Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΟΚΑΣ:Στα χέρια των θεσμικών η "τιμωρία"

Ακάλυπτοι από τους θεσμούς του ΧΑ, οι μικρομέτοχοι καλούνται να πάνε την IBERDROLA στα δικαστήρια. Υπάρχουν όμως και οι θεσμικοί. Που έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους μεριδιούχους τους.

  • του Γιώργου Παπανικολάου
ΡΟΚΑΣ:Στα χέρια των θεσμικών η τιμωρία
Για οποιοδήποτε χρηματιστήριο δεν υπάρχει χειρότερο φαινόμενο από την ατιμωρησία.

Στην περίπτωση της μετοχής ΡΟΚΑΣ, η IBERDROLA φαίνεται ότι έναντι του ευτελούς αντιτίμου των 300.000 ευρώ (τόσο είναι το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) γλίτωσε την καταβολή ενός ποσού της τάξεως των… 45 - 47 εκατ. ευρώ, στους μετόχους μειοψηφίας!

Η στάση των Ισπανών είναι γενικότερα έως και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Παρότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι καταπέλτης για το κύρος της, η ίδια η ισπανική εταιρία δεν καταδέχτηκε να εκδώσει έστω μία ανακοίνωση για τις ενέργειές της.

Προς το παρόν αρκείται στο… αποτέλεσμα.

Δεν έκανε το 2007 δημόσια πρόταση -ως όφειλε σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- και την υλοποιεί τώρα με κάθε επισημότητα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να την μπλοκάρει.

Αρμόδιες μάλιστα πηγές διευκρινίζουν ότι με δεδομένη την ύπαρξη της απόφασης της Ε.Κ. για το πρόστιμο οι επενδυτές μειοψηφίας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της IBERDROLA, ζητώντας αστική αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη τους.

Για έναν μικρομέτοχο τις περισσότερες φορές η αξία των μετοχών του δεν δικαιολογεί την εμπλοκή σε δικαστικό αγώνα με αντίπαλο μεγάλη εταιρία του εξωτερικού.

Πέρα από τους ιδιώτες, όμως, το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική θεσμική κοινότητα και το δικό της κύρος.

Διότι στη μετοχή της ΡΟΚΑΣ ήταν τοποθετημένοι και Έλληνες θεσμικοί, με αρκετά σημαντικά ποσά (μεταξύ αυτών αναφέρονται οι HSBC, MARFIN, INTERNATIONAL) οι περισσότεροι εκ των οποίων είτε έδωσαν τις μετοχές τους στην αγορά, εν όψει της δημόσιας πρότασης είτε θα τις δώσουν τώρα προκειμένου να κλειδώσουν το τίμημα.

Που σημαίνει ότι έχουν διαφυγόντα κέρδη της τάξεως των 4 ευρώ (περίπου 25% της τιμής) ανά μετοχή.

Στην περίπτωση των θεσμικών επενδυτών υπάρχει σαφέστατα ευθύνη των διαχειριστών. Ευθύνη θεσμική απέναντι στους μεριδιούχους τους να προσπαθήσουν να τους εξασφαλίσουν τη διαφυγούσα απόδοση που δικαιούνται, κινώντας τις απαραίτητες διαδικασίες.

Θα το πράξουν;

Η απάντηση -ευτυχώς- δείχνει να είναι θετική.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα κινηθούν δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα διαφυγόντα κέρδη, κατόπιν της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης.

Το ελπίζουμε διότι σε άλλη περίπτωση θα δοθεί ξεκάθαρα η αίσθηση ότι η ελληνική αγορά είναι ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Και ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις του ρόλου τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v