Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Κινέζοι, το πυρηνικό του Μπέλενε και οι... αγωνίες της ΔΕΗ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον πυρηνικό σταθμό που θα καταστήσει τη Βουλγαρία τροφοδότη φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινήσεις των Κινέζων με ΑΔΜΗΕ και τα σενάρια για διπλασιασμό των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Κινέζοι, το πυρηνικό του Μπέλενε και οι... αγωνίες της ΔΕΗ

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Μπέλενε της Βουλγαρίας, ο οποίος παραμένει «στα μπετά» εδώ και μια εικοσαετία.

Τουλάχιστον τρεις διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί εταιρείες, ανάμεσά τους η γαλλική EDF και η κινεζική China National Nuclear Corporation - CNNC, φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου. Το ενδιαφέρον των τριών μπορεί και να μην είχε ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι βουλγαρικές κυβερνήσεις λίγο ως πολύ ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τις ελληνικές, ως προς την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Ωστόσο φαίνεται ότι πλέον βιάζονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ «τιμωρήθηκε» να πληρώσει 600 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στη ρωσική Atomstroyexport, στην οποία είχε ανατεθεί το έργο από την προηγούμενη, άκρως φιλική προς τη Ρωσία κυβέρνηση των σοσιαλιστών, το οποίο όμως ακύρωσε πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση Μπορίσοφ.

Ας σημειωθεί ότι το Μπέλενε ήταν το πιο προχωρημένο από τα τρία έργα ρωσικού ενδιαφέροντος, τα οποία ακύρωσε η σημερινή κυβέρνηση (τα άλλα δύο είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream). Μάλιστα, η ρωσική εταιρεία κατασκεύασε ήδη τμήματα του εξοπλισμού. Έτσι η Atomstroyexport προσέφυγε στη διαιτησία και πέτυχε την αποζημίωση των 600 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαθαίνουμε ότι άρχισε να τα καταβάλλει η βουλγαρική ΝΕΚ.

Τα γράφουμε αυτά επειδή είναι πιθανότατο σε λίγα χρόνια, στη γειτονική Βουλγαρία, εκτός από το παλιό, σοβιετικής τεχνολογίας πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, να στηθεί και δεύτερο, σύγχρονο πυρηνικό εργοστάσιο, με αφεντικά Γάλλους ή Κινέζους (γιατί όχι και Γαλλοκινέζους).

Οπότε η Βουλγαρία, από μεγαλύτερος εξαγωγέας, χάρη στο Κοζλοντούι, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος τροφοδότης φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τις χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επιπλέον να ληφθεί υπόψη ότι οι Κινέζοι έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο τον έλεγχο σε ενεργειακές και άλλες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή, για τις οποίες μάλιστα πληρώνουν υψηλά τιμήματα. Για παράδειγμα, το τίμημα που κατέβαλαν στη ΔΕΗ για το 24% του ΑΔΜΗΕ, τα 320 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι κατά περίπου 50% υψηλότερο από αυτό που πρότεινε η δεύτερη εταιρεία, η ιταλική TERNA.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι της κινεζικής State Grid, μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, δεν έκρυψαν το πόσο πολύ τους ενδιαφέρει η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται μεταξύ των τριών ηπείρων.

Και για να επιστρέψουμε στο κινεζικό ενδιαφέρον για το βουλγαρικό πυρηνικό του Μπέλενε, να πούμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (Industrial and Commercial Bank of China), σε συνάντησή τους με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να χρηματοδοτήσουν την επένδυση αυτή.

Μάλιστα όπως τονίστηκε αρμοδίως, οι Κινέζοι αποδέχονται όρους που έχει θέσει η βουλγαρική πλευρά, όπως ολοκλήρωση της επένδυσης με όρους αγοράς, χωρίς οικονομική συμμετοχή κρατικών φορέων και χωρίς να υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια διάθεσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εγχώρια παραγωγή, δηλαδή κυρίως τα λιγνιτικά της ΔΕΗ; Ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη γραμμή μεταφοράς, την οποία ήδη κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ, τότε μπορεί και να διπλασιαστούν οι εισαγωγές (φθηνής) ηλεκτρικής ενέργειας (και από πυρηνικά) μέσω του βουλγαρικού δικτύου.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v