Ο Τύπος της Τετάρτης

Η χθεσινή συνάντηση Ρομπάι-Παπανδρέου, το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες από τους απλήρωτους λογαριασμούς, τα προβλήματα στο taxisnet, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Η χθεσινή συνάντηση Ρομπάι-Παπανδρέου, το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες από τους απλήρωτους λογαριασμούς, τα προβλήματα στο taxisnet, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.


Οικονομία Ι: Σε παραινέσεις προς την κυβέρνηση προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ζητώντας την καταπολέμηση της απάτης, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, γράφει το «Έθνος». Στοιχεία-σοκ για τις δαπάνες αποκαλύπτει έκθεση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, καθώς διαπιστώνει υπέρβαση δαπανών σε οκτώ υπουργεία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γράφει η «Ημερησία». Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο οι άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων.

Οικονομία ΙΙ: Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σωστό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην έκθεση επισημαίνεται ότι για να αυξήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρούν οι χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης.

Τηλεπικοινωνίες: «Τειρεσία» για φέσια από απλήρωτους λογαριασμούς τηλεφώνων εξετάζουν να δημιουργήσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των χρεών αυτών. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25% οι συνδρομητές κινητής που δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη σταθερή. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Ημερησία», σε πάνω από 60 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι επισφάλειες σε ΟΤΕ και Cosmote με πρόβλεψη να αυξηθούν περαιτέρω έως τα τέλη του έτους. Από τους 35.000 πελάτες που φεύγουν από τη σταθερή τηλεφωνία, οι 11.000 δεν «μετακομίζουν» σε άλλο πάροχο αλλά διακόπτουν οριστικά τη σύνδεση.

Εργασιακά: Τη δυνατότητα να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα διερευνά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια τέτοια προοπτική εντάσσεται σε μια σειρά από σενάρια που εξετάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για την περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο δεν είναι οι επιθυμητές ως προς τον αριθμό.

Αποκρατικοποιήσεις: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ξεκινάει φέτος με την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, ενώ κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό για το εάν θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω αποκρατικοποίηση ΟΤΕ και ΔΕΗ, γράφει η «Καθημερινή». Για τον ΟΠΑΠ προς το παρόν προχωρεί η ανανέωση των αδειών των παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία. Η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ φαίνεται πως σχεδιάζεται για το 2012, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση και στις περιπτώσεις των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΠΕ.

Φορολογία: Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει να αυξήσει τα έσοδα και να κλείσει τη «μαύρη τρύπα», τα συνεχή προβλήματα στο Taxisnet, που βρίσκεται προ της κατάρρευσης, δυσχεραίνουν την προσπάθεια, σύμφωνα με την «Ημερησία», που αναφέρει ότι οι λογιστές ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί άμεσα λύση ώστε το σύστημα να δέχεται δηλώσεις.

Αθλητικά: Θυελλώδες το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟ, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γράφει η «Ελευθεροτυπία», που αναφέρει ότι μονόδρομος είναι η πώληση πρωτοκλασάτων παικτών για να βρεθούν χρήματα, καθώς η μαύρη τρύπα αναμένεται να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο