Ένα βέτο για τις αποκρατικοποιήσεις

Αρχίζει η προσπάθεια αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για τους μικρομετόχους. Aπαραίτητη η ρήτρα που θα απογορεύει την έξοδο από το ΧΑ.

Ένα βέτο για τις αποκρατικοποιήσεις
Το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των υπόλοιπων μέτρων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση έρχεται στο προσκήνιο μετά την υλοποίηση του PSI. Η ανάσα που έδωσε στη χώρα η απομείωση του δημόσιου χρέους κατά 105 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια αν δεν προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς τον Ιούνιο, οπότε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες είναι της τάξης του 5% - 5,5% του ΑΕΠ έως το 2014. Από την άλλη πλευρά, στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να καταφέρει να μείνει εντός του αναθεωρημένου -αλλά και πολύ φιλόδοξου- νέου χρονοδιαγράμματος που τέθηκε με το νέο μνημόνιο.

Το δρόμο της αποκρατικοποίησης παίρνουν επιχειρήσεις, η γη αλλά και κρίσιμες υποδομές. Στόχος να αντληθούν κεφάλαια για την περαιτέρω μείωση του χρέους. Οι διαδικασίες ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη σειρά παραμέτρων που είναι κρίσιμες για την προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.

Μία από αυτές είναι να δοθούν οι εταιρείες και τα περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές που θα τα αναπτύξουν και θα προσφέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Μια άλλη παράμετρος, ιδιαίτερα σημαντική, είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εισηγμένες που θα αποκρατικοποιηθούν θα παραμείνουν στο χρηματιστήριο, επιτρέποντας έτσι και στους Έλληνες μετόχους -και ιδιαίτερα στους μικρομετόχους- να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις υπεραξίες που θα προκύψουν.

Το γεγονός είναι κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι στη λίστα των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών είναι μερικές από τις ισχυρότερες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίες συγκεντρώνουν σημαντικό κομμάτι του ημερήσιου τζίρου αλλά και έχουν στα μετοχολόγιά τους χιλιάδες Έλληνες επενδυτές.

Ταυτόχρονα, έχουν υπό τον έλεγχό τους κρίσιμες υποδομές στην ενέργεια, στα πετρέλαια, στην ύδρευση και στα λιμάνια.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι σήμερα οι τιμές των εταιρειών που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Οι Έλληνες μέτοχοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τις τοποθετήσεις τους και προσδοκούν σε ανάκαμψη της οικονομίας (και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων) ώστε να αποκομίσουν οφέλη από τις επενδύσεις τους.

Γι' αυτούς το χειρότερο σενάριο θα ήταν οι κρατικές εταιρείες να πουληθούν και οι νέοι ιδιοκτήτες τους (οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι θα είναι ξένοι όμιλοι) να τις βγάλουν από το χρηματιστήριο, εκμεταλλευόμενοι τις σημερινές πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Αν δεν ληφθεί μέριμνα, οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν έναντι πινακίου φακής να βγάλουν τα αποκτήματά τους από το χρηματιστήριο και να καρπωθούν εξ ολοκλήρου τα μελλοντικά κέρδη.

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο του νέου μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε κάποιες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να δώσει θετικό σήμα στην αγορά - ΔΕΠΑ (μαζί ή ξεχωριστά με τον ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού στο φυσικό αέριο), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ , κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Στον πίνακα με τις ιδιωτικοποιήσεις, που βρίσκεται στο παράρτημα του μνημονίου, υπάρχουν πλέον πολύ αναλυτικά χρονοδιαγράμματα: Έτσι, το δημόσιο δεσμεύεται πως όχι μόνο θα έχει ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των προαναφερθέντων εταιρειών εντός του 2012, αλλά και πως θα εισπράξει τα χρήματα εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v