Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Liquid Pancreas: Θερμό ενδιαφέρον για την ελληνική καινοτομία στη διάγνωση και διαχείριση του διαβήτη

Η πρωτοποριακή εξέταση αίματος για πρώιμη διάγνωση του διαβήτη και οι επαφές της ABCureD εντός και εκτός συνόρων. Τι λέει στο Euro2day.gr η επικεφαλής της ομάδας, Αικ. Αλεξίου Χατζάκη.

Liquid Pancreas: Θερμό ενδιαφέρον για την ελληνική καινοτομία στη διάγνωση και διαχείριση του διαβήτη

Με βασικό στόχο την εξασφάλιση υψηλής χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψει να βγει το Liquid Pancreas -μια διαγνωστική εξέταση υγρής βιοψίας για την πρόληψη και εξατομικευμένη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 - στη διεθνή αγορά, η ABCureD έχει ήδη επαφές εντός και εκτός συνόρων κερδίζοντας το θερμό ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Η ιδέα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας πέρασε στο στάδιο της παραγωγής, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και τα πρώτα στάδια της κλινικής πιστοποίησης.

«Η οικονομική ενίσχυση της ABCureD με το βραβείο του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds ήταν πολύ σημαντική γιατί θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες μας για marketing και branding, καθώς και έξοδα συμμετοχής σε εκδηλώσεις με επενδυτικές ευκαιρίες» αναφέρει μιλώντας στο Euro2day.gr η επικεφαλής της ομάδας ABCureD, Αικατερίνη Αλεξίου Χατζάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής Ιν.Α.Ζω, Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

«Όραμά μας είναι το Liquid Pancreas να αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση του διαβήτη παγκοσμίως: να προσφέρουμε ένα διαγνωστικό τεστ αίματος για ευρεία ιατρική χρήση, με υψηλή απόδοση και πιστοποίηση, που θα βελτιώσει την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Πριν από ένα χρόνο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση που θέλει να ανοίξει τις πόρτες στα πανεπιστημιακά εργαστήρια και να φέρει την έρευνα πιο κοντά στον άνθρωπο, ιδρύσαμε την εταιρεία ABCureD, ως τεχνοβλαστό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της γνώσης που έχει συσσωρευτεί μετά από χρόνια ερευνητικής δουλειάς για την ανάπτυξη βιοϊατρικών προϊόντων και τη δημιουργία λύσεων για τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Προκειμένου λοιπόν να περάσουμε στο χώρο του επιχειρείν, ένα από τα πρώτα μας βήματα ήταν η συμμετοχή στον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Eθνικής Τράπεζας, τον πλέον καταξιωμένο θεσμό στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο; Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή μέσα από τα διάφορα στάδια του διαγωνισμού είναι μια σημαντική εμπειρία ‘ωρίμανσης’ στο στίβο της εμπορικής επιτυχίας. Τόσο η ανάπτυξη των προϊόντων, όσο και το επιχειρηματικό μας πλάνο και η πρόσβαση στο αγοραστικό κοινό διαμορφώθηκαν με επαγγελματική καθοδήγηση. Μας έφερε σε επαφή με προσωπικότητες κύρους και μας προσέφερε πλήθος από ευκαιρίες δικτύωσης. Μας βοήθησε συνολικά να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της επιχειρηματικότητας, τις νόρμες και τις συντεταγμένες της.

Και φυσικά, μας έδωσε τη μεγαλύτερη ενθάρρυνση με το πρώτο βραβείο!

Πώς γεννήθηκε η ABCureD;

Η ιδέα της ίδρυσης της ABCureD βασίζεται στο γεφύρωμα δύο ταχύτατα εξελισσόμενων αντικειμένων: της βιοϊατρικής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από αυτό το μονοπάτι δημιουργούμε αξιόπιστες, ακριβείς και αποτελεσματικές ιατρικές λύσεις για ελάχιστα επεμβατικά διαγνωστικά, ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένη φαρμακοθεραπεία, και ανακαλύπτουμε νέους βιοδείκτες και φαρμακολογικούς στόχους.

Το πρώτο προϊόν που αναπτύξαμε, το Liquid Pancreas, αφορά το διαβήτη, μια ασθένεια που λαμβάνει τις διαστάσεις αληθινής πανδημίας στο σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για μια διαγνωστική εξέταση στο αίμα που βασίζεται σε μια πρωτοπόρο μέθοδο και ανιχνεύει την έκταση της παγκρεατικής βλάβης. Μπορεί έτσι να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για την έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση του διαβήτη, την εξατομικευμένη διαχείρισή του, ακόμα και την πρόληψη σε προδιαβητικούς ασθενείς.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στην περίπτωση του διαβήτη και τι εναλλακτικές δίνει το Liquid Pancreas;

Με δεδομένο ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη διεθνώς, ενώ 1 στους 10 από προδιαβήτη, και με τις προβλέψεις για αύξηση των αριθμών αυτών τα επόμενα χρόνια να είναι απογοητευτικές, η διαγνωστική αξία του Liquid Pancreas αποκτά τεράστια προοπτική, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην κλινική πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από δύο βασικές παθολογικές συνιστώσες, που αλληλοεξαρτώνται και εξελίσσονται παράλληλα: η μία είναι η παγκρεατική βλάβη και η άλλη η αντοχή που αναπτύσσουν οι περιφερικοί ιστοί στην ινσουλίνη.

Έτσι, μια εργαστηριακή εξέταση που θα αποτυπώνει εγκαίρως και με ακρίβεια την έκταση της παγκρεατικής βλάβης πριν την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων είναι πολύτιμη, ειδικά με δεδομένο ότι η βλάβη στο πάγκρεας δεν μπορεί να διαγνωσθεί σήμερα ούτε με βιοψία ούτε με απεικονιστική εξέταση. Ο γιατρός αποκτά πλήρη εικόνα για τον ασθενή, ώστε να επιλέξει σωστά την αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για την περίπτωσή του, ενώ ο ασθενής ευαισθητοποιείται και υιοθετεί σωστές αλλαγές στη ζωή του, προάγοντας την πρόληψη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ιδέα σας;

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο πήραμε στα χέρια μας το πρωτότυπο κιτ του Liquid Pancreas, σε μια μικρή γραμμή παραγωγής, και έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα στάδια της κλινικής πιστοποίησης. Οι προδιαγραφές του μας εξασφαλίζουν τα βασικά απαραίτητα εγκριτικά βήματα που είναι στα άμεσα σχέδιά μας.

Η τεχνογνωσία μας προστατεύεται με την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας που μας επιτρέπει την εμπορική αξιοποίηση διεθνώς.

Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί;

Η οικονομική ενίσχυση της ABCureD με το βραβείο του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds ήταν πολύ σημαντική γιατί θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες μας για marketing και branding καθώς και έξοδα συμμετοχής σε εκδηλώσεις με επενδυτικές ευκαιρίες. Βασικός μας στόχος τώρα είναι να εξασφαλίσουμε την υψηλή χρηματοδότηση που θα μας επιστρέψει να βγούμε στη διεθνή αγορά. Έχουμε σχετικές επαφές εντός και εκτός συνόρων και ομολογώ ότι έχει κινητοποιηθεί θερμό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Πώς οραματίζεστε την επιχείρησή σας στο μέλλον; Ποια τα άμεσα σχέδιά σας;

Όραμά μας είναι το Liquid Pancreas να αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση του διαβήτη παγκοσμίως: να προσφέρουμε ένα διαγνωστικό τεστ αίματος για ευρεία ιατρική χρήση, με υψηλή απόδοση και πιστοποίηση, που θα βελτιώσει την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Άμεσα σχέδιά μας είναι να αναπτύξουμε στην ABCureD όλα τα απαραίτητα τμήματα εσωτερικά ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε διείσδυση στη διεθνή αγορά και να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας με έμπειρους συνεργάτες.

Να τονίσω εδώ βέβαια ότι η επιστημονική μας προσέγγιση υιοθετεί καινοτόμα στοιχεία που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ασθένειες με την παραγωγή ανάλογων προϊόντων. Μάλιστα, η ABCureD προσφέρει την τεχνογνωσία της στην υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην βιοϊατρική έρευνα και ως υπηρεσία σε ερευνητικές ομάδες ή βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων και την ανάπτυξη επικυρωμένων εφαρμογών.

 

Αν θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v