυξη ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος απαιτεί, πέραν του χρόνου, και αρκετούς οικονομικούς πόρους, τόσο για την ίδια την τεχνική ανάπτυξη με πρωτότυπα, σχεδιασμό κ.ά. όσο και για την διαδικασία πιστοποίησης.

Για την χρηματοδότηση των αναγκών αυτών έχουμε στηριχθεί σε μία αρχική εξωτερική επένδυση, σε αναπτυξιακά προγράμματα και φυσικά σε ίδια κεφάλαια.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Το βασικό βήμα που θέλουμε να κάνουμε ως εταιρία είναι να διαθέσουμε το προϊόν μας στην αγορά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να ολοκληρώσουμε το στάδιο της κλινικής μελέτης, μέσω του οποίου θα αποκτήσουμε την πλήρη πιστοποίηση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος και θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη της RETOucH-ΗS.

 

Αν θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v